Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Oruc Reis : Όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο - Πού βρίσκονται τα συνοδευτικά του

Oruc Reis : Όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο – Πού βρίσκονται τα συνοδευτικά του

Eντός των 12 ναυτικών μιλίων το τελευταίο στίγμα των δύο βοηθητικών πλοίων του Oruc Reis.

«Πόλεμο» για γερά νεύρα πραγματοποιεί η Τουρκία κοντά στο Καστελλόριζο, στέλνοντας το Oruc Reis να… παρελαύνει εντός των 12 μιλίων από το ακριτικό νησί.

Το τουρκικό σεισμογραφικό «πάτησε» τη γραμμή των 12 ναυτικών μιλίων νωρίς το πρωί, συνοδεία των πέντε πολεμικών και των δύο βοηθητικών πλοίων του, με την πορεία του να είναι βορειοανατολική.

Το Oruc Reis πλέει εδώ και σχεδόν 10 ώρες με κλειστό τον πομπό του, κάτι που σημαίνει ότι είναι άγνωστη η πορεία του.

Δείτε πού ήταν η τελευταία καταγραφή του σήματός του:

To Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά πλοία του.

Στα 9 ναυτικά μίλια τα συνοδευτικά πλοία του Oruc Reis

Αυτό που θα μπορούσε να «μαρτυρήσει» το πού ακριβώς βρίσκεται το Oruc Reis είναι το στίγμα των δύο βοηθητικών του πλοίων, του Ataman και του Cengiz Han.

Και αυτά τα δύο πλοία πλέουν με κλειστούς τους πομπούς τους, ωστόσο εξέπεμψαν για τελευταία φορά στίγμα αρκετές ώρες μετά την τελευταία καταγραφή του ερευνητικού. Έτσι, πριν από 3 ώρες, το συνοδευτικό Ataman εμφανιζόταν να πλέει σε απόσταση μεταξύ 9,25 μιλίων από το Καστελόριζο και 8,98 μίλια από τη Στρογγύλη.

Λίγο πιο μακριά ακολουθεί και το συνοδευτικό Cengiz Han.

To γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό στο ελληνικό Πεντάγωνο με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται στο σημείο και να παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού.

Την ίδια ώρα, πάνω από το σύμπλεγμα της Μεγίστης πετούν διαρκώς τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Διπλή αντεπίθεση της Ελλάδας: Ζητά αναστολή της τελωνειακής ένωσης και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Την άσκηση του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζήτησε με επιστολές του προς του ομολόγους του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία ο Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά την επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi για τη συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ -Τουρκίας, κάλεσε τις τρεις χώρες κράτη – μέλη να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024