Από τότε που ήρθε στην Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (αρχές Σεπτεμβρίου) άρχισαν τα όργανα. Ανέφερε δημοσίως το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου- με αιχμή τις εκκρεμείς συντάξεις –  και σα να σφύριξε το ματς ξεκίνησαν οι πολιτικές αντεγκλήσεις για ένα θέμα διαχρονικό, που αγγίζει αρκετούς πολίτες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση άρχισε να σηκώνει το θέμα, ζητώντας εξηγήσεις και ορθώς. Βέβαια, αν κάποιος προσγειωνόταν ξαφνικά στη Γη, από έναν άλλο πλανήτη, θα νόμιζε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, είχε λύσει το πρόβλημα. Και εμφανίστηκε τώρα….

Από την άλλη, τα αρμόδια υπουργεία να διαβεβαιώνουν πως “η παθογένεια 50 ετών” θα τελειώσει, ενώ το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής με τον ΕΦΚΑ ανταλλάσσουν επιστολές για κρυφά στοιχεία και ακαταχώρητες αιτήσεις διετίας σε…. σάκους.

Ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό, ούτε ακριβώς πότε θα πληρωθούν. Αυτό που αναφέρει η κυβέρνηση είναι πως θα εξοφλήσει τις εκκρεμείς συντάξεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με στόχο να εξαλείψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί έναντι των θεσμών ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα εξοφληθούν έως τα μέσα του 2021, αλλά λόγω της πανδημίας φαίνεται τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ανέφερε πως τα ληξιπρόθεσμα στα τέλη Ιουλίου ήταν 1,709 δισ. ευρώ, έναντι 1,329 δισ. τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου.

Θα τα πάρω ανάποδα (σ.σ τα γεγονότα). Ξεκινώντας από τις πρόσφατες δηλώσεις. Και υποθέτω πως κάπως έτσι τα έχουν πάρει και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι. Διαχρονικά.

  • Την Κυριακή μιλώντας στο Mega o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως θα μάθουμε πολύ σύντομα πόσες είναι. Τόνισε πως ετοιμάζεται στο e-ΕΦΚΑ μία ειδική πληροφοριακή μονάδα που θα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις κάθε μήνα. Ο υπουργός χαρακτήρισε «παθογένεια» τον τρόπο με τον οποίο έβγαιναν μέχρι πρότινος οι συντάξεις, ενώ τόνισε ότι δεν γίνεται να αλλάξει το ισχύον καθεστώς από τη μία μέρα στην άλλη. “Θα το λύσουμε για πάντα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων”, είπε ο κ. Βρούτσης.
  • Μιλώντας στο «Βήμα» την Κυριακή ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης επαναφέρει το θέμα και αναφέρει πως  “η εκκρεμής υποχρέωση του Δημοσίου έναντι των συνταξιούχων συνιστά κατά κάποιον τρόπο ένα «κρυφό χρέος» αφού δεν καταγράφεται στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης και δεν επηρεάζει το επίσημο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επισημαίνει πως “τα τελευταία στοιχεία που έχουμε λάβει για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2020 και καταγράφουν 161.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις και 47.000 εκκρεμείς επικουρικές, με συνολική εκτιμώμενη δαπάνη σχεδόν 420 εκατ. ευρώ.
  • Από την άλλη, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως το κομμάτι αυτό είναι εντός του ελλείμματος και πως δεν είναι κρυφό χρέος, απλά πρέπει να πληρωθεί, διευκρινίζοντας πως είναι μέσα στους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα του υπουργείου Εργασίας.
  • Λίγες ημέρες πριν, στις 2 Οκτωβρίου, στελέχη του  Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή πληροφόρησαν πως δεν είχε λάβει τα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ και πως απέστειλε νέα επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ με κοινοποίηση στον Υπουργό Εργασίας όπου υπενθυμίζει τη δέσμευση του ΕΦΚΑ (με επιστολή 15/9) να στείλει τα σχετικά στοιχεία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε, ο ΕΦΚΑ είχε απαντήσει μεταξύ άλλων πως: 1. λόγω του κορονοϊού υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά 2. έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων.
  • Το εντυπωσιακό είναι πως στην επιστολή του ΕΦΚΑ (προς το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στις 15/09/2020) αναφέρει: επειδή αφενός εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά και εσφαλμένα με το χαρακτηρισμό «χωρίς απόφαση», με αποτέλεσμα τεχνικά να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων και αφετέρου περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους, ο φορέας μας θα προχωρήσει σε ανακοίνωση του πραγματικού πλήθους των εκκρεμοτήτων αναδρομικά{..}.
  • Στις 16 Σεπτεμβρίου για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις εκκρεμείς συντάξεις- με αφορμή το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή -σε κοινή δήλωσή τους η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και Εργασίας  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου  αναφέρουν ως  “μείζον θεσμικό και πολιτικό ζήτημα προκαλεί η άρνηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ να συνεχίσει να παρέχει, όπως οφείλει εκ του νόμου, τα στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την εκτιμώμενη δαπάνη τους στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνονται στην Έκθεσή Β’ Τριμήνου 2020. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει τα στοιχεία επειδή με δική της ευθύνη ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων τριπλασιάστηκε από τις εκλογές μέχρι σήμερα”
  • Στις 25/09/020 ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25,  τόνισε στη Βουλή  πως σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του  e-ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων την 30η/6/2020 ήταν 117.876 και  οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικών συντάξεων ήταν 57.101 (αιτήσεις με απόφαση κύριας σύνταξης ).

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου λόγω δυσλειτουργιών που προκάλεσε η υγειονομική κρίση καθίσταται δυνατή μόνο η προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων και τόνισε ότι «η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου 2020, οπότε και θα ανακοινωθεί».  Όπως είπε ο Υφυπουργός «λόγω της πανδημίας, μεγάλο μέρος των αιτήσεων συνταξιοδότησης υποβλήθηκε και ταχυδρομικά  με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη  η διαδικασία  διασταύρωσης για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο