Μετά τον εντοπισμό τις προηγούμενες ημέρες κρουσμάτων κοροναϊού που σχετίζονταν με τη χρήση ναργιλέ, το υπουργείο Υγείας στην Κύπρο αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση του στα καταστήματα εστίασης, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών του χώρου.

Οι επιστημονικές εξελίξεις

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι απαγορεύεται η παροχή και η χρήση ναργιλέ σε χώρους εστίασης μέχρι νέων επιστημονικών εξελίξεων σε σχέση με την COVID-19.

Οπως μεταδίδει από την Κύπρο το sigmalive.com, έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τη χρήση ναργιλέ δείχνει ότι ενέχει πολλούς κινδύνους, και ένας από αυτούς αφορά τις μολυσματικές ασθένειες.

H έρευνα αναφέρει ότι οι σωλήνες ναργιλέ που χρησιμοποιούνται σε μπαρ και καφετέριες μπορεί να μην καθαρίζονται σωστά, διακινδυνεύοντας την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Για το θέμα αυτό, τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας δρ. Πέτρος Καραγιάνης και δρ. Κωνσταντίνος Τσιουτής είπαν ότι σε πολλές χώρες ήδη έχει καταργηθεί η χρήση του ναργιλέ σε χώρους εστίασης εξαιτίας της πανδημίας.

Επίσης, έχει εκδοθεί ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την επικινδυνότητα του ναργιλέ ως μέσο μετάδοσης του κοροναϊού.

Εντονες αντιδράσεις

Ακραία χαρακτηρίζει την απόφαση για απαγόρευση του ναργιλέ στους χώρους εστίασης, η Κυπριακή Ενωση Ναργιλέ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Χρίστος Φαρκώνης, εξέφρασε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των επαγγελματιών καθώς στον χώρο του ναργιλέ δραστηριοποιούνται εκατοντάδες άτομα.

«Υπάρχει αρκετός κόσμος ο οποίος επισκέπτεται συγκεκριμένα μαγαζιά για να απολαύσει το ναργιλέ του» ανέφερε.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας, ζητώντας τη δημιουργία πρωτοκόλλων όπως και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

«Δεν έχουμε ενημέρωση για τον κόσμο που έχασε τις δουλείες του και πήγε σπίτι, ούτε για τον χρονικό ορίζοντα της αναστολής εργασίας μας», τόνισε.

«Βιαστική απόφαση»

Το SigmaLive επικοινώνησε και με επιχειρηματία ο οποίος δραστηριοποιείται με το ναργιλέ, επισημαίνοντας ότι έχει κλείσει το μαγαζί του.

«Ηταν μια πολύ βιαστική απόφαση», είπε, προσθέτοντας ότι το εμπόρευμα τους θα είναι μη αξιοποιήσιμο.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Παγκύπρια Ενωση Φίλων Ναργιλέ, υπογραμμίζοντας ότι «ο ναργιλές σερβίρεται χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλη την Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας εδώ και 8 μήνες και μάλιστα χωρίς κανένα πρωτόκολλο».

Επίσης, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «η ζημιά που κάνει η ολική απαγόρευση πιστεύουμε ακράδαντα είναι μεγαλύτερη από το όποιο κέρδος ακριβώς διότι μπορούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για ασφαλές σερβίρισμα ναργιλέ με τη δημιουργία πρωτοκόλλου γι’ αυτό τον σκοπό».