Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην επανέκδοση 10ετους ομολόγου προχωρά το Δημόσιο

Στην επανέκδοση 10ετους ομολόγου προχωρά το Δημόσιο

Σε επανέκδοση του δεακετούς ομολόγου (re opening) προχωρά το ελληνικό Δημόσιο.

Σε επανέκδοση του δεακετούς ομολόγου (re opening) προχωρά το ελληνικό Δημόσιο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης  ότι έδωσε εντολή σε Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale για το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς τίτλου που εξέδωσε στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5%.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτό αναμένεται να γίνει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος στις αγορές αναμένεται να γίνει ακόμα και αύριο.

Η κίνηση έχει ως στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες.

Ηδη την έκδοση του ομολόγου είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα το in.gr. Η νέα έξοδος στις αγορές παρά το γεγονός ότι έχει υπερκαλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς κρίνεται ως «αμυντική κίνηση» καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας υπερβαίνουν τα αρχικά σενάρια. Οι δανειακές ανάγκες στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την Τράπεζας της Ελλάδος, ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ.

Η χώρα έχει προσφύγει ήδη τρεις φορές στις αγορές αντλώντας 7,5 δισ. ευρώ, μία ακόμα έκδοση ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες μέσω επανέκδοσης (reopening) παλαιάς έκδοσης.

Η κίνηση αυτή επισπεύδεται καθώς οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέπουν, το κόστος χρήματος είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτές οι ιδανικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους όταν θα βγουν στις αγορές Ιταλία και Ισπανία προκειμένου να δανειστούν τεράστια – υπέρογκα ποσά λόγω του COVID που έχει εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά τους.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024