Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Μητσοτάκη με Μισέλ - Στο επίκεντρο το θέμα της Τουρκίας

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μισέλ – Στο επίκεντρο το θέμα της Τουρκίας

Στη συζήτηση δίνεται έμφαση «στις ευρωτουρκικές σχέσεις» καθώς και «στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενιαίας φωνής της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά στις 15.00 ώρα Βρυξελλών.

Στη συζήτηση δίνεται έμφαση «στις ευρωτουρκικές σχέσεις» καθώς και «στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενιαίας φωνής της ΕΕ απέναντι σε έναν σημαντικό εταίρο για την Ευρώπη όπως η Τουρκία, ο οποίος όμως με τις ενέργειές του δείχνει να απομακρύνεται από τη Δύση» αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο πρωθυπουργός  θα συναντηθεί και με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Χθες, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Αγκυρα να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση στην διευθέτηση των διαφορών με την Αθήνα και την Λευκωσία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισείοντας παράλληλα την απειλή των κυρώσεων κατά του τουρκικού καθεστώτος.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι η  τουρκική προκλητικότητα -και γενικότερα οι ευρωτουρκικές σχέσεις- αναμένεται να αποτελέσουν το αποκλειστικό αντικείμενο του δείπνου των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Μεγάλο ζητούμενο είναι, ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα δείξει την, διακηρυγμένη προς κάθε πλευρά, αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο. Η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε να βρίσκεται στο τραπέζι έτοιμη η λίστα κυρώσεων αν η Άγκυρα παρεκκλίνει από το δρόμο της διπλωματίας.

Οι θέσεις της Αθήνας είναι σαφείς. Συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της ρητορικής της Άγκυρας, διαφορετικά κυρώσεις. Αυτό είναι και το πλαίσιο που επιθυμεί να δει η χώρα μας στο κείμενο των συμπερασμάτων, μετά το πέρας της Συνόδου.

Οι κυρώσεις βασίζονται στις προτάσεις που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και είναι ανεξάρτητες από τις κυρώσεις που έχει ήδη υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Κύπρο και την παράνομη δραστηριότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ από τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο.

Συντονισμός Ελλάδας- Κύπρου

Στη Σύνοδο Κορυφής δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κοινή θέση Αθήνας – Λευκωσίας, με τη δεύτερη ωστόσο να έχει απειλήσει ακόμη και με βέτο στις αποφάσεις για τη Λευκορωσία. Η Λευκωσία τονίζει διαρκώς ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην παραβίαση των βασικών αρχών και αξιών της δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, μένει όμως να δούμε τη στάση που θα ακολουθήσει κατά τη Σύνοδο.

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024