Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
BBC: Σοκαριστική έρευνα για ισλαμικές σχολές «κολαστήρια»

BBC: Σοκαριστική έρευνα για ισλαμικές σχολές «κολαστήρια»

Συγκλονιστικά στοιχεία και εικόνες για τις συνθήκες που επικρατούν σε ισλαμικές σχολές στο Σουδάν φέρνει στο φως διετής έρευνα του αραβικού τμήματος του BBC.

Συγκλονιστικά στοιχεία και εικόνες για τις συνθήκες που επικρατούν σε ισλαμικές σχολές στο Σουδάν φέρνει στο φως διετής έρευνα του αραβικού τμήματος του BBC.

Με κρυφή κάμερα, δημοσιογράφος του δικτύου κατέγραψε φρικιαστικά βασανιστήρια ανηλίκων, ενώ έφερε στο φως καταγγελίες και για βιασμούς.

Σχολές «κολαστήρια»

Γνωστές στο Σουδάν ως Χάλουας, περισσότερες από 30.000 ισλαμικές θρησκευτικές σχολές προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση σε παιδιά κυρίως φτωχών οικογενειών, πολλές υπό πραγματικά άθλιες συνθήκες. Σε 23 από αυτές, πήγε  με κρυφή κάμερα δημοσιογράφος του αραβικού τμήματος του BBC, ερευνώντας επί δύο χρόνια καταγγελίες για συστηματική κακοποίηση των ανήλικων παιδιών, ακόμη και για βιασμούς. Τα όσα κατέγραψε προκαλούν σοκ.

Ορισμένα από τα παιδιά είναι μόλις 5 ετών. Σοκαρίστηκα από τη συχνότητα με την οποία τα έδερναν, τα τιμωρούσαν οι σεΐχηδες που διευθύνουν τις σχολές ή μεγαλύτεροι μαθητές, επειδή έκαναν λάθος στην αποστήθιση του Κορανίου.

Ακόμη πιο ανατριχιαστική είναι η ιστορία του Ισμαήλ και του Μοχάμεντ: Πρόκειται για δύο 14χρονων αγόρια που φοιτούσαν στην ίδια Χάλουα στο Ομντουρμάν. Μεταφέρθηκαν με φρικτά τραύματα στο νοσοκομείο στο Χαρτούμ, σχεδόν ημιθανή από τα πολύ ξύλο και τα βασανιστήρια που υπέστησαν, μέσα σε αυτό το κελί, στην ισλαμική σχολή τους.

Αν και έχει πια αφήσει πίσω αυτόν τον εφιάλτη, ο Μοχάμεντ συνεχίζει να δίνει καθημερινή μάχη με τον φόβο. Έχει ωστόσο αρχίσει να ανοίγεται περισσότερο, αποκαλύπτοντας κι άλλα για τα όσα έζησε στη χάλουα.

Μαρτυρίες σοκ

Ο Μοχάμεντ Νάντερ  είπε ότι ο βιασμός γινόταν από μεγαλύτερους μαθητές. Κι αν κι αυτός δεν υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, αρκετοί είπαν στο BBC ότι έγιναν βιασμοί στη χάλουα, υπό τη διεύθυνση του σεΐχη Χουσεΐν.

Ο δημοσιογράφος του BBC επισκέφθηκε τον εν λόγω σεϊχη για απαντήσεις. Αντί αυτών, εισέπραξε οργή και απειλές.

Στο μεσοδιάστημα, σε βάρος του ίδιου και τριών καθηγητών της Χάλουα είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για τις βιαιοπραγίες σε βάρος των δύο ανήλικων αγοριών και για παρακώλυση της Δικαιοσύνης. Όλοι ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και η δική τους έχει έκτοτε αναβληθεί πέντε φορές.

Πρόσφατα, ο σεϊχης πέθανε από ανακοπή. Η ισλαμική σχολή του συνεχίζει να λειτουργεί. Ο Ισμαήλ και ο Μοχάμεντ ακόμη μάχονται για την απονομή Δικαιοσύνης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024