Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες της Μόριας

Θεσσαλονίκη: Πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες της Μόριας

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα τα άτομα, που αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Καμάρας, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Πορεία αλληλεγγύης προς τους εξεγερμένους μετανάστες της Μόριας, πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, και συλλογικότητες, ζητώντας το κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα τα άτομα, που αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Καμάρας, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Όχι στον εγκλεισμό! Ελευθερία μετακίνησης, χαρτιά, στέγη και περίθαλψη για όλους/ες», τονίζουν στη σχετική τους ανακοίνωση.

«Το τελευταίο διάστημα, η αντιμεταναστευτική πολιτική έχει αυξηθεί σε ένταση. Μπορούμε να θυμηθούμε τα γεγονότα στον Έβρο και τα σύνορα λίγο πριν το lockdown, όπου αφού οι μετανάστ(ρι)ες ταυτοποιήθηκαν ως «υποχείρια στα χέρια του Ερντογάν» και τυποποιήθηκαν ως «ασύμμετρη απειλή» για την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα δέχθηκαν μια άνευ όρων βία από στρατό, αστυνομία και ένοπλους φασίστες που «έπαιρναν το νόμο στα χέρια τους».

«Η κρατική διαχείριση της πανδημίας COVID-19 σήμαινε για τις μετανάστριες και τους μετανάστες που ζουν στα camps-φυλακές υποχρεωτικό εγκλεισμό-καραντίνα για πολλούς μήνες χωρίς ουσιαστική πρόληψη και πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Με πρόσχημα τον κοροναϊό, επιταχύνονται οι διαδικασίες μετατροπής όλων των camps σε κλειστά, σχέδιο το οποίο υπήρχε φυσικά πριν την COVID-19. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, είδαμε επίσης pushbacks-απαγωγές κατά τις οποίες η αστυνομία απήγαγε μετανάστ(ρι)ες με ή χωρίς χαρτιά από το κέντρο των πόλεων ή από camps και τους οδηγούσε παράνομα στην Τουρκία. Είδαμε το ελληνικό λιμενικό σε ρόλο πειρατή να καταστρέφει τις βάρκες που έπλεαν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να τις ωθεί με τη βία πίσω στα διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα, γεγονός που κατήγγειλαν ακόμη και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Επίσης, τον επόμενο καιρό σχεδιάζεται να γίνουν χιλιάδες εξώσεις από ανθρώπους που δικαιούνταν στεγαστικά προγράμματα και πλέον η αίτηση ασύλου τους έχει εγκριθεί», τονίζουν μεταξύ άλλων.

«Το βράδυ της 8 Σεπτέμβρη, το camp της Μόριας παραδίδεται στις φλόγες. Αποκλειστική ευθύνη για το κάψιμο της Μόριας έχει η αντιμεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε. Μετά το κάψιμο της Μόριας, τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση και κάθε λογής ρατσιστική φωνή ξεκίνησαν να μιλούν για «ευθύνη των μεταναστών για τη φωτιά». Η απόδοση ευθύνης στις μετανάστριες και τους μετανάστες, όμως, εμπεριέχει μια θεμελιώδη αντιστροφή της πραγματικότητας:

Ευθύνη για τη φωτιά στη Μόρια έχουν όσοι κατασκεύασαν αυτή τη φυλακή, όσοι δημιούργησαν αυτή την απάνθρωπη συνθήκη. Είναι δίκαιο οι μετανάστ(ρι)ες να αποδρούν από τη φυλακή και να τη βλέπουν να παραδίδεται στις στάχτες. Είναι δίκαιο να αρνηθούν να ζήσουν κι άλλο σε ένα διαρκές καθεστώς εγκλεισμού.

Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι φορές που έχουν εξεγερθεί οι μετανάστες στη Μόρια και αλλού. Μετά τη φωτιά, οι μετανάστριες φωνάζουν για ελευθερία και διαμαρτύρονται ενάντια στον εγκλεισμό τους. Ο αγώνας αυτός έχει όλο το δίκαιο του κόσμου», επισημαίνουν στη σχετική ανακοίνωση

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024