Είναι η περιοχή Ασπροποτάμου, η περιοχή Κόζιακα και η περιοχή των ορέων Αντιχασίων και Μετεώρων

Μια σειρά σπάνιων ειδών μπορεί να συναντήσει και να απολαύσει ο επισκέπτης στις τρεις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000.

Είναι η περιοχή Ασπροποτάμου, η περιοχή Κόζιακα και η περιοχή των ορέων Αντιχασίων και Μετεώρων.

Το ταξίδι σε αυτές τις όμορφες ορεινές διαδρομές γίνεται μέσα από έναν οδηγό που δημιούργησε η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, με τίτλο «Προστατευόμενες περιοχές νομού Τρικάλων».

Περιοχή Κόζιακα

Ο Κόζιακας, το Κερκέτιον όρος των αρχαίων, βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της κεντρικής Πίνδου.

Χαρακτηρίζεται από γυμνές και βραχώδεις ράχες και κορυφές, αλλά και από δασωμένα φαράγγια και δάση ελάτης.

Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, η δασοπονία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι.

Στην περιοχή του Κόζιακα υπάρχουν 11 είδη της χλωρίδας που είναι ενδημικά ή προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί «Περιοχή Ελεγχόμενης Θήρευσης και απόθεμα θηραμάτων».

Στην περιοχή οι πληθυσμοί των μεγάλων θηλαστικών-θηραμάτων χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης και προστασίας, κυρίως από τη λαθροθηρία.

Τα θηλαστικά αυτά είναι το ελάφι και το ζαρκάδι.

Η περιοχή είναι εξίσου σημαντική και για τα είδη άγριας πανίδας που φιλοξενεί, καθώς είναι ένας από τους σπάνιους βιότοπους για την αρκούδα, το λύκο και το αγριόγιδο.

Το βουνό φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς μεγάλων αρπακτικών, κυρίως γυπών, και έχει χαρακτηριστεί «Σημαντική Περιοχή» για τα πουλιά.

Χαρακτηριστικά είδη είναι το όρνιο, ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης και ένα πλήθος πουλιών που κατακλύζουν τα ανοίγματα του δάσους.

Η οικολογική ποιότητα και η ισορροπία της περιοχής, όπως διαμορφώνεται από τη διαχείρισή της, είναι εύθραυστη, και γι’ αυτό απαιτούνται συνεχείς χειρισμοί από τη Δασική Υπηρεσία.

Τέλος, η περιοχή περιλαμβάνει και το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, το οποίο χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Περιοχή Αντιχασίων – Μετεώρων

Η περιοχή των Αντιχασίων – Μετεώρων καλύπτει γεωγραφικά το ανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη ποικιλία στους τύπους της βλάστησης, που προκύπτει τόσο από τα φυσιογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής (μεγάλο υψομετρικό εύρος, από 90 έως 1.380 μ.) όσο και από τη μακρόχρονη χρήση της περιοχής από τον άνθρωπο.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη εναλλαγή δασωμένων εκτάσεων με μεγάλες ανοιχτές περιοχές, ομαλό ανάγλυφο, αλλά και βραχώδεις εξάρσεις.

Το κλίμα είναι υπο-μεσογειακό με ζεστά καλοκαίρια και δριμείς χειμώνες.

Η περιοχή των Αντιχασίων – Μετεώρων είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους για τα αρπακτικά πουλιά στην Ελλάδα.

Ο συνδυασμός ανοιχτών εκτάσεων, βραχωδών εξάρσεων και δασωμένων ρεματιών την καθιστούν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη αρπακτικών πουλιών.

Στην περιοχή βρίσκεται η αποικία ασπροπάρη στην Ελλάδα (2-3+ ζεύγη).

Άλλα είδη προτεραιότητας (αρπακτικά) που απαντώνται και αναπαράγονται στην περιοχή είναι ο κραυγαετός, o φιδαετός, o τσίφτης, το χρυσογέρακο και ο πετρίτης.

Η περιοχή επίσης είναι σημαντικότατος βιότοπος για το λύκο (η παρουσία του είδους είναι μόνιμη και αναπαράγεται συστηματικά).

Η περιοχή εμφανίζει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αντιπροσωπευτικότητα για το είδος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχει επανεμφανιστεί και αναπαράγεται ύστερα από απουσία πολλών δεκαετιών και η αρκούδα.

Περιοχή Ασπροποτάμου

Η κοιλάδα του Ασπροποτάμου είναι μια από τις πιο όμορφες ορεινές κοιλάδες της Νότιας Πίνδου, χαμένη μέσα σε παρθένα δάση ελάτων και πεύκων.

Το θέαμα που αντικρίζει κανείς, όταν επισκέπτεται την περιοχή, είναι χωρίς υπερβολές θέαμα φυσικού μεγαλείου.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις εναλλαγές του φυσικού τοπίου.

Έτσι, εντυπωσιακές είναι οι εναλλαγές των απόκρημνων χαραδρών με τις ράχες, η έντονη δασοκάλυψη με τις γυμνές κορυφές τις Πίνδου, τα πολλά νερά και τα παραποτάμια δάση.

Η θέα από τις κορυφές είναι καταπληκτική.

Η υψηλή αισθητική αξία της περιοχής είναι δεδομένη, γι’ αυτό και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται αρκετά μεγάλο αριθμό παραθεριστών, που αναζητούν αυτήν την όαση φυσικού κάλλους και ησυχίας.

Η κοιλάδα του Ασπροποτάμου βρίσκεται στην Κεντρική Πίνδο και περιβάλλεται από τις πανύψηλες κορυφές των βουνών Περιστέρι (2.295 μ.) και Τριγγύας (2.205 μ.).

Η περιοχή, εκτός από την υψηλή αισθητική αξία, παρουσιάζει ένα σημαντικό αριθμό (πάνω από 20) φυτικών ειδών τα οποία είναι ενδημικά ή απειλούνται και προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις.

Η περιοχή είναι εξίσου σημαντική και για τα είδη πανίδας που φιλοξενεί, καθώς είναι ένας από τους σπάνιους βιότοπους για την αρκούδα, τη βίδρα και το αγριόγιδο.

Τέλος, στα ποτάμια διαβιοί η ορεινή πέστροφα.

Πρόκειται για ένα μοναδικό ταξίδι που μπορεί και πρέπει ο κάθε επισκέπτης να πραγματοποιήσει στις παραπάνω περιοχές, επισκεπτόμενος την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, τονίζει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Βάιος Κουτής, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr