Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Βόμβα» της Σαουδικής Αραβίας στον Ερντογάν - Κηρύσσει επίσημο εμπάργκο σε όλα τα τουρκικά προϊόντα

«Βόμβα» της Σαουδικής Αραβίας στον Ερντογάν – Κηρύσσει επίσημο εμπάργκο σε όλα τα τουρκικά προϊόντα

Το Ριάντ επέβαλε ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων πέρυσι, ενώ από την επόμενη εβδομάδα ο αποκλεισμός αποκτά πλέον επίσημα χαρακτήρα

Την απόφασή της να επιβάλλει εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, με την τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» να κάνει λόγο για ισχυρό πλήγμα στην ήδη τσακισμένη τουρκική οικονομία.

Το Ριάντ επέβαλε ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων πέρυσι, ενώ από την επόμενη εβδομάδα ο αποκλεισμός αποκτά πλέον επίσημα χαρακτήρα.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 3,3 δισ. δολάρια ετησίως. Η Τουρκία εξήγαγε, μεταξύ άλλων, στο αραβικό βασίλειο φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα και έπιπλα.

Μπλοκαρισμένα σε αεροδρόμια

Οι Σαουδάραβες κρατούν εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και χιλιάδες πακέτα από την Τουρκία στα αεροδρόμια τους. Κάποια από αυτά επετράπησαν κατ’ εξαίρεση μετά από παρέμβαση τούρκων διπλωματών.

«Η Σαουδική Αραβία είναι η πιο σημαντική αγορά μας. Αλλά ο σαουδάραβας πελάτης μου δεν αγοράζει πλέον προϊόντα. Στο τέλος αυτού του μήνα, το εμπόριο σταματά. Κάνουμε τις τελευταίες μεταφορτώσεις. Είμαστε μπερδεμένοι με το τι πρέπει να κάνουμε» αναφέρουν έμποροι που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

«Οι πελάτες μας έχουν συνηθίσει να αγοράζουν τα τουρκικά προϊόντα, είναι ικανοποιημένοι. Ωστόσο, δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν άλλα. Τους λέμε να τα στείλουν σε εμάς μέσω τρίτης χώρας» δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα επιχειρηματίας.

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ ανήσυχες, καθώς οι εξαγωγές από νοτιοανατολικές επαρχίες όπως οι Hatay, Gaziantep και Diyarbakır σταματούν» προσθέτει.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να αποθαρρύνει τους πολίτες της να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του βασιλείου έχουν ορίσει την Τουρκία ως μη ασφαλή τοποθεσία λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας που έχει ως στόχο Σαουδάραβες πολίτες, ενώ σχετική προειδοποίηση έχει εκδώσει και η σαουδαραβική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Ρήξη Σαουδικής Αραβίας – Τουρκίας

Σημειώνεται πως το καθεστώς Ερντογάν έχει εξαπολύσει επιθέσεις προς το πρόσωπο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ και τον έχει κατηγορήσει ανοιχτά ότι εκείνος διέταξε τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τεταμένες λόγω της πολιτικής της Τουρκίας στον Κόλπο, των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

Η ένταση στην πολιτική διατάραξε και τις οικονομικές σχέσεις και στην πραγματικότητα επί δύο χρόνια εφαρμοζόταν ένα σιωπηλό εμπάργκο, το οποίο πλέον πήρε επίσημο χαρακτήρα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024