Ερώτηση για την άνιση μεταχείριση, σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών, των συνταξιούχων του Δημοσίου και ιδίως των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, «οι οποίοι έχουν πληγεί το περισσότερο από τις περικοπές, αφού έχουν απωλέσει άνω του 65% των συντάξιμων αποδοχών τους», κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικόλαος Μανωλάκος, Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Δκτης ΑΣΔΕΝ.

Ο κ. Μανωλάκος αφού επισημαίνει που έγκειται η αδικία ρωτά τον υπουργό Εργασίας εάν θα αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων του Δημοσίου, και ιδίως των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αν ναι με ποιον τρόπο.

Το κείμενο της ερώτησης

«Την Τρίτη 6 Οκτ. 2020 ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών ποσών στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα. Με την τροπολογία επιστρέφονται ποσά, λόγω αντισυνταγματικότητας των αποφάσεων εφαρμογής των νόμων

α. Στους συνταξιούχους του δημοσίου Τομέα, για μειώσεις των συντάξεων, που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4093/12 και μάλιστα σε εφαρμογή ορισμένων διατάξεων αυτού και όχι όλων των διατάξεων, αφήνοντας σημαντικά ποσά εκτός

β. Στους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα, για μειώσεις των συντάξεων, που είχαν επιβληθεί με τους ν. 4093/12 και 4051/12

Η διάκριση αυτή σε βάρος των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι υπέστησαν τις περικοπές με τους ίδιους νόμους, όπως και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, δημιουργεί αίσθημα αδικίας και άνισης μεταχείρισης από την Πολιτεία.

Στους συνταξιούχους του Δημοσίου περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι έχουν πληγεί το περισσότερο από τις περικοπές, αφού έχουν απωλέσει άνω του 65% των συντάξιμων αποδοχών τους.

Ο ν.4051/12 είναι, το ίδιο άδικος, τόσο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, όσο και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και η αποκατάσταση της αδικίας από την Πολιτεία πρέπει να γίνει τηρουμένων των Αρχών της Ισότητας και της Αναλογικότητας.

Η δυσχερής οικονομική συγκυρία, είναι κατανοητή, θα μπορούσε, όμως, να αναγνωρισθεί το δικαίωμα της επιστροφής, με τον προγραμματισμό της καταβολής τμηματικά στα επόμενα έτη, προκειμένου να μην δίνεται η εικόνα ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει τους πολίτες της, σαν πρώτης και δεύτερης κατηγορίας

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος των συνταξιούχων του Δημοσίου, και ιδίως των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αν ναι με ποιον τρόπο.»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr