Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Τορπιλίζει» το διάλογο ο Ερντογάν: Δε θα κάνουμε ποτέ πίσω σε Αιγαίο και Μεσόγειο

«Τορπιλίζει» το διάλογο ο Ερντογάν: Δε θα κάνουμε ποτέ πίσω σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ανυποχώρητος σε ότι αφορά τις παράνομες διεκδικήσεις του,  σε Αιγαίο και Μεσόγειο, εμφανίζεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυναμιτίζοντας τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, πριν καν αυτές αρχίσουν.

Ανυποχώρητος σε ότι αφορά τις παράνομες διεκδικήσεις του,  σε Αιγαίο και Μεσόγειο, εμφανίζεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυναμιτίζοντας τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, πριν καν αυτές αρχίσουν.

Ο Ερντογάν, προκαλώντας για άλλη μια φορά, δήλωσε σε εφημερίδα του Κατάρ ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα ότι είναι αυτή που με τη στάση της προκαλεί ένταση στην περιοχή με τις «μονομερείς ενέργειές της», προσθέτοντας  ότι «όσοι είδαν την αποφασιστικότητα μας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν καταλάβει ότι με εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσουμε».

Αντιστρέφοντας, την πραγματικότητα, ο Ερντογάν ισχυρίζεται, στην εφημερίδα «The Peninsula», ότι «η Τουρκία έχει δείξει δυνατά και καθαρά ότι στηρίζει την μείωση της έντασης και τάσσεται υπέρ του διαλόγου στην ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο μέσω των τοποθετήσεων της αλλά και των πράξεών της».

«Είμαστε σίγουροι ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Κάνουμε όλα τα βήματα όσον αφορά το θέμα της Μεσογείου στο πλαίσιο της αρχής «win-win» με έναν τρόπο που να υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία και θα είναι προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής» προσθέτει.

Παράλληλα επιτίθεται και στην Γαλλία λέγοντας  ότι «με τη γνωστή αποικιοκρατία» της κρύβεται πίσω από τη στάση της Ελλάδας και των ελληνοκυπρίων.

Τουρκικές Navtex

Παράλληλα με την εμπρηστική ρητορική, η Άγκυρα, ξεκίνησε εκ νέου και τις προκλητικές ενέργειες καθώς ανακοίνωσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο κεντρικό Αιγαίο ανήμερα της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου αλλά και ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Για τον σκοπό αυτόν, εξέδωσε δύο navtex, από τους υδρογραφικούς σταθμούς της Σμύρνης και της Αττάλειας, ανακοινώνοντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, με βάση τις συντεταγμένες η περιοχή που δεσμεύει απλώνεται στο κεντρικό Αιγαίο, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Εύβοιας, της Σκύρου, των Ψαρών και της Χίου.

Επίσης, για τρίτη φορά η Τουρκία, ανακοινώνει άσκηση με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, σε διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στη Σλοβακία Δένδιας – Τσαβούσογλου

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από τη Μπρατισλάβα όπου μεταβαίνει σήμερα, για να συμμετάσχει στο φόρουμ ασφαλείας GLOBSEC 2020, θα επιχειρήσει να αποκωδικοποιήσει τη στάση της Τουρκίας. Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας,  θα βρίσκεται σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να μιλήσει στην ίδια εκδήλωση.Επισήμως, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θεωρείται ωστόσο πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί μια κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ.

Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται μόνο ότι «στο περιθώριο των εργασιών, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις».

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από μήνες. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό να τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών, καθώς – με ευθύνη της Άγκυρας- δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία, για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024