Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «λευκή υπεροχή» νικητής του debate

Η «λευκή υπεροχή» νικητής του debate

Πρωτοφανής η άρνηση του αμερικανού προέδρου να καταδικάσει τη δράση ακροδεξιών οργανώσεων

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η άρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει μια αρκετά προβεβλημένη ακροδεξιά οργάνωση, τους Proud Boys.

H φράση του Τραμπ προς τους Proud Boys «Μείνετε πίσω και περιμένετε» χαρακτηρίστηκε από τα ίδια της τα μέλη, ως «ιστορική» υποστήριξη, ενώ, όπως αναφέρει το BBC, δημιούργησαν και σχετικό logo.

Ο αντίπαλος του Τραμπ, Tζο Μπάιντεν σχολίασε πως ο αμερικανός πρόεδρος «αρνήθηκε να αποκηρύξει τους υπέρμαχους» της λευκής υπεροχής.

Το ζήτημα της ακροδεξιάς στο χθεσινό debate τέθηκε από τον δημοσιογράφο που συντόνισε τη συζήτηση, τον Κρις Γουάλας, ο οποίος ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ αν θα καταδίκαζε τους υπέρμαχους της «λευκής υπεροχής» και αν θα τους ζητούσε να αποσυρθούν (stand down) από τις βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά απέφυγε να απαντήσει.

«Βεβαίως, έχω την πρόθεση….αλλά θα έλεγα ότι σχεδόν οτιδήποτε βλέπω, προέρχεται από την Αριστερά, όχι από τη Δεξιά. Είμαι διατεθειμένος να κάνω οτιδήποτε. Θέλω να δω ειρήνη»

Ο αμερικανός πρόεδρος αναρωτήθηκε επίσης ποιους ακριβώς του ζητούν να καταδικάσει, προκαλώντας την παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν που του απάντησε  δύο φορές «Τους Proud Boys».

Τότε ο Τραμπ είπε: «Proud Boys – μείνετε πίσω και περιμένετε (stand back και stand by). Αλλά θα σας πω κάτι. Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για την Antifa και την Αριστερά γιατί αυτό δεν είναι πρόβλημα της Δεξιάς»

Οι Proud Boys, που ιδρύθηκαν το 2016, είναι ακροδεξιά, αντι-μεταναστευτική οργάνωση, με μέλη της μόνο άνδρες και βαρύ ιστορικό βίαιων επιθέσεων εις βάρος οπαδών της Αριστεράς.

Η Antifa είναι ένα αντιφασιστικό, αριστερό πολιτικό κίνημα για το οποίο ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, απαντώντας στον Τραμπ «Η Antifa είναι ιδέα, όχι οργάνωση».

Στην πρώτη τηλεμαχία μεταξύ Τραμπ και Μπαίντεν τηρήθηκαν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, με τους δύο υποψηφίους να μη δίνουν χειραψία και τους λιγοστούς παρευρισκόμενους να κάθονται σε απόσταση μεταξύ τους. Σε καμία όμως περίπτωση δεν φαίνεται να τηρήθηκαν οι κανόνες κοινωνικής ευπρέπειας.

Ο Τραμπ είπε πως ο Μπάιντεν δεν έχει «ίχνος ευφυίας», ενώ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τον αμερικανό πρόεδρο «ψεύτη», «κλόουν», «ρατσιστή» και «κανίς» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι αντιδράσεις μεγάλης μερίδας αμερικανών τηλεθεατών ήταν ιδιαίτερα αρνητικές με σχόλια όπως «Γιατί το βλέπουμε αυτό», «Θλιβερό», «Μόνος χαμένος είναι ο αμερικανός πολίτης» να αποτυπώνουν στα κοινωνικά δίκτυα τη γενική απογοήτευση.

Ελπίδα των περισσότερων είναι τα επόμενα δύο ντιμπέιτ που έχουν προγραμματιστεί για την 15η και την 22η Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι και το Νάσβιλ αντίστοιχα να κινηθούν σε υψηλότερο επίπεδο.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024