Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έρχεται νέα ρύθμιση για οφειλές στην εφορία - Ποιους θα αφορά

Έρχεται νέα ρύθμιση για οφειλές στην εφορία – Ποιους θα αφορά

Οι όποιες αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν εντός του Οκτωβρίου, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών

Νέα «ανάσα» σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους πρόκειται να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» εξετάζεται η δυνατότητα για πρόσθετες ρυθμίσεις για τις οφειλές των νοικοκυριών που δημιουργήθηκαν μετά τον Απρίλιο και το lockdown.

Οι όποιες αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν εντός του Οκτωβρίου, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ένα νέο σχήμα ρύθμισης χρεών σε περισσότερες από 48 δόσεις που προβλέπει σήμερα για έκτακτες καταστάσεις η πάγια ρύθμιση (24 δόσεις για τακτικές οφειλές) αν και υπέρβαση του ορίου των 48 δόσεων προϋποθέτει και συμφωνία με τους θεσμούς.

Οι νέες παρεμβάσεις θα αφορούν χρέη που ανακύπτουν στη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού καθώς οι οφειλές της περιόδου του γενικού lockdown την περασμένη άνοιξη παραμένουν παγωμένες έως το τέλος Απριλίου 2021 και στη συνέχεια έχει εξαγγελθεί πως θα ρυθμιστούν σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή 24 έντοκες με επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Ποιοι θα πάρουν οικονομική… ανάσα

Οικονομική «ανάσα» από την αναστολή πληρωμής των χρεών εκτιμάται ότι θα έχουν:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κοροναϊού, λόγω πτώσης του τζίρου τους την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού τη περίοδο Μαρτίου-Ιούνιου
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

Φρένο πάτησαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία

Το μέτρο της αναστολής πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων  αλλά και το απαγορευτικό στην εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης φρέναραν την αύξηση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σύμφωνα με τα οποία ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία κατέβασε ταχύτητα και τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, με τα φρέσκα «φέσια» να συγκρατούνται στα  96 εκατ. ευρώ όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι είχαν φθάσει τα 235 εκατ. ευρώ.

Η μείωση που κατέγραψαν τον περασμένο Μάιο οι νέες οφειλές άγγιξε το 60%. Ανάλογη εικόνα και στο πεντάμηνο, με τις απλήρωτες οφειλές στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου να φθάνει στα   2,373 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε φτάσει τα 2,927 δισ. ευρώ  (μείωση κατά 18,92%).

Πτωτικά κινήθηκαν και οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς το lockdown έφερε και «πάγωμα» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024