Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο -0,3% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών, από -0,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τη στήριξή της στην οικονομία καθώς λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης δεν θα επιτύχει τον στόχο της για την αύξηση των τιμών τα επόμενα χρόνια.

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο -0,3% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών, από -0,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Πιο ανησυχητικό για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε στο 0,4% από 0,6%, μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Οι τιμές των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν περαιτέρω, ενώ αυτές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν.

Αν και η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε πρωτοφανή στήριξη φέτος για να αντιμετωπίσει το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, η αυξανόμενη ανεργία, η εκτίναξη των αποταμιεύσεων, οι εκτεταμένοι περιορισμοί στα ταξίδια και η πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων άσκησαν μία ασυνήθιστη πίεση στις τιμές. Ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού είναι πιθανόν να εντείνει το αρνητικό κλίμα, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη και πιέζοντας ακόμη περισσότερο πτωτικά τις τιμές, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Αν και η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε νέα μέτρα τον περασμένο μήνα, κράτησε ανοιχτή την πόρτα για περισσότερη στήριξη.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Φάμπιο Πανέτα αναφέρθηκε ρητά στην προληπτική ανάληψη δράσης, υποστηρίζοντας ότι το κόστος από τα υπερβολικά πολλά μέτρα είναι μικρότερο από το κόστος της αδράνειας. Ωστόσο, δεν αναμένεται κάποια κίνηση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Αξιωματούχοι της έχουν δηλώσει από καιρό ότι θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία, ιδιαίτερα για τις δημοσιονομικές πολιτικές του 2021, πριν μπορέσουν να πάρουν νέα απόφαση. Έχουν προετοιμάσει, επίσης, τις αγορές για τον αρνητικό πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει αρνητική για το υπόλοιπο του έτους πριν αρχίσει να επιταχύνεται σταθερά το επόμενο έτος. Όμως, η αύξηση της στήριξης τον Δεκέμβριο γίνεται όλο και πιο πιθανή. Η ΕΚΤ αναμένεται τότε να αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP) που ανέρχεται σήμερα στα 1,35 τρισεκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024