Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημόπουλος στο MEGA : Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων το χειμώνα

Δημόπουλος στο MEGA : Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων το χειμώνα

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία για να αποφευχθεί μια μεγάλη αύξηση τους χειμερινούς μήνες.

Για τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα στο ζήτημα του κοροναϊού μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία για να αποφευχθεί μια μεγάλη αύξηση τους χειμερινούς μήνες.

Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι αυτά τα συγκεκριμένα, ελπίζοντας ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε εμβόλιο ή εμβόλια τα οποία θα δημιουργήσουν πλέον -αλλά μετά από αρκετούς μήνες- ένα τοίχος ανοσίας και θα μπορούμε να ελέγξουμε τον συγκεκριμένο κοροναϊό.

Όσον αφορά την αύξηση των θυμάτων το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, που έχουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

«Δυστυχώς ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς θα νοσήσουν βαριά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με συννοσηρότητες θα καταλήξουν» διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.

Αναμένουμε αύξηση τους χειμερινούς μήνες

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε ακόμα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης στις οποίες έχει παρατηρηθεί πολλαπλασιασμός κρουσμάτων εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

«Γίνεται προσπάθεια στην Ελλάδα που έχουμε ακόμα καλό καιρό και μπορούμε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό στους εσωτερικούς χώρους να πετύχουμε μείωση των κρουσμάτων» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε: «Τους χειμερινούς λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και λόγω της ξηρασίας, που φαίνεται να ευοδώνουν την έξαρση του ιού, και επειδή οι άνθρωποι συγχρωτίζονται μεταξύ τους αναμένουμε ότι θα έχουμε μια αύξηση».

Για την αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Δημόπουλος σχολίασε: «Με την εφαρμογή των μέτρων όπως αυτά έχουν επικαιροποιηθεί ανά εβδομάδα έχουμε αποφύγει αυτό που λέμε επιθετική αύξηση, να βλέπουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό είναι θετικό γεγονός. Βεβαίως δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ότι καθημερινά έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων με μια ιδιαίτερη συσσώρευση στην Αττική που προκαλεί έναν ιδιαίτερο προβληματισμό».

«Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για το εμβόλιο»

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα» ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Ο Δημόπουλος τόνισε ότι: «Επομένως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή, να κρατάμε την ψυχραιμία μας, να προσπαθούμε να μην μας πάρει από κάτω και να ελπίζουμε ότι και με την βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών αυτοί οι οποίοι νοσούν θα έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση. Στο θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι θα είναι στη διάθεσή μας τους επόμενους μήνες».

Για το θέμα του εμβολίου ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσει σε όλον τον πληθυσμό.

«Όταν υπάρχει μια έγκριση για ένα εμβόλιο από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς μηχανισμούς από εκεί και πέρα αρχίζει η μαζική παραγωγή για την οποία προφανώς προετοιμάζονται οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και αρχίζει και η τμηματική διάθεση του εμβολίου.  Επομένως όταν λέμε ότι θα χρειαστούμε κάποιους μήνες από την έγκριση του εμβολίου μέχρι να γίνει δυνατόν να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024