Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: O ιός καλπάζει, ο συνωστισμός συνεχίζεται – Ειδικοί και κυβέρνηση αποκαλύπτουν τα μέτρα που εξετάζονται

Κοροναϊός: O ιός καλπάζει, ο συνωστισμός συνεχίζεται – Ειδικοί και κυβέρνηση αποκαλύπτουν τα μέτρα που εξετάζονται

Την ώρα που το δεύτερο κύμα πανδημίας του κοροναϊού σαρώνει την Ελλάδα, με τα κρούσματα να είναι καθημερινά πάνω από 300 και την κυβέρνηση να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να μπορέσει να διακόψει τη διασπορά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν να συνωστίζονται στις πλατείες αδιαφορώντας για την προσπάθεια που κάνουν οι συμπολίτες του για να περιορίσουν την πανδημία.

Την ώρα που το δεύτερο κύμα πανδημίας του κοροναϊού σαρώνει την Ελλάδα, με τα κρούσματα να είναι καθημερινά πάνω από 300 και την κυβέρνηση να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να μπορέσει να διακόψει τη διασπορά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν να συνωστίζονται στις πλατείες αδιαφορώντας για την προσπάθεια που κάνουν οι συμπολίτες του για να περιορίσουν την πανδημία.

Στην Αττική, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι και τις 4 Οκτώβρη μπαίνει λουκέτο από τις 12 ως και τις 5 το πρωί σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την ίδια στιγμή που σε 11 περιοχές θα ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ σε άλλες περιορίζεται ο αριθμός των ατόμων σε δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Παρά τα παραπάνω μέτρα για τον κοροναϊό, χτες αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε σε Εξάρχεια, Παγκράτι αλλά και Μοναστηράκι ακόμη και όταν τα περίπτερα έπρεπε να κλείσουν.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη οι εικόνες από το  ξέφρενο ξεφάντωμα στα Λαδάδικα αλλά και τον συνωστισμό σε θεατρική παράσταση είναι αποκαρδιωτικές.

Συνωστισμός στις πλατείες – Νέα μέτρα εξετάζουν οι ειδικοί.

Κι ενώ μερικοί επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα στις συμβουλές των ειδικών, οι λοιμωξιολόγοι μιλούν για τα νέα μέτρα που έχουν στη φαρέτρα τους, τονίζοντας πως στην παρούσα φάση ύψιστης σημασίας αποτελεί η προστασία των ευπαθών ομάδων αλλά και των πολιτών άνω των 65 ετών.

Εξετάζεται ο περιορισμός μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών

Αν το επιβάλει η κατάσταση θα ζητηθεί να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών, τόνισε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό Νίκος Σύψας.

Όπως δήλωσε,  μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το σχέδιο υπάρχει, ωστόσο η επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμα εισηγήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες άνω των 65 αλλά οι νέοι που μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες άνω των 65 ετών.

Κικίλιας: Η καθολική χρήση μάσκας έχει πέσει στο τραπέζι των ειδικών

Την ίδια ώρα για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό τη διασποράς του κοροναϊού ρωτήθηκε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απαντώντας ότι «όσο βελτιώνονται οι δείκτες δεν θα τίθενται άλλα μέτρα.

Όσο δυσκολεύονται οι δείκτες και δεν προσέχουμε τόσο οι ειδικοί και οι επιστήμονες ενδεχομένως να πρέπει να βρουν και άλλα μέτρα για να προστατεύσουν την κοινωνία».

Όπως ο ίδιος δήλωσε «η συμβουλή που έδωσα στους γονείς μου είναι ότι πρέπει να προορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές συναναστροφές και να φοράνε μάσκα» ενώ σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα σημείωσε πως έχουν πέσει πολλά μέτρα στο τραπέζι μεταξύ αυτών και οι μάσκες παντού αλλά οι δείκτες θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Εξήγησε, πάντως, ότι «εισηγήσεις για τον κοροναϊό κάνει η επιτροπή, αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε στα μέτρα να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά».

Ιδιαίτερη προσοχή στους 65αρηδες

Παράλληλα εξέφρασε την στεναχώρια του για την «εικόνα ορισμένων που δεν σταθμίζουν τον κίνδυνο για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους».

Όσον αφορά, τέλος, τους 65αρηδες ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «προφανώς και πρέπει να προσέξουν γιατί η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη και έχουν χάσει τη ζωή τους 376 άνθρωποι με και η μέση ηλικία τους ήταν τα 78 έτη».

Έρευνα του ΑΠΘ: 180.000 κρούσματα  ως το τέλος του Δεκέμβρη

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησαν στο MEGA Σαββατοκύριακο για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα.

Έρευνα του ΑΠΘ μιλά για 18.000 κρούσματα στις 30 Σεπτεμβρίου και για πάνω από 138.000 στο τέλος Δεκεμβρίου. Επιπλέον αναφέρει πάνω από 1.844 θανάτους στη χώρα μας.

Ο κ. Δημόπουλος σχολιάζοντας την άνωθεν έρευνα, τόνισε ότι τα μαθηματικά μοντέλα είναι χρήσιμα προκειμένου να δίνουν κάποια θεωρητικά δεδομένα που μπορεί να προκύψουν και πως θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την πεποίθηση των πολιτών στην εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ είναι αναγκαίος ο έγκαιρος εμβολιασμός για την γρίπη, «οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να αρχίσουν να εμβολιάζονται άμεσα. Να βελτιώσουμε όπου μπορούμε τις συνθήκες συγχρωτισμού, έρχεται χειμώνας κι όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να αξιολογήσουμε και να πάρουμε όσα μέτρα είναι εφικτό για να αποφύγουμε μια εξέλιξη όπως αυτή που προβλέπει η έρευνα του κ. Σαρηγιάννη».

Από πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης στάθηκε στη χρησιμότητα των μοντέλων σε επίπεδο πρόληψης και συνειδητοποίησης, του «τι είναι πιθανό να συμβεί αν δεν εφαρμόσουμε καλά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί».

Αυτό που διαφοροποιεί του τι βλέπουμε σήμερα και τι θα δούμε τον χειμώνα είναι «η αλλαγή του καιρού, ο οποίος αυξάνει την μεταδοτικότητα και επιπλέον η αλλαγή του καιρού μας οδηγεί να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους».

«Βασική παράμετρος σε οποιοδήποτε μοντέλο είναι το ποσοστό εφαρμογής των μέτρων», τόνισε.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ο κ. Δημόπουλος, ανέφερε πως «όλα τα νοσοκομεία αναπτύσουν ή έχουν αναπτύξει μονάδες covid για επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα, υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη περισσοτέρων μονάδων, έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκύρηξης για θέσεις μόνιμου προσωπικού».

Πάνω από 300 τα κρούσματα – 7 νεκροί σε μία ημέρα

Σε υψηλά επίπεδα -και σταθερά πάνω από 300- παραμένουν για ακόμη μια ημέρα τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 315 νέα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Παράλληλα, σημειώθηκαν 7 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 376.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.228, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Από αυτά, 2,783 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7,131 (41.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Για ακόμη μια ημέρα, η Αττική αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων με 165, ενώ συναγερμός υπάρχει στη Λακωνία με 32 κρούσματα, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή. 

O χάρτης των κρουσμάτων

Ειδικότερα:

  • 19 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
  • 165 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 32 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
  • 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

68 διασωληνωμένοι

Την ίδια στιγμή, 68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.

Από αυτούς, 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, 199 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επτά νέοι θάνατοι

Τέλος, έχουμε επτά ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 376 θανάτους συνολικά στη χώρα. 140 (37.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. 

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024