Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτή είναι η startup που έφτιαξε την πλατφόρμα Elevate Greece για τις... startups

Αυτή είναι η startup που έφτιαξε την πλατφόρμα Elevate Greece για τις… startups

Η Mantis Business Innovation, μια spinout εταιρεία startup από τα «υπόγεια» του ΕΜΠ βρέθηκε να φτιάχνει για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την πλατφόρμα του Elevate Greece και ο ιδρυτής της Χρήστος Νικολούδης να «μοιράζεται» την ίδια σκηνή με το πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκδήλωση εγκαινίων της πλατφόρμας

Στις μεγάλες πρωτοβουλίες -όσο και αν φαίνεται παράξενο- οι λεπτομέρειες μετράνε… Όπως και στη περίπτωση του Elevate Greece – που φιλοδοξεί να αποτελέσει την κύρια πύλη εισόδου για το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας- η λεπτομέρεια έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της εταιρείας που ανέλαβε, για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της εξειδικευμένης πλατφόρμας που δίνει σάρκα και οστά στην κυβερνητική πρωτοβουλία.

Η εταιρεία Mantis Business Innovation που δημιούργησε μια tailor made πλατφόρμα για τις ανάγκες του Elevate Greece μέσω της οποίας θα εγγράφονται και θα πιστοποιούνται οι startups είναι και η ίδια μια startup – μια startup που ιδρύθηκε μόλις το 2017 και αποτελεί spinout του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του Elevate Greece δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αυτή τη λεπτομέρεια: «Θα ήθελα (…) να τονίσω πόσο σημαντικό είναι για εμάς το γεγονός ότι αυτή η επιχειρηματική πρωτοβουλία δρομολογήθηκε από μια ελληνική start-up. Από την Mantis την οποία εμπιστεύθηκε το Υπουργείο και η οποία μπόρεσε και διαμόρφωσε μία πλατφόρμα, η οποία, πιστεύω, ότι θα είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα και θα μπορέσει να προβάλει αυτή τη νέα εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό». Η επιλογή της Mantis έγινε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα που πήρε στους ώμους του το βάρος μιας εμβληματικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας και την έφερε εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αλλά, η Mantis έχει πρόσωπο και αυτό το πρόσωπο δεν είναι άλλο από εκείνο του ιδρυτή της. Ο τριαντάρης Χρήστος Νικολούδης από την Μάνδρα Αττικής προέρχεται από τα «υπόγεια» των εργαστηρίων του ΕΜΠ. Εκεί «μεγάλωσε» και από εκεί -στα «υπόγεια»- αξιώθηκε να αντιληφθεί τη «θέα» του κόσμου.

Το 2014 ο Χρήστος κατεβαίνει υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σγουρού στη Περιφέρεια Αττικής.

Η απογοήτευση των νέων

Στο διαδίκτυο βρήκα και ανέσυρα μια δήλωση του στο neolaia.gr: ««Οι νέοι σήμερα είναι απογοητευμένοι από την πολιτική και ως ένα βαθμό έχουν δίκιο. Οι πολιτικοί, αλλά και η γενιά της μεταπολίτευσης γενικώς, έκαναν αρκετά σφάλματα τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς οι νεώτεροι. Αυτό όμως είναι και μια πρόκληση για εμάς, που οφείλουμε, όχι απλά να ασκούμε κριτική, αλλά και να δώσουμε ενεργό παρόν για να αφήσουμε κάτι καλύτερο στα δικά μας παιδιά. Νομίζω ότι αν θέλουμε να λέμε ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο, πρέπει οι ίδιοι να δώσουμε το παράδειγμα. Πολλοί νέοι έχουν και περισσότερες ικανότητες και ίσως και καλύτερες ιδέες απαλλαγμένες από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Προσωπικά, χρόνια τώρα προσπαθώ να συμβάλλω με διάφορες ενέργειες στην κινητοποίηση των νέων της περιοχής και με την υποψηφιότητά μου θέλω να πιστεύω ότι βάζω κι εγώ ένα λιθαράκι σε αυτήν την υπόθεση. Το μέλλον του τόπου πρέπει να γίνει υπόθεση των νέων ανθρώπων: αυτοί είναι το μέλλον. Πλέον δεν υπάρχει χρόνος για να μεμψιμοιρούμε. Ούτε για να περιμένουμε το σωτήρα, κάτι άλλωστε που μπορεί να καταστεί και εξαιρετικά επικίνδυνο».

Έξι χρόνια μετά ο Χρήστος βρίσκεται στο ίδιο stage με τον πρωθυπουργό της χώρας να μοιράζονται ένα κοινό όραμα – εκείνο που συνδέει την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα.

Άλλωστε, ο Χρήστος μπορεί να πηγαίνει εύκολα από το χώρο της θεωρίας στο χώρο της πράξης – ένας νεαρός ακαδημαϊκός (έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό του και διδάσκει στη Τμήμα που και εκείνος τελείωσε, τους Μηχανολόγους – Μηχανικούς) και ένας επίμονος startuper. Σε παλαιότερες εποχές ο Χρήστος θα λειτουργούσε ως υπόδειγμα, ως παράδειγμα προς μίμηση. «Πρώτος στα μαθήματα, πρώτος στον αγώνα». Αλλωστε στα πολύ νιάτα του ήταν και ο ίδιος στέλεχος πολιτικής νεολαίας. «Ο ήλιος ο πράσινος…». Σήμερα, από όλα αυτά έχει παραμένει η ευθύνη της συμμετοχής στα κοινά και η προσήλωση στις αρχές της συλλογικής δράσης – με άλλα λόγια, ένας ενεργός ακτιβιστής της εποχής μας.

Για παράδειγμα, λίγο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο τόπο του – την Μάνδρα Αττικής- μαζί με μια ομάδα συνεργατών, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης  Γερογιάννης, εκ των γειτόνων του στο πρόγραμμα egg της Eurobank, κερδίζει το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό  ψηφιακής καινοτομίας Fintech Challenge ’17 που διοργάνωσε η Alpha Bank, παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη εφαρμογή για διαφάνεια και μεγιστοποίηση της αποδόσεως δωρεών, με χρήση τεχνολογίας blockchain, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κρατικούς και δημόσιους φορείς και για την κάλυψη έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Η ιδέα του StartupNow Forum

Αλλά, η Μάνδρα και γενικώς, οι μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στο Θριάσιο Πεδίο γέννησαν και μια άλλη ιδέα – την διοργάνωση στην Ελευσίνα με το έντονο αποτύπωμα στη βιομηχανική ιστορία της χώρας ενός πολυσυνεδρίου για τις startups από τις ίδιες τις startups. Ο Χρήστος Νικολούδης ήταν ο εμπνευστής του StartupNow Forum που καθιερώθηκε ως ένα βασικό σημείο αναφοράς στο χώρο του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας αλλά ο ίδιος ποτέ δεν ξεχνά το Πολυτεχνείο. Ως συνιδρυτής του GreenTech Challenge , του διαγωνισμού των καινοτομικών ιδεών που φέρει την σφραγίδα του ΕΜΠ και απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και αποφοίτους του που θέλουν και μπορούν να κάνουν την διαφορά…

Για το τέλος κράτησα κάτι από το βιογραφικό του Χρήστου Νικολούδη: «Έχοντας διανύσει µια πορεία που συνδυάζει τόσο την ερευνητική, όσο και την επιχειρηµατική δραστηριότητα, βασικό µου ζητούµενο αποτελεί η εφαρµογή της γνώσης στην ανάπτυξη νέων εγχειρηµάτων που δίνουν λύσειςσε σηµαντικά προβλήµατα.

Με την ίδρυση της spin out startup Mantis Business Innovation από τα τέλητου 2017, µαζί µε τους συνεργάτες µου, οδηγούµαστε από το πάθος γιαανάπτυξη νέων, καινοτόµων προϊόντων που προσφέρουν µία ασφαλή και λειτουργική απάντηση στις δυσκολίες που αν

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024