Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ένα βήμα πριν χτυπήσει «καμπανάκι» στις ΜΕΘ –  Αυξάνονται οι νοσηλείες σε όλη τη χώρα

Κοροναϊός: Ένα βήμα πριν χτυπήσει «καμπανάκι» στις ΜΕΘ – Αυξάνονται οι νοσηλείες σε όλη τη χώρα

Σε υψηλά αλλά σταθερά επίπεδα παραμένει η δυναμική του νέου κοροναϊού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 400 ημερησίως, με τα μισά ή και περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.

Σε υψηλά αλλά σταθερά επίπεδα παραμένει η δυναμική του νέου κοροναϊού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 400 ημερησίως, με τα μισά ή και περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.

Με την επιδημιολογική εικόνα στο λεκανοπέδιο να μην βελτιώνεται, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το επόμενο βήμα σε περίπτωση που δυσκολέψει η κατάσταση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

Ειδικότερα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν πως η υποχρεωτική εφαρμογή της μπορεί να κάνει σε όλους σαφές πως η χρήση μάσκας είναι πιο αναγκαία από ποτέ ως μέσο προστασίας από τον κοροναϊό.

Kαι μπορεί τα κρούσματα να έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι θάνατοι βρίσκονται σε επίπεδα Απριλίου! Οι 91 διασωληνωμένοι ασθενείς που καταγράφηκαν στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, είναι μόλις 2 λιγότεροι από τον αριθμό των 93 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί στις 5 Απριλίου 2020 – μια από τις χειρότερες μέρες όσον αφορά στις νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Επίσης, ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας παραπέμπει σε εκείνη την περίοδο. Τις πρώτες ημέρες του περασμένου Απριλίου αναφέρονταν 5 με 9 θάνατοι την ημέρα, όπως συμβαίνει και στην παρούσα περίοδο. Ενδεικτικό της επίπτωσης που έχει ο κοροναϊός σε αυτή τη φάση είναι ότι έχουν καταλήξει 39 άνθρωποι μέσα στις πρώτες 8 ημέρες του Οκτωβρίου.

Κικίλιας: Στο τραπέζι η γενικευμένη χρήση μάσκας – Ύστατο μέτρο το lockdown

Για την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας και το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι ειδικοί επιστήμονες με τους οποίους συνεργάζεται η κυβέρνηση έχουν τον πρώτο λόγο. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, “πριν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλλουμε νέα”. Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι τα κρούσματα στην Αττική δείχνουν να σταθεροποιούνται κι αυτό δείχνει ότι τα μέτρα φέρνουν αποτελέσματα, αλλά υπάρχει έξαρση σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης και στη χθεσινή συγκέντρωση έξω από το Εφετείο που εκδικαζόταν η υπόθεση της Χρυσής Αυγής και ζήτησε από τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής ενός γενικού lockdown, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε ότι αυτό αποτελεί την ύστατη λύση, καθώς θα πρέπει να αναλογιστούμε τις οικονομικές συνέπειες και τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να επιβληθεί χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, είπε ότι αποτελεί ένα πιθανό μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι και τα πάντα θα κριθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ο κ. Κικίλιας, απαντώντας στο ερώτημα πότε θα χτυπήσει… καμπανάκι για τις ΜΕΘ, είπε ότι συνεχώς προστίθενται νέες ΜΕΘ στο σύστημα και την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα παραδοθούν 50 νέες από τον πρωθυπουργό. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Αττική, σύμφωνα με την υπεύθυνη, κυρία Κοτανίδου, οι αντοχές του συστήματος θα αρχίσουν να δοκιμάζονται, όταν οι διασωληνωμένοι θα ξεπεράσουν τους 100 και θα πλησιάσουν τους 150.

Τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια κατά του κοροναϊού

600.000 δόσεις εμβολίων θα διαθέτει η Ελλάδα, τον Δεκέμβριο, αν όλα φυσικά πάνε καλά, για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Εξοπλίζεται ενάντια στην πανδημία η χώρα, με την παραγγελία 3.500.000. εμβολίων για τον κοροναϊό, τα οποία θα έρθουν σταδιακά στην Ελλάδα, έως τον Απρίλιο, εφόσον φυσικά λάβουν πρώτα έγκριση.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο αναμένονται αυτά της Astrazeneca, στα τέλη Ιανουάριος 2021 της Pfizer, ενώ τον Απρίλιο 2021 της Johnson&Johnson. Με την εν λόγω εταιρεία η Ευρωπαική επιτροπή ήρθε σε συμφωνία για 400.000.000 δόσεις, καταβάλλοντας μάλιστα και προκαταβολή.

Για να δημιουργηθεί ανάχωμα στη διασπορά πρώτοι θα εμβολιαστούν γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικοί. Σε δεύτερη φάση οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θα υπάρξει επάρκεια θα εμβολιαστεί ο υπόλοιπος πληθυσμός με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.

Έως τότε, μοναδικό όπλο των γιατρών ενάντια στον ιό είναι η ρεμδεσιβίρη. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε παραγγελία 500.000 δόσεων του φαρμάκου που μέχρι στιγμής έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοροναϊού.

Στα ύψη τα κρούσματα και την Πέμπτη – Στο «κόκκινο» για άλλη μια φορά η Αττική

«Κόκκινο» χτυπά η πανδημία του κοροναϊού στην Αττική η οποία και σήμερα, παραδοσιακά πλέον, καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα στο σύνολο της χώρας.

Συγκεκριμένα από τα 436 που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 219 εντοπίζονται στη Αττική.

Παράλληλα, καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 430, ενώ σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι διασωληνωμένοι με 91 συμπολίτες μας να είναι σε ΜΕΘ.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

– 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 219 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 20 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 18 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 8 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

– 21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024