Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Στη Σούδα συναντώνται τα συμφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ

Μητσοτάκης: Στη Σούδα συναντώνται τα συμφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ

Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Συναντώνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Μάικ Πομπέο. ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «σε μια στιγμή που παλιοί εχθροί (σ.σ. Ισραήλ - ΗΑΕ) γίνονται φίλοι , στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα αντιπαλότητας»

Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Συναντώνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Μάικ Πομπέο.

Βάση ελλιμενισμού του «USS Hershel «Woody» Williams»

«Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις και ανήγγειλε ότι η Σούδα θα γίνει έδρα μόνιμου ελλιμενισμού ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των ΗΠΑ, του «USS Hershel «Woody» Williams».

Λιμάνια, ναυπηγεία και εξοπλιστικά

Στον ουρανό της Σούδας θα πετούν τα ελληνικά και τα αμερικανικά αεροσκάφη, τα οποία μοιράζονται τον ίδιο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης ανέφερε ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε και στην «αναβαθμισμένη συνεργασία» Ελλάδας και ΗΠΑ για την αμυντική βιομηχανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις αμερικανικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των F16, σε ελληνικά ναυπηγεία καθώς και για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για το οποίο είπε ότι θα αποτελέσει «κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι παράλληλα με την Αλεξανδρούπολη «την ίδια τύχη θα έχει το λιμάνι της Καβάλας».

Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι ο κ. Πομπέο «συμμερίζεται τις θέσεις μας» και τόνισε πως έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας την «αχρείαστη ρητορική που φορτίζει το κλίμα» και τους «τακτικισμούς που είναι αντίθετοι στις αξίες του δυτικού κόσμου», τις οποίες -σημείωσε ότι- «η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου».

«Όχι σε μονομερείς ενέργειες. Εθνική απάντηση είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «σε μια στιγμή που παλιοί εχθροί (σ.σ. Ισραήλ – ΗΑΕ) γίνονται φίλοι , στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα αντιπαλότητας».

Ετοιμότητα για διάλογο

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Μεσόγειο και ως «θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις ΗΠΑ», ενώ προσθέτοντας σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως «το διεθνές δίκαιο πρέπει να αποτελεί πυξίδα για όλους» επεσήμανε την ετοιμότητα της Ελλάδας για τις διερευνητικές επαφές αλλά και τις τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία στο πλαίσιο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξο και κλείνοντας σε ότι αφορά την επίσκεψη Πομπέο τόνισε ότι αυτή «η επίσκεψη σφυρηλάτησε έναν ακόμα κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024