Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη βάση της Σούδας Πομπέο - Μητσοτάκης

Στη βάση της Σούδας Πομπέο – Μητσοτάκης

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έφτασαν στη βάση της Σούδας, ο πρωθυπουργός και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έφτασαν στη βάση της Σούδας, ο πρωθυπουργός και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται από χθες στα Χανιά, φιλοξενούμενος του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών, αμέσως μετά την επίσκεψή τους στη βάση της Σούδας.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι

Κάτω από πολύ υψίστης αυστηρότητας μέτρα ασφαλείας, ο Μάικ Πομπέο έφτασε στην αμερικανική βάση από όπου οι πομπές ξεκίνησαν για τη στρατιωτική βάση στο Μαράθι. H είσοδος στο χώρο γίνεται κατόπιν εξονυχιστικών ελέγχων.

Όπως φαίνεται και στο video του flashnews.gr, η αυτοκινητοπομπή του αμερικανού ΥΠΕΞ, αποτελείται από 13 αυτοκίνητα και τρεις μηχανές και απαρτίζεται τόσο από αστυνομικές δυνάμεις όσο και από άτομα της ασφάλειας του ίδιου του κ. Πομπέο.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής και αμέσως μετά μετέβησαν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14.

Ξενάγηση στην ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς

Αμέσως μετά οι δύο άνδρες ξεναγήθηκαν στην ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς που βρίσκεται στο ναύσταθμο.

Άνδρας του Ναυτικού τους ενημερώνει για την ιστορία της Σαλαμίνας όπως και για την ιστορία του πλοίου.

Οι δύο άνδρες θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, αφού προηγηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Στις συναντήσεις, συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Πομπέο

Η ελληνική πλευρά, αναμένει την επιβεβαίωση της στήριξης των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη Πομπέο στη Βάση της Σούδας, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούν εντόνως πληροφορίες για την πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν εκεί τα οπλικά συστήματα από τη βάση του Ιντσιρλίκ που λειτουργεί στα Άδανα από το 1951.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ανεπισήμως το θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι των διμερών επαφών.

Στη Σούδα, άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, να δημιουργήσουν κοντά στην αμερικανική βάση,  Ναύσταθμο για τη μόνιμη παρουσία εκεί σκαφών του Στόλου που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αμερικανού αξιωματούχου η ενεργειακή και η αμυντική συνεργασία, αλλά και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ουάσιγκτον να δίνει έμφαση στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο.

«Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν  πως η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, αλλά και όσα διημείφθησαν στη Θεσσαλονίκη, κατά την πρώτη μέρα της παραμονής του σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα των ΗΠΑ υπέρ των ελληνικών θέσεων. Ενδεικτικό είναι  το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, μετά τη 45λεπτη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη:

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», αλλά και την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του σχήματος “3+1”, (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες),  «η οποία μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Mike Pompeo πραγματοποίησαν το πρωί κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.

Τους κ. Μητσοτάκη και Pompeo υποδέχθηκαν στις 10.00 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, οι κ. Μητσοτάκης και Pompeo επισκέφθηκαν τη Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της Βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών.

Στη διευρυμένη συνάντηση που άρχισε στις 11.20 στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Pompeo, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Philip T. Reeker, ο Στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Pompeo, Ricky Waddell και η σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mary Elizabeth Kissel.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024