Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομόλογο : Σε επανέκδοση του 15ετούς προχωρά η Αθήνα

Ομόλογο : Σε επανέκδοση του 15ετούς προχωρά η Αθήνα

Επανέκδοση 15ετούς ομολόγου αποφάσισε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

Επανέκδοση 15ετούς ομολόγου αποφάσισε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με τα ευνοϊκά επιτόκια να ανοίγουν το δρόμο για την εκ νέου άντληση ρευστότητας από τις αγορές. Tο διάστημα πριν το Νοέμβριο θεωρείται κρίσιμο για την πορεία των διεθνών αγορών, καταρχάς λόγω των αμερικανικών εκλογών, και δεύτερον εξαιτίας του κινδύνου για επιδείνωση επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρώπη.

Ως ανάδοχοι ενεργούν οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, ΗSBC και JP Morgan για την διερεύνηση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην επανέκδοση του τίτλου με ωρίμανση στις 4 Φεβρουαρίου 2035 και κουπόνι 1,875%. Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, όπως έχουν αναφέρει από το οικονομικό επιτελείο, είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα όμως τα χαμηλά επιτόκια στρώνουν έναν ευνοϊκό δρόμο, αποτελώντας ευκαιρία για εκ νέου παρουσία ενισχύοντας τα “πολεμοφόδια” ενόψει του αβέβαιου χειμώνα. Ο “οδηγός” για τις εκδόσεις ομολόγων και εντόκων τίτλων είναι το “μαξιλάρι να μην υποχωρήσει κάτω από το όριο των 30 δισ. ευρώ.

Πηγές αναφέρουν πως ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ για το 2021 παραμένει η ίδια με εκείνη του 2020, δηλαδή οι εκδόσεις ομολόγων να κυμανθούν περίπου στα 10-12 δισ. ευρώ και οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων στα περίπου 11 δισ. ευρώ.Το πλάνο του οικονομικού επιτελείου είναι να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται καταρχάς ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.

Εξάλλου, σε διάστημα 14 μηνών το ελληνικό Δημόσιο έχει βγει στις αγορές έξι φορές, όπου οι τρεις ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης, αντλώντας πόρους ύψους 14 δισ. ευρώ. Η πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τον περασμένο μήνα κατέγραψε το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας στο 1,187%. Η απόδοση του 5ετους ομολόγου κυμαίνεται στο 0,294%, του 10ετους στο 0,84% και της 15ετους διάρκειας στο 1,016%.

Την εικόνα των ελληνικών ομολόγων ευνοεί, φυσικά, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο θα είναι ενεργό έως τον Ιούνιο του 2021 και αναμένεται να επεκταθεί έως τα τέλη του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω το συμπληρωματικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέρχεται μέχρι στιγμής, στο ποσό των 12,966 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος είχε αγοράσει έως τις 2 Οκτωβρίου τίτλους χρεογράφων συνολικής αξίας 571,3 δισ. ευρώ και το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου αγοράστηκαν ομόλογα 3,020 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από την αρχή του προγράμματος η ΕΚΤ έχει απορροφήσει 12,966 δισ. ευρώ σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.

Sports in

LIVE: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

LIVE: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Παρακολουθήστε live στις 19:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης ΠΑΟΚ – ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024