Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση - Brexit : Οι Βρετανοί αμφισβητούν τον ρόλο της χώρας τους στην παγκόσμια σκηνή

Δημοσκόπηση – Brexit : Οι Βρετανοί αμφισβητούν τον ρόλο της χώρας τους στην παγκόσμια σκηνή

Από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι σήμερα, η άποψη των Βρετανών για τη Βρετανία έχει καταποντιστεί

Η πεποίθηση ότι η Βρετανία είναι μια θετική παγκόσμια δύναμη έχει καταρρεύσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, σύμφωνα με δημοσκόπηση εντός της Βρετανίας, με λιγότερους από τους μισούς Βρετανούς να πιστεύουν πλέον ότι η χώρα τους έχει θετική επίδραση στον πλανήτη.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μπαίνουν σε μια κομβική εβδομάδα, και με την χώρα να προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στο τέλος της χρονιάς, δημοσκόπηση της Ipsos Mori δείχνει ότι επικρατεί δυσπιστία για τον ρόλο της Βρετανίας στον πλανήτη.

Λίγο λιγότεροι από τους μισούς (49%) Βρετανούς πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι θετική παγκόσμια δύναμη, ποσοστό που εκφράζει μείωση 10% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Αν και το 41% των Βρετανών δηλώνουν ότι η χώρα τους θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, το ποσοστό που πιστεύει ότι η χώρα τους θα πρέπει να σταματήσει να υποδύεται τη σημαντική δύναμη έχει ανέβει κατά πέντε μονάδες σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας στο 38%.

Ο πληθυσμός εξακολουθεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να δηλώνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να αυξήσει την επιρροή της στον πλανήτη από ό,τι να τη μειώσει (36% και 16% αντίστοιχα).

Η δημοσκόπηση παραγγέλθηκε από το EU-UK forum, έναν νέο οργανισμό που εγκαθιδρύθηκε στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις στενές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ένωσης στα μετά-Brexit χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για το εμπόριο και την ασφάλεια αναμένεται να συνεχιστούν την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τους Βρετανούς αξιωματούχους να δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για μια συμφωνία. Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν μεγαλύτερη επιφύλαξη, προειδοποιώντας ότι οι απαραίτητοι συμβιβασμοί δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos Mori, η Ευρώπη παραμένει η πιο σημαντική σχέση της Βρετανίας με τον πλανήτη για 4 στους 10 πολίτες, ενώ το διπλάσιο ποσοστό θα επέλεγε την ΕΕ σε σχέση με την Κοινοπολιτεία ή τις ΗΠΑ.

Τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι η διατήρηση στενών σχέσεων με την ΕΕ είναι σημαντική παρά το Brexit, αν και μόλις το 39% των πολιτών πιστεύουν πλέον ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό – μείωση 13% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019.

Δύο στους πέντε (40%) πιστεύουν ότι η κορυφαία προτεραιότητα για τη σχέση των δύο πλευρών είναι η σύναψη συμφωνίας για το εμπόριο, ενώ ένας στους πέντε πιστεύουν ότι είναι η πρόληψη και ο εντοπισμός του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η συντονισμένη απόκριση στην πανδημία του κοροναϊού ή η συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο Πολ Άνταμσον, επικεφαλής του EU-UK forum δήλωσε: «Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύουν ότι είναι σημαντικό για τη Βρετανία να διατηρήσει στενές σχέσεις με την ΕΕ παρά το Brexit και μόνο μια μειοψηφία θέλει να δει τη Βρετανία να περιορίζει τον παγκόσμιο ρόλο της».

«Από τη στιγμή που το Brexit είναι μια διαδικασία – όχι ο τελικός προορισμός – το EU-UK Forum έχει ιδρυθεί για να διευκολύνει και να ενισχύσει τον εποικοδομητικό και πληροφορημένο διάλογο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ».

Το δείγμα της Ipsos Mori αποτελούνταν από 1.068 Βρετανούς ενήλικες, ηλικίας 16 – 75 ετών, που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024