Συνεχίζει να «βουλιάζει» η τουρκική λίρα
Σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ η λίρα λόγω φόβων ότι η χώρα θα εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας
Συνεχίζει να «αιμορραγεί» το τουρκικό νόμισμα λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έκανε βουτιά 1,5% στις 7,79 λίρες ανά δολάριο, ενώ οι τιμές των κρατικών ομολόγων σε δολάρια που έχουν εκδώσει το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υποχώρησαν κατά 3-4 σεντς.
Η τουρκική λίρα έχει καταγράψει απώλειες που ξεπερνούν το 25% από τις αρχές του έτους, καθιστώντας την μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες.
«Υπάρχουν φόβοι ότι η Τουρκία θα εμπλακεί σε μία ακόμη περιφερειακή σύγκρουση», δήλωσε αναλυτής της BlueBay Asset Management, αναφερόμενος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η λίρα πήρε μικρή ανάσα την περασμένη εβδομάδα, μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική κεντρική τράπεζα, αλλά αναλυτές ανέφεραν ότι το μέσο επιτόκιο πιθανόν να μην αυξηθεί αντίστοιχα. «Τέτοια προσωρινά υψηλά επιτόκια, τα οποία προσπαθούν να εξαλείψουν τις θέσεις των επενδυτών κατά της λίρας, κάνουν μικρή διαφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση καθώς ο πραγματικός λόγος της υποτίμησης (της λίρας) δεν είναι αυτές οι κερδοσκοπικές θέσεις», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank.
Πρόσφατα άλλωστε η Capital Economics αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το τουρκικό νόμισμα τονίζοντας πως η λίρα θα φτάσει τα 8 ανά δολάριο έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τα 9,25 ανά δολάριο έως το τέλος του 2021 (οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Capital Economics 7,50 ανά δολάριο και 8,25 ανά δολάριο αντίστοιχα).
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ΚΟ υπό το άγχος για τα «γαλάζια» ποσοστά και το βάρος των ποινικών διώξεων για ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΚΕ για επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Μας θυμίζει τι σημαίνουν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών
- Μυθικό «κράξιμο» στην Αργεντινή για την έλλειψη σεβασμού στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (vid)
- Νέα εποχή για την παραλία της Φρεαττύδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο – «Θράσος της κυβέρνησης»
- Μητσοτάκης για 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Δεν ξεχνούμε, επαγρυπνούμε»
- Αποκαθίσταται ο φωτισμός στον δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία Παλαιοχώρας
- Ρένα Δούρου: Ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)
























































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442