Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο κοροναϊός «γονατίζει» δομές υγείας και φροντίδας: Συναγερμός για τα κρούσματα σε νοσοκομεία και γηροκομεία

Ο κοροναϊός «γονατίζει» δομές υγείας και φροντίδας: Συναγερμός για τα κρούσματα σε νοσοκομεία και γηροκομεία

Μπορεί οι αριθμοί που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, αναφορικά με την πορεία του φονικού ιού να είναι αρκετά ενθαρρυντικοί, τόσο στο σύνολο της χώρας, όσο και στην Αττική, η οποία βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο «μάτι» του κυκλώνα, ωστόσο είναι... νωρίς για να υπάρξουν χαμόγελα, αφού πολλές πληγές παραμένουν ακόμα ανοιχτές

Μπορεί οι αριθμοί που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, αναφορικά με την πορεία του φονικού ιού να είναι αρκετά ενθαρρυντικοί, τόσο στο σύνολο της χώρας, όσο και στην Αττική, η οποία βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο «μάτι» του κυκλώνα, ωστόσο είναι… νωρίς για να υπάρξουν χαμόγελα, αφού πολλές πληγές παραμένουν ακόμα ανοιχτές.

Πρόκειται μέρη όπου διαμένουν ευπαθείς ομάδες, όπως νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας. Από την πρώτη στιγμή, άπαντες τόσο στο επιστημονικό όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο επισήμαναν από την πρώτη στιγμή ότι όλοι μας πρέπει να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους ή ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, αφού αυτοί είναι περισσότερο εκτεθειμένοι απέναντι στον φονικό ιό.

Το γεγονός όμως ότι ο κοροναϊός έχει εισβάλει σε πολλές δομές υγείας και φροντίδας δείχνει πως πιθανότατα κάποιοι τηρούν στον βαθμό που πρέπει τα μέτρα. Ο συναγερμός σήμανε όταν προ ημερών εντοπίστηκαν κρούσματα σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να μην μπορεί να συγκρατήσει τον θυμό του, ξεσπώντας για την Αθήνα «που δεν πήρε το μάθημά της».

Σήμερα, και ενώ έχει παρέμβει ήδη εισαγγελέας, εντοπίστηκαν ακόμα τέσσερα κρούσματα, με τα συνολικά κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 40 και την ανησυχία να βρίσκεται στα ύψη.

Δύο ασθενείς θετικοί στον κοροναϊό – Μεγάλη διασπορά φοβάται η ΠΟΕΔΗΝ

Συναγερμός σήμανε και στο Δρομοκαΐτειο, μετά τον εντοπισμό δύο ασθενών με κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, οι ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί. Αυτός είναι και ο λόγος που εκφράζει φόβους για μεγάλη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι δύο ασθενείς νοσηλεύονταν σε τμήμα οξέων περιστατικών, στον ίδιο θάλαμο από τις 25 Σεπτέμβρη. Την Πέμπτη τους έγινε τεστ κοροναϊού, το αποτέλεσμα του οποίου βγήκε σήμερα και τους έδειξε θετικούς στον ιό.

Ο ένας από αυτούς πήρε εξιτήριο την Παρασκευή.

«Και οι δύο κοιμόταν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος και με το προσωπικό», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο έχει επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ για οδηγίες.  Ο ίδιος τονίζει ότι ο ασθενής που εξακολουθεί να νοσηλεύεται «πρέπει να φύγει άμεσα από το Δρομοκαΐτειο, για νοσοκομείο που νοσηλεύει περιστατικά κοροναϊού. Δεν μπορεί να μένει στο νοσοκομείο και να το φροντίζει το προσωπικό που είναι αναστατωμένο, χωρίς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας» σημειώνει.

Υπογραμμίζει δε, την ανάγκη, όλοι οι ασθενείς που εισάγονται να κάνουν τεστ κοροναϊού.

Θετική υπάλληλος που εργάζεται σε δύο γηροκομεία στα Ιωάννινα

Ακόμα, συναγερμός σήμανε και στο γηροκομείο «Ζωσιμάδες» στα Ιωάννινα καθώς υπάλληλος βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπάλληλος επισκέπτεται συχνά και άλλο γηροκομείο της περιοχής, το «Ζωγράφειο» Γηροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών.

Ωστόσο όπως έκανε γνωστό ο Δήμος Ιωαννιτών με ανακοίνωσή του, η εργαζόμενη που βρέθηκε θετική στον ιό δεν έχει επισκεφτεί την τελευταία εβδομάδα το «Ζωγράφειο» Γηροκομείο καθώς είχε άδεια.

Έτσι κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ προχώρησε σε έλεγχο των ηλικιωμένων και του προσωπικού στο Γηροκομείο «Ζωσιμάδες» το οποίο είναι και το μεγαλύτερο που λειτουργεί στα Ιωάννινα.

Τα αποτελέσματα των τεστ που μέχρι στιγμής έγιναν γνωστά είναι αρνητικά.

Στο «Ζωγράφειο», φιλοξενούνται περίπου 30 ηλικιωμένοι, ενώ στο γηροκομείο «Ζωσιμαδών» 40 ηλικιωμένοι, ενώ λειτουργεί Κλινική Χρονίων Παθήσεων η οποία προσφέρει φροντίδα σε περίπου 80 άτομα με λειτουργικές δυσκολίες, Ανοιχτό Κέντρο για την Προστασία των Ηλικιωμένων και πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στην Καρδίτσα, τα τεστ από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έδωσαν θετικά οκτώ δείγματα, τα οποία αφορούν εργαζομένους.

Θετική στον κοροναϊό νοσηλεύτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Θετική στον κοροναϊό εντοπίστηκε νοσηλεύτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, έπειτα από θετικό δείγμα σε εξέταση.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα, onlarissa.gr η νοσηλεύτρια τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό στο σπίτι της, έγινε απολύμανση σε χώρους στους οποίους εργαζόταν και αναμένεται να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών της.

Κρούσμα κοροναϊού και στις φυλακές Τρικάλων

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι δομές υγείας που προκαλούν φόβο, καθώς μπορούν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

Συγκεκριμένα σήμερα επικράτησε αναστάτωση στις φυλακές Τρικάλων έπειτα από επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού σε εργαζόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr το κρούσμα προέκυψε από τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε τις τελευταίες μέρες στις φυλακές.

Ο εργαζόμενος παραμένει ασυμπτωτικός, ενώ από Δευτέρα αναμένεται να αρχίσει η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024