Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι μεταγραφές Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ - Η «πράσινη» συνιστώσα της ΝΔ

Οι μεταγραφές Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ – Η «πράσινη» συνιστώσα της ΝΔ

Η πρόσφατη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ ξανάνοιξε μια παλιότερη συζήτηση για νέες μεταγραφές στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ποιοι είναι οι «πράσινοι» 5 υπουργοί, 3 υφυπουργοί και 10 γγ της κυβέρνησης

Η πρόσφατη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ξανάνοιξε μια παλιότερη συζήτηση για τη δυνατότητα της ΝΔ να απορροφά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ποιος έχει σειρά;

Καθώς φαίνεται, η κίνηση του πρωθυπουργού να προτείνει ως εκπρόσωπο της Ελλάδας την Άννα Διαμαντοπούλου για το τιμόνι του ΟΟΣΑ θεωρείται πιθανόν να αποτελεί προάγγελο και άλλων μεταγραφών αυτού του είδους.

Ορισμένοι βλέπουν με ενδιαφέρον και επισημαίνουν την κίνηση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνοδοιπόρου της Άννας Διαμαντοπούλου στην «Ώρα Αποφάσεων», Γιώργου Φλωρίδη να καυτηριάσει την παρέμβαση του Αντώνη Ρουπακιώτη που υπέδειξε ως υπεύθυνο τον Αντώνη Σαμαρά για το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή δεν οδηγήθηκε πριν από τη δολοφονία Φύσσα ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Κάποιοι περισσότερο τολμηροί εκτιμούν ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν το σχόλιο του κ. Φλωρίδη και θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι μία από τις επόμενες μεταγραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν έχει περάσει απαρατήρητο το σκωπτικό tweet του Αντρέα Λοβέρδου, το οποίο προκάλεσε ενόχληση στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς αναρωτήθηκε αν τελικά το ΚΙΝΑΛ συγκυβερνάει με τη ΝΔ.

Μάλιστα κάποιοι «διάβασαν» στην ανάρτηση Λοβέρδου στα social media έμμεσες αιχμές για την ακολουθούμενη γραμμή της Φώφης Γεννηματά που δεν μπορεί να συγκρατήσει διαρροές «πράσινων» στελεχών είτε πρώην, είτε νυν προς τη ΝΔ και ταυτόχρονα προσωπική δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο ίδιος βρίσκεται εκτός κυβερνητικών εδράνων.

Χτύπημα

Αυτές οι συζητήσεις τροφοδοτούνται συνήθως σε περιόδους ανασχηματισμού και κατ’ αυτό τον τρόπο είχαν προκύψει δημοσιεύματα προ μερικών μηνών για διεύρυνση της κυβέρνησης με εν ενεργεία βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, γεγονός που η Χαριλάου Τρικούπη είχε καταγγείλει ως προβοκάτσια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα αντίστοιχες συζητήσεις που γίνονται με αφορμή την πρόταση του κ. Μητσοτάκη στην κα Διαμαντοπούλου προκάλεσαν αντίστοιχες αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ με τον εκπρόσωπο του κόμματος Παύλο Χρηστίδη να κάνει λόγο για «χτύπημα» από «παπαγάλους του Μαξίμου».

«Οι παπαγάλοι του Μαξίμου ξαναχτυπούν. Τους φόβισαν τα νέα σημάδια ανόδου του Κινήματος Αλλαγής και αντιδρούν σπασμωδικά. Ιδιαίτερα τους ενοχλεί η σκληρή αντιπολίτευσή μας, οι θέσεις και επισημάνσεις μας στα εθνικά θέματα.

Ο στόχος τους για ένα Κίνημα Αλλαγής ελεγχόμενο και δορυφόρο της δεξιάς θα αποτύχει, για μια ακόμη φορά. Ματαιοπονούν. Ας ασχοληθούν με τα «του οίκου τους», που τρίζει από τα προβλήματα. Οι δικές μας ρίζες στην κοινωνία είναι πολύ βαθιές. Οι πολίτες βλέπουν , κρίνουν και έχουν τον τελευταίο λόγο. Η απαίτηση για Νέα Αλλαγή κάθε μέρα δυναμώνει» δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης.

Συνωστίζονται

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ασχέτως του αν θα υπάρξει ή όχι συνέχεια από τον κ. Μητσοτάκη με την κίνησή του να αξιοποιήσει την Άννα Διαμαντοπούλου, γεγονός παραμένει ότι ήδη στην κυβέρνηση της ΝΔ «συνωστίζονται» παρά πολλά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ μετράει προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ήδη πέντε (5) υπουργούς, τρεις (3) υφυπουργούς και δέκα (10) γενικούς γραμματείς υπουργείων.

Μάλιστα δύο εξ’ αυτών, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος είναι ουσιαστικά οι εξ’ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου.

Υπουργοί

Συγκεκριμένα υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε διατελέσει σύμβουλος για θέματα δημόσιας διοίκησης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η πιο ηχηρή περίπτωση πάντως είναι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος διετέλεσε υπουργός επί σειρά ετών του ΠΑΣΟΚ καθώς και πρώην γραμματέας του κόμματος.

Ο δεύτερος τη τάξει υπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει επίσης κάνει σημαντικό πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ (αρχική του πολιτική προέλευση είναι το ΚΚΕ) καθώς υπήρξε συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Βαγγέλη Βενιζέλου και μάλιστα ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2014.

Μέλος του ΠΑΣΟΚ ήταν και η νυν υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία είχε διατελέσει γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου.

Υφυπουργοί

Οι τρεις υφυπουργοί που προέρχονται ή σχετίστηκαν στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ είναι ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου.

Είναι ακόμη ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ , αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ήταν συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Επίσης ο Θοδωρής Λιβάνιος υφυπουργός Εσωτερικών, διετέλεσε σύμβουλος του Γιάννη Ραγκούση ως υπουργού Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Γενικοί γραμματείς υπουργείων

Σε ότι αφορά τους πρώην «πράσινους» γενικούς γραμματείς ο κατάλογος είναι ακόμα μεγαλύτερος από τον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των υφυπουργών.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, υπήρξε στενός συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου από την εποχή που η τελευταία ήταν στέλεχος και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πάνος Αλεξανδρής γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2006

Από το ΠΑΣΟΚ προέρχεται επίσης ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης. Έχει περάσει από τις γραμμές της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη η οποία όχι μόνο προέχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά ήταν επίσης γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας επί των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά.

Οι υπόλοιποι γενικοί γραμματείς υπουργείων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είναι η Βιβή Χαραλαμπογιάννη γενική γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, η Άννα Δελλαπόρτα, γενική γραμματέας Διαχείρισης κοινοτικών πόρων, η Έφη Μπέκου, γενική γραμματέας Πρόνοιας, η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας (πρώην συνεργάτιδα του Γιάννη Μανιάτη ως υπουργού του ΠΑΣΟΚ), ο Πάνος Σταμπουλίδης γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας του Καταναλωτή (προέρχεται από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ) και ο Γιώργος Καλαντζής, γενικός γραμματέας θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του Θόδωρου Πάγκαλου στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024