Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση MEGA: Περίθαλψη και οικονομία τα σημαντικότερα προβλήματα - Τι λένε οι πολίτες για μάσκες, μετάληψη

Δημοσκόπηση MEGA: Περίθαλψη και οικονομία τα σημαντικότερα προβλήματα – Τι λένε οι πολίτες για μάσκες, μετάληψη

Σε σχετικές ερωτήσεις για τον κοροναϊο, η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί τόσο με τη χρήση της μάσκας, όσο και στο να κάνουν το εμβόλιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων  της Πέμπτης με τη Ράνια Τζίμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, διατηρείται η μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο προβληματισμός της πλειοψηφίας των πολιτών εστιάζεται στον τομέα της Υγείας και της Οικονομίας.

Ένας στους τρεις πολίτες, ήτοι ποσοστό 33% θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την  ιατρική περίθαλψη – Επιδημία του κοροναϊού ενώ το 28% δηλώνει ότι είναι η οικονομία.

Το 11% απαντά σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική, το 9% η ανεργία και μόλις το 7% το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Κινείται η χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση;

Ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις των πολιτών για τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα, η κοινή γνώμη στέλνει μήνυμα σε ποσοστό 46% ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ένα 41% λέει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας αξιολογείται αρνητικά από το 53%, θετικά από το 14% και αρνητικά από το 32%.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την οικονομία τους επόμενους μήνες, το 67%, δηλαδή σχεδόν 7 στους 10 περιμένουν χειρότερες ημέρες ενώ το 10% μόλις λέει ότι θα καλυτερέψουν.

Απογοητευμένοι είναι πολίτες από την προσωπική τους κατάσταση. Το 41% λέει ότι είναι ίδια με ένα χρόνο πριν, το 40%, δηλαδή 4 στους 10 πιστεύουν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση και μόλις 19% δηλώνουν καλύτερα.

Τι λέει η  κοινή γνώμη για μάσκα, μετάληψη

Σε σχετικές ερωτήσεις για τον κοροναϊο, η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί τόσο με τη χρήση της μάσκας, όσο και στο να κάνουν το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα το 81% των πολιτών λέει ότι η μάσκα προστατεύει από τη διάδοση του κοροναϊού, αλλά υπάρχει κι ένα 17% που δεν το πιστεύει.

Το 59%, δηλαδή 6 στους 10 λένε ότι αν υπάρξει εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουμε, αλλά υψηλό είναι το ποσοστό, 35% (δηλαδή ένας στους 3) που λένε ότι δεν πρέπει.

Τέλος το 70%, δηλαδή 7 στους 10 διαφωνούν ότι δεν κολλάει ο κοροναϊός με τη θεία κοινωνία. Υπάρχει όμως και ένα 22% που πιστεύει ότι δεν κολλάει.

Αξιολόγηση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με το 38% που έχει αρνητική εντύπωση. Όσον αφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 58% συμφωνεί με τον τρόπο διακυβέρνησης του, ενώ το 34% έχει αρνητική εντύπωση για τον τρόπο που ασκεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

Σε ερώτηση για την αξιωματική αντιπολίτευση, το 74% παραδέχεται ότι έχει αρνητική εντύπωση, όπως και για τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο το ποσοστό αγγίζει το 68%.

Ως προς τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες για το κυβερνητικό έργο τον καλύτερο βαθμό παίρνουν, ο ψηφιακός μετασχηματισμό του κράτους, η δημόσια υγεία – κοροναϊός, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ χειρότερες επιδόσεις έχει κυβέρνηση στην Παιδεία με μάλλον αρνητικές γνώμες από το 62%.

«Καλπάζει» η ΝΔ

Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης, τη διατήρηση της μεγάλης διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 37,5% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 20%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 2,7%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,2%, με την αδιευκρίνιστη ψήφος (Δεν ξέρω, δεν απαντώ και Αναποφάσιστοι) να συγκεντρώνει το 8,6%.

Στη δημοσκόπηση που ήταν τηλεφωνική, πήραν μέρος 1.202 άτομα και την παρουσίασε ο πρόεδρος της Metron, Στράτος Φαναράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024