Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνέβη και αυτό: Τουρίστρια επέστρεψε κλοπιμαία από την Πομπηία επειδή ήταν… καταραμένα

Συνέβη και αυτό: Τουρίστρια επέστρεψε κλοπιμαία από την Πομπηία επειδή ήταν… καταραμένα

Η Καναδή τουρίστρια κατηγορεί τα αρχαία αγγεία που έκλεψε σε ταξίδι της στην Πομπηία για τις ατυχίες που υπέφερε στα χρόνια που μεσολάβησαν

Μια τουρίστρια που έκλεψε θραύσματα από αγγεία από την αρχαία πόλη της Πομπηίας πριν 15 χρόνια, επέστρεψε τη λεία της, ισχυριζόμενη ότι ήταν… καταραμένη.

Σύμφωνα με τον Guardian, η γυναίκα από τον Καναδά, της οποίας είναι γνωστό μόνο το μικρό όνομα («Νικόλ») έστειλε ένα πακέτο με δύο ψηφίδες μωσαϊκού, τμήματα ενός αμφορέα και ένα κομμάτι από κεραμικό σε ταξιδιωτικό πράκτορα στην Πομπηία, μαζί με μια επιστολή στην οποία ομολογεί τις πράξεις της.

Η Νικόλ, η οποία όπως λέει ήταν περίπου 20 ετών όταν επισκέφθηκε το αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας το 2005, κατηγορεί την κλοπή της για μια σειρά από ατυχίες τις οποίες έχει υποφέρει στα χρόνια που μεσολάβησαν. Ανάμεσα σε αυτές και το γεγονός ότι νόσησε δύο φορές από καρκίνο του στήθους, αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

«Σας παρακαλώ, πάρτε τα πίσω, φέρνουν κακοτυχία», έγραψε.

Την εποχή της κλοπής, όπως λέει, ήθελε να έχει ένα κομμάτι ιστορίας «που δεν θα είχε κανένας άλλος», όμως τα ερείπια «είχαν τόσο πολλή αρνητική ενέργεια… επειδή συνδέονται με έναν τόπο καταστροφής».

Η Πομπηία θάφτηκε σε ηφαιστειακή τέφτα μετά την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., και παρέμεινε θαμμένη μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν η ανακάλυψή της μεταμόρφωσε την κατανόησή μας για τον κόσμο της κλασικής αρχαιότητας.

Η αρχαία πόλη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ιταλίας και επί χρόνια αναγκαζόταν να αντιμετωπίζει τις κλοπές τουριστών.

Η Νικόλ γράφει στην επιστολή της ότι έμαθε το μάθημά της και πλέον επιθυμεί «τη συγχώρεση του Θεού».

«Πλέον είμαι 36 ετών και έχω περάσει δύο φορές καρκίνο του στήθους», γράφει. «Την τελευταία φορά υποβλήθηκα σε διπλή μαστεκτομή. Η οικογένειά μου και εγώ αντιμετωπίζουμε και οικονομικά προβλήματα. Είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν θέλω η κατάρα να χτυπήσει και την οικογένεια ή τα παιδιά μου».

Η Νικόλ δεν είναι η μόνη που μετάνιωσε. Το πακέτο περιείχε και άλλη μια εξομολογητική επιστολή, αυτή τη φορά από ένα ζευγάρι, επίσης από τον Καναδά, και ορισμένες πέτρες που είχαν κλέψει από το σημείο το 2005.

«Τις πήραμε χωρίς να σκεφτόμαστε τον πόνο και τα μαρτύρια που βίωσαν αυτές οι φτωχές ψυχές κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Βεζούβιου, ούτε τον φοβερό θάνατό τους», γράφουν. «Λυπόμαστε πολύ, σας παρακαλούμε να μας συγχωρήσετε για αυτή τη φρικτή επιλογή. Ευχόμαστε οι ψυχές τους να αναπαυθούν εν ειρήνη».

Κατά τη διάρκεια των ετών, δεν είναι λίγα τα κλοπιμαία που επιστράφηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας μαζί με επιστολές που εκφράζουν ενοχές και μετάνοια. Για την ακρίβεια, είναι τόσα πολλά ώστε η διοίκηση του πάρκου να ιδρύσει ειδικό μουσείο για την επίδειξή τους.

Τις περισσότερες φορές, οι τουρίστες θέλουν να κρατήσουν τα κλοπιμαία ως σουβενίρ, όμως δεν λείπουν και εκείνοι που στη συνέχεια επιχειρούν να τα πουλήσουν στο διαδίκτυο. Το 2005, ένα τούβλο που είχε κλαπεί από τα ερείπια το 1958 είχε αναρτηθεί προς πώληση στο eBay.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024