Τουρκία : Προσβλέπουμε σε οριακή ανάπτυξη φέτος, παρά την πανδημία λέει ο ΥΠΟΙΚ
Η τουρκική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% φέτος, καθώς ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Η τουρκική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% φέτος, καθώς ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,9% το δεύτερο τρίμηνο καθώς το lockdown είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν να φρενάρει η οικονομική δραστηριότητα, ρυθμός που αποτέλεσε τη χειρότερη επίδοση σε ετήσια βάση εδώ και μια δεκαετία, αν και έκτοτε έχει αρχίσει να ανακάμπτει.
Παρουσιάζοντας το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Τουρκίας, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με το τρίτο, αλλά θα επιταχυνθεί στο 5,8% το 2021.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η οικονομία ίσως συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος με βάση το χειρότερο σενάριο και θα αναπτυχθεί κατά 3,7% την επόμενη χρονιά.
Αυξάνονται τα κρούσματα
Τους δύο τελευταίους μήνες, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού αυξήθηκε και πάλι στην Τουρκία, όπου τα περιστατικά ξεπερνούν τα 315.000. Πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Τα οικονομικά στοιχεία «καταδεικνύουν μια ισχυρή ανάκαμψη τύπου ‘V’ στην οικονομία από το τρίτο τρίμηνο και μια σαφή στροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ.
Ωστόσο τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες γενικά δεν έχουν ακόμα ανακάμψει στο επιθυμητό επίπεδο.
«Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί ο τομέας των υπηρεσιών που απασχολεί περίπου 15 εκατ. από τους πολίτες μας», δήλωσε.
Την ίδια στιγμή το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό των 7,8550 λιρών έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για τη σύγκρουση στον Καύκασο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,5% το 2020 πριν υποχωρήσει στο 8% το 2021 και το 4,9% το 2023. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 10,9% το 2023 από το 13,8% φέτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
- Τένις: Οι αντίπαλοι της Εθνικής στο United Cup
- Πέθανε ο Φρανσίς Μαρμάντ – Η «πένα» που έκανε την τζαζ τρόπο ζωής
- Ιράν: Πέθανε ο Μπαχράμ Μπεϊζαΐ, από τους σημαντικότερους Ιρανούς σκηνοθέτες και θεατρικούς συγγραφείς
- Μακρόν: Την ανάγκη να δοθούν στο Κίεβο ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας υπογράμμισε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι
- Νίγηρας: Η χούντα κηρύσει «γενική επιστράτευση» για τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων
- Αγροτικές κινητοποιήσεις: Η «σκόνη» από τα διασπαστικά «μπλόκα του διαλόγου» πεισμώνει τους αγρότες








