Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το προφίλ των «ψεκασμένων» του κοροναϊού: Τι έδειξε η δημοσκόπηση του Mega

Το προφίλ των «ψεκασμένων» του κοροναϊού: Τι έδειξε η δημοσκόπηση του Mega

Αυτό που παρατηρεί κανείς, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι οι «ψεκασμένοι» του κοροναϊού αρνούνται βασικές επιστημονικές παραδοχές και μπορούν να καταστούν επικίνδυνοι για το σύνολο της κοινωνίας

Πολλοί είναι τελικά αυτοί που αναρωτιούνται «ποιοι είναι οι αρνητές του κοροναϊού;». «Ποιοι αντιμάχονται τη χρήση της μάσκας;». «Ποιοι εν μέσω πανδημίας και με 1 εκατομμύριο νεκρούς παγκοσμίως λένε ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού;» Αλλά και «ποιοι επιμένουν ότι η Θεία Κοινωνία δεν κολλάει κανέναν ιό;»

Είναι καθημερινά ερωτήματα που εδώ και οκτώ μήνες έχουν δημιουργήσει πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σφοδρές συγκρούσεις στα τηλεπαράθυρα.

Το πιο σοβαρό, ωστόσο, είναι ότι έχει συγκροτηθεί μια συμπαγής ομάδα συνωμοσιολόγων, η οποία αυξάνεται αντί να μειώνεται, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας αλλά και όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπους της «διπλανής πόρτας», κατά κύριο αγρότες, μέλη της εργατικής τάξης, μικρομεσαίους. Είναι δείγμα της ελλιπούς ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της πανδημίας;

Είναι απόδειξη ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με μέση ή βασική εκπαίδευση ενημερώνεται από αμφιβόλου ποιότητας και εγκυρότητας πηγές;

Αυτό που παρατηρεί κανείς, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι οι «ψεκασμένοι» του κοροναϊού αρνούνται βασικές επιστημονικές παραδοχές και μπορούν να καταστούν επικίνδυνοι για το σύνολο της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, 17% των ερωτηθέντων, σχεδόν 2 στους 10, λένε ότι η μάσκα δεν προστατεύει από τη διάδοση του κοροναϊού. Τι συμβαίνει άραγε αν οι περισσότεροι από αυτούς δεν φορούν μάσκα ή δεν τηρούν τα βασικά υγειονομικά πρωτόκολλα;

Επίσης, ένας στους 3 που ερωτήθηκαν (35%) λέει ότι δεν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο του κοροναϊού όταν αυτό βγει.

Πρόκειται απλά για επιφυλακτικούς σε ένα εμβόλιο που δεν έχει πιθανότατα δοκιμαστεί όσο πρέπει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοροναϊός : Ποιοι είναι τελικά οι αρνητές της μάσκας

Είναι εκείνοι που λένε ότι το εμβόλιο περιέχει το… τσιπάκι του Μπιλ Γκέιτς (όπως και η μάσκα) και θα μας ελέγχει η παγκόσμια τάξη πραγμάτων;

Ή είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα που επανακάμπτει δριμύτερο;

Εκτός κι αν πρόκειται για τους καθολικά αρνητές του κοροναϊού, αυτούς που δεν πιστεύουν στην ασθένεια, οπότε δεν υπάρχει νόημα να κάνουν και το εμβόλιο.

Τι θα συμβεί, όμως, αν 3 στους 10 πολίτες δεν κάνουν το εμβόλιο ενώ πρέπει; Τι συμβαίνει σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν για σειρά ασθενειών αν και είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου;

Κι όπως παρατηρεί κανείς ανήκουν κατά κύριο λόγο στην εργατική ή αγροτική τάξη και έχουν βασική ή μέσα εκπαίδευση.

Αναφορικά με τη Θεία Κοινωνία και το αν υπάρχει μετάδοση του ιού, βλέπουμε ότι το 70% διαφωνεί με την άποψη ότι δεν κολλάει αλλά υπάρχει ένα 22% που συμφωνεί ότι δεν κολλάει.

Επομένως, θεωρητικά πηγαίνουν στην Εκκλησία και συνεχίζουν να εκτελούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα αγνοώντας τις συστάσεις. Βλέπουμε δε ότι πρόκειται για πολίτες με βασική εκπαίδευση (41%), με μέση εκπαίδευση (25%) και με ανώτερη εκπαίδευση (15%).

Κατά κύριο λόγο ανήκουν στην αγροτική τάξη (39%), στην εργατική τάξη (26%), είναι μικρομεσαίοι (20%), είναι στη μεσαία τάξη (20%) και στην ανώτερη τάξη (18%).

Όλα αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν. Όχι μόνο ως κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να απειλήσει τη ζωή των άλλων συμπολιτών μας. Αλλά και ως μια γενικότερη στάση ζωής που αρνείται τα πάντα, αμφισβητεί τους πάντες και αυτό το κάνει έχοντας περιορισμένη, ελλιπή ή ψεύτικη ενημέρωση.

Οι αρνητές του κοροναϊού, της μάσκας ή του εμβολίου μετατρέπονται σταδιακά σε «ιό ανοήτων» που δεν υπάρχει φάρμακο.

Και που δεν μπορείς να συνομιλήσεις μαζί τους γιατί κατά κύριο λόγο διέπονται από φανατισμό, οργή για τους άλλους, φαντασιοπληξία και παντελή έλλειψη διάθεσης να μάθουν, να ρωτήσουν, να ενημερωθούν.

Όταν η τοποθέτησή τους είναι «αφού δεν έχω δει κανέναν δικό μου με κοροναϊό ή κανείς δεν έχει μπει στην εντατική που να τον ξέρω», τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Όταν η μόνιμη επωδός τους είναι ότι πρόκειται για παγκόσμια συνωμοσία ή για «επίθεση» κατά της Ελλάδας ή της χριστιανικής θρησκείας, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Όταν πιστεύουν ακόμη σε τσιπάκια που θα εμφυτευτούν με το εμβόλιο ή με το 5G ή ότι οι μάσκες σκοτώνουν περισσότερο από τον ιό, τότε υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.

Και ίσως να μην είναι ελληνικό φαινόμενο. Τα στοιχεία των Times της Νέας Υόρκης για τους αρνητές της μάσκας είναι άκρως ανησυχητικά.

Το τελευταίο δίμηνο εμφανίζουν απρόσμενη αύξηση οι ομάδες, στο Facebook, ενάντια στις μάσκες, που διασπείρουν από παραπλανητικά και ψευδοεπιστημονικά έως πλήρως ψευδή επιχειρήματα, όπως ότι οι μάσκες μπορούν να βλάψουν την υγεία όσων τις φορούν.

Ο αριθμός των ατόμων που είναι μέλη σε τέτοιες ομάδες κατά των μασκών στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο έχει αυξηθεί κατά 1.800% μέσα στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, όπως δείχνει μία ανάλυση από το εργαλείο Crowdtangle του Facebook. Σχεδόν οι μισές από τις ομάδες ενάντια στις μάσκες έχουν δημιουργηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο, έχοντας βαρύγδουπα ονόματα όπως «Συμμαχία για μία Αμερική Ελεύθερη από Μάσκες».

Αλλά τι να πει κανείς για τη χώρα που έχει έναν πρόεδρο ο οποίος αρχικά χαρακτήριζε μπούρδες τον ιό, μετά επιτέθηκε στην Κίνα, άργησε να πάρει μέτρα και χιλιάδες Αμερικανοί πέθαναν, προέτρεπε στη χρήση αμφίβολων ουσιών για την καταπολέμηση του κοροναϊού και τώρα έχει κολλήσει και ο ίδιος.

Ισως, η ασθένεια Τραμπ και Μελάνια και ο τρόπος που θα την αντιμετωπίσουν, να αποτελέσει ένα ηχηρό χαστούκι στους κάθε λογής συνωμοσιολόγους και ψεκασμένους του κοροναϊού.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024