Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα : Πιο απαισιόδοξοι από ποτέ οι Έλληνες - Πώς ο κοροναϊός έχει αλλάξει τη ζωή μας

Έρευνα : Πιο απαισιόδοξοι από ποτέ οι Έλληνες – Πώς ο κοροναϊός έχει αλλάξει τη ζωή μας

Λιγότεροι Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Αβεβαιότητα, φόβος, απογοήτευση, άγχος, ανασφάλεια είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τους Έλληνες σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις και, με θέμα «Επτά μήνες Πανδημία: Πως ζουν οι Ελληνες»,  αυτοί εμφανίζονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές και, αναπόφευκτα, πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι τον Απρίλιο.

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία Metron Analysis το διάστημα 15-22 Σεπτεμβρίου 2020, και έγινε τηλεφωνικά σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα με πανελλαδικό δείγμα 1.257 ατόμων ηλικίας 17 και άνω.

Το τέλος της αισιοδοξίας

Οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές και, αναπόφευκτα, πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι στα εκπληκτικά αποτελέσματα του Απριλίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ζωές των πολιτών έχουν αλλάξει με συγκεκριμένους τρόπους (στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην ψυχολογία, στις ανθρώπινες σχέσεις) και σχεδόν αποκλειστικά προς το χειρότερο.

Για παράδειγμα, σημαντική είναι η μείωση του ποσοστού των Ελλήνων που θεωρούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση: το ποσοστό τους έχει μειωθεί στο 57% από 86% τον Απρίλιο 2020.

Οι πολίτες που θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση σε ποσοστό άνω του 70% ανήκουν στις κατηγορίες των ηλικίας άνω των 65 ετών και οι οικονομικά ευκατάστατοι.

Από την άλλη, οι απαντήσεις δεν αντανακλούν συνθήκες απελπισίας ή κατάρρευσης. Οι πολίτες δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας σε υψηλά ποσοστά.

Παρόλο που υπάρχει (και εκφράζεται) φόβος και τα ποσοστά της εμπιστοσύνης έχουν μειωθεί, δεν έχει χαθεί ολοσχερώς ή ελπίδα. Σε κάποια από τα κρίσιμα θέματα που μας απασχολούν, υπάρχει ακόμα η ελπίδα ότι στο μέλλον θα βγούμε κερδισμένοι.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας σήμερα

Το 73,9% παραδέχονται ότι η ζωή τους έχει αλλάξει «πάρα πολύ» ή «αρκετά».

Και πιο συγκεκριμένα:

  • Το 76,3% δηλώνουν ότι πηγαίνουν σε λιγότερες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια) από ό,τι πριν από την πανδημία
  • Το 62,9% ότι τρώνε λιγότερο συχνά σε εστιατόρια και ταβέρνες
  • Το 60,5% ότι βγαίνουν σπανιότερα σε μπαρ
  • Το 59,5% ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με αεροπλάνο
  • Το 56% ότι συναντούν λιγότερο τους φίλους τους
  • Το 54,3% ότι ψωνίζουν σπανιότερα σε εμπορικά καταστήματα
  • Το 53,8% ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με πλοίο
  • Το 51,3% ότι χρησιμοποιούν λιγότερο τα ΜΜΜ

Τα συναισθήματά μας

Μεγάλη είναι η αλλαγή και στα συναισθήματα των Ελλήνων, καθώς κυρίαρχο συναίσθημα στα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνεται η αβεβαιότητα σε ποσοστό 20,5%, αντικαθιστώντας αυτό της αισιοδοξίας κατά την προηγούμενη μέτρηση που είχε σημειώσει το εντυπωσιακό ποσοστό 26,5%.

Η αισιοδοξία εμφανίζεται ως το έκτο συχνότερο συναίσθημα σε ποσοστό 8,5%, πίσω από τον φόβο, την απογοήτευση, το άγχος και την ανασφάλεια. Το 55,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι «η ψυχολογική μου διάθεση είναι χειρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία».

Επίσης, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες (31,9%) θεωρούν ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι προσωπικά από τον κοροναϊό, ποσοστό αυξημένο από το 23,7% πριν από πέντε μήνες. Στους ηλικιωμένους 65+ το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο, με 42% έναντι 33% τον Απρίλιο.

Να σημειωθεί ότι το 23% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον ή κάποια που έχει προσβληθεί από Covid-19.

Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί

Ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι την περίοδο της καραντίνας, το 67,9% των Ελλήνων πίστευαν ότι θα επανέλθουμε «σε μια φυσιολογική καθημερινότητα» μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα, όμως, μόλις το 5% του πληθυσμού πιστεύει ότι θα επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα «μέχρι το τέλος του χρόνου». Το 87,4% θεωρεί ότι θα επανέλθουμε από το 2021 και μετά, ενώ ένας στους τρεις (32,4%), θεωρούν ότι θα επανέλθουμε μετά από το 2021.

Επίσης, το 73% των Ελλήνων πιστεύουν ότι «έρχονται δυσκολότερες ημέρες» και μόλις το 18,8% θεωρούν ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει».

Οικονομία και εργασία

  • Το 57,2% εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία σε έναν χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τώρα.
  • Το 40,9% των πολιτών δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει.
  • Ένας στους πέντε (20,7%) δηλώνουν ότι αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί στη δουλειά τους, από ό,τι ήταν πριν.
  • Το 72,7% των εργαζομένων στην περίοδο του Σεπτεμβρίου που έτρεξε η έρευνα δήλωναν πως εργάζονται κανονικά στον χώρο εργασίας τους και μόνο 12,2% με τηλεργασία (τα αντίστοιχα ποσοστά τον Απρίλιο, επί lockdown, ήταν 25,4% και 26,2%).
  • Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά από την 1η Μαρτίου 2020 φτάνει το 18,4% (από 11,4% τον Απρίλιο).

Πόσο προσέχουμε;

  • Το 93,9% των Ελλήνων δηλώνουν ότι την τελευταία εβδομάδα, όταν βρέθηκαν σε χώρους όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική, φορούσαν «πάντα» ή «σχεδόν πάντα» μάσκα.
  • Το 95,5% δηλώνουν ότι πλένουν τα χέρια τους συχνά ή πολύ συχνά, το 85,1% ότι φορούν μάσκα και το 79,7% ότι τηρούν τις αποστάσεις.
  • Οι μισοί Έλληνες (49,5%) δηλώνουν πως θα έκαναν το εμβόλιο (αν υπήρχε σήμερα ένα εγκεκριμένο από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, διαθέσιμο δωρεάν για όλους), ενώ το 41,9% πως όχι.

Εμπιστοσύνη και απειλές για το μέλλον

Εντυπωσιακή ήταν η αλλαγή στην εμπιστοσύνη που δηλώνουν οι Έλληνες στην Ε.Ε. Τον Απρίλιο του 2020 το ποσοστό ήταν μόλις στο 27,3%. Βεβαίως, τότε δεν είχε ανακοινωθεί ούτε η πρωτοβουλία NextEU και το πολυσυζητημένο, πια, Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά από όλα αυτά, πράγματι, η εμπιστοσύνη επανήλθε κοντά στα προηγούμενα επίπεδα (37,9%).

Η εμπιστοσύνη μειώθηκε και στους επιστήμονες/τεχνοκράτες: τον Απρίλιο το 85% δήλωσε πως τους εμπιστεύονται «πολύ» ή «αρκετά». Πέντε μήνες, μετά, το ποσοστό έχει υποχωρήσει σημαντικά στο 65,6%.

Στην ερώτηση σχετικά με το ποια θεωρούν οι Έλληνες τη σημαντικότερη απειλή, η πιο σημαντική από όλες, κρίνεται η «οικονομία». Εξίσου σημαντική απειλή με την οικονομική κρίση, ωστόσο, οι Έλληνες θεωρούν το «μεταναστευτικό/προσφυγικό». Ακολουθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κλιματική αλλαγή.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024