Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα : Χορηγούσαν πειραματικό εμβόλιο κοροναϊού σε φοιτητές

Κίνα : Χορηγούσαν πειραματικό εμβόλιο κοροναϊού σε φοιτητές

Τα κρατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Sinopharm, η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία, πρόσφερε τα εμβόλια της σε φοιτητές στο Πεκίνο και την Ουχάν, όμως πλέον η δοκιμή έχει διακοπεί

Παράρτημα του κινεζικού κρατικού φαρμακευτικού ομίλου Sinopharm φέρεται να πρόσφερε τα πειραματικά εμβόλια κοροναϊού σε Κινέζους φοιτητές που έφευγαν για το εξωτερικό.

Η China National Biotec Group Co, τμήμα της Sinopharm που αναπτύσσει δύο υποψήφια εμβόλια, τα προσέφερε δωρεάν σε Κινέζους φοιτητές αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Μια από τις ιστοσελίδες της εταιρείας ανέφερε ότι 481.613 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, ενώ άλλοι 93.653 είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τη Δευτέρα.

Τα κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Sinopharm προσέφερε τα εμβόλιά της σε φοιτητές στο Πεκίνο και την Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία τον Δεκέμβριο. Όσοι σκόπευαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση.

Ωστόσο, την Τρίτη η ιστοσελίδα εμφανιζόταν κλειστή, αναφέροντας ότι βρίσκεται «υπό συντήρηση» ενώ αντικρουόμενα δημοσιεύματα έσπειραν τη σύγχυση. Φοιτητές από την Ουχάν δήλωσαν στα κρατικά ΜΜΕ ότι είχαν ενημερωθεί πως το πρόγραμμα έχει ανασταλεί.

Τα πρώτα δημοσιεύματα εμφανίστηκαν την Τρίτη, όταν το Bloomberg ανέφερε ότι η Sinopharm βρίσκεται σε συζητήσεις με την κινεζική κυβέρνηση, γύρω από ένα πρόγραμμα εμβολιασμού φοιτητών.

Την Τετάρτη, οι Health Times, μέρος του κρατικού δημοσιογραφικού ομίλου People’s Daily, δημοσίευσε ότι η προσφορά της Sinopharm «δεν ήταν πραγματική», σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από την εταιρεία. Η CNBG δεν σχολίασε αρχικά την υπόθεση.

Η Κίνα ανήκει στις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη εμβολίου, έχοντας τέσσερα υποψήφια στα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών. Οι υγειονομικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την Κίνα ήδη από τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο προγράμματος εμβολιασμού έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε τον Ιούλιο, δεκάδες χιλιάδες εθελοντές έκαναν τα πειραματικά εμβόλια, προκαλώντας ερωτήματα για τους κινδύνους της χορήγησης στον πληθυσμό μη δοκιμασμένων φαρμάκων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Κίνα προσφέρει τρία πειραματικά εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί από τμήμα του κρατικού φαρμακευτικού κολοσσού China National Pharmaceutical Group και της Sinovac Biotec. Ένα τέταρτο εμβόλιο αναπτύσσεται από την CanSino Biologics εγκρίθηκε για χρήση από τον κινεζικό στρατό τον Ιούνιο.

Η εμπιστοσύνη προς τα εγχώρια εμβόλια είναι κεντρική για την διπλωματία δημόσιας υγείας της Κίνας, που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι οι καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση της εμφάνισης του νέου ιού επέτρεψαν τη διασπορά του σε όλο τον κόσμο. Βάσει αυτών, η Κίνα αντιμετωπίζεται ουσιαστικά ως η αιτία πίσω από την πανδημία που έχει ήδη κοστίσει περισσότερες από 1 εκατ. ανθρώπινες ζωές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα εντάχθηκε στο Covax, την παγκόσμια πρωτοβουλία του ΠΟΥ για τα εμβόλια. Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη οικονομία σε αυτή.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024