«Η Πολιτική Προστασία κρατά όρθια τη χώρα σε πανδημίες και φυσικές καταστροφές» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Έντονη λεκτική αντιπαράθεση είχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης με επίκεντρο την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη χώρα αλλά και την πανδημία του κοροναϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς απέρριψε τις κατηγορίες του κ. Ραγκούση περί «κατάρρευσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας», τονίζοντας ότι τόσο στα τρία ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και στην πανδημία του κοροναϊού η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με σχέδιο, υπεύθυνα, συγκροτημένα και αποτελεσματικά.

Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση ότι «στηρίχθηκε σε αβάσιμες, έωλες και γενικόλογες αναφορές συνδυάζοντας φήμες, σχόλια και δημοσιεύματα για να καταγγείλει τη κυβέρνηση υπό μορφή τσιτάτων».

«Σε τρεις κρίσιμες δοκιμασίες φέτος, η Πολιτική Προστασία αποδείχθηκε ανήμπορη και υπόλογη. Το μοναδικό κυβερνητικό σχέδιο που υπήρχε ήταν η παραποίηση της πραγματικότητας και η απόκρυψη της αλήθειας», υποστήριξε ο κ. Ραγκούσης.

«Οι κατηγορίες ότι δεν λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και ότι κατέρρευσε είναι έωλες και αβάσιμες για να θολώσουν τα νερά και να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Η αλήθεια είναι ότι η Πολιτική Προστασία δεν είναι προς κατάρρευση. Κατάφερε να κρατήσει όρθια τη χώρα απέναντι σε πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα και απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού. Και τα στελέχη της ποτέ δεν κατέρρευσαν και δεν δείλιασαν. Μήνες τώρα στέκονται όρθιοι, αγέρωχοι ακούραστοι, ορθώνουν τοίχο στον αόρατο εχθρό και βρίσκονται δίπλα σε κάθε πολίτη γράφοντας στο βιβλίο των ημερών σελίδες ευθύνης, συνέπειας και αποτελεσματικότητας, όταν η αντιπολίτευση γράφει σελίδες μεμψιμοιρίας, μικροκομματισμού, λαϊκισμού και άγνοιας»», απάντησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Γιατί δεν λειτούργησε το 112 στην Εύβοια

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους βρέθηκε η κακοκαιρία που σημειώθηκε στην Εύβοια, με τον κ. Ραγκούση να θέτει θέμα «γιατί η πολιτική προστασία δεν ενημέρωσε τους πολίτες με αποστολή μηνυμάτων από τη γραμμή 112».

«Δεν χρησιμοποιήσαμε το 112 στην Εύβοια προληπτικά, γιατί ποτέ δεν είχαμε επίσημη ενημέρωση ή προειδοποίηση για ακραίο και επικίνδυνο φαινόμενο. Ουδείς το πρόβλεψε αυτό. Ποτέ μα ποτέ δεν εκδόθηκε από την ΕΜΥ επικίνδυνο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων παρά ένα απλό δελτίο τύπου για επιδείνωση του καιρού», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε:

«Δεν στείλαμε την ώρα της εξέλιξης του φαινομένου προειδοποίηση με το 112, γιατί νύχτα, σε μια περιοχή χωρίς ρεύμα, με ανεξέλεγκτους χείμαρρους θα δημιουργούσε πανικό και θα οδηγούσε τους ανθρώπους σε πνιγμό, σε θάνατο. Στην Καρδίτσα που είχαμε ακριβή πρόβλεψη, στείλαμε προειδοποίηση μέσω του 112, δυόμισι ώρες πριν ξεκινήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

«Δεν μέμφομαι το επιστημονικό προσωπικό του Αστεροσκοπείου, του ευρωπαϊκού μηχανισμού και της ΕΜΥ, που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την έκταση του φαινομένου γιατί η κλιματική αλλαγή προκαλεί τέτοιες δυσλειτουργίες. Εγώ μέμφομαι όσους μετά το συμβάν προσπάθησαν να πουν ότι είχαμε ειδοποιηθεί για την έκτασή του. Όσα λέγονται είναι για να θολώσουν τα νερά. Τα πραγματικά γεγονότα όμως είναι αμείλικτα και αδιαμφισβήτητα. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Είναι πολύ σοβαρά ζητήματα αυτά και θα δοθούν απαντήσεις, όχι πάντως σε εμένα», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Εμείς δεν έχουμε ούτε θα έχουμε μαζί την ευθύνη για ό,τι γίνει από εδώ και πέρα. Αυτά που θα συμβούν από εδώ και στο εξής θα είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Ακολουθήσατε τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βγήκε στον ελληνικό λαό και είπε ό,τι γίνει από εδώ και πέρα μαζί θα φταίμε. Η αλήθεια είναι πως, ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής δεν θα είναι ούτε ευθύνη των πολιτών ούτε ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, ούτε της αντιπολίτευσης», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Επίσης, απαντώντας ο κ. Χαρδαλιάς σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, σχετικά με τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο Ιόνιο, ανέφερε ότι τόσο το Αστεροσκοπείο όσο και ο Ευρωπαϊκός Μετεωρολογικός Μηχανισμός και η ΕΜΥ δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την έκταση των καιρικών φαινομένων.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης πρότεινε να υποχρεωθούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να έχουν αναμεταδότες που θα εκπέμπουν χωρίς ρεύμα για ένα χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Η κυβέρνηση δεν έκρυψε κρούσματα στην Πάρο

Όσον αφορά στην Πάρο, ο Νίκος Χαρδαλιάς διαμήνυσε ότι δεν υπήρχε καμία συνειδητή ή ασυνείδητη απόκρυψη στοιχείων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι «σε όλη αυτή τη διάρκεια η επιλογή μας να δίνουμε τα στοιχεία, αλλά να μην τα δίνουμε ανά νησί και περιοχή, αλλά ανά περιφέρεια, αφορά μια διεθνή πρακτική, την οποία θα την παρακολουθήσετε και σε άλλες χώρες και μια στρατηγική που πραγματικά δε θέλει να στοχοποιήσει κάποιες περιοχές».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Στην Πάρο – Αντίπαρο  και θέλω να με προσέξετε, από τις 14/7 έως τις 11/8 -κρατήστε την 11/8 γιατί είναι πολύ σημειακή στην περίπτωση της Πάρου και της Αντιπάρου- είχαμε 17 άτομα κατοίκους ή εργαζόμενους στο νησί, θετικά στον κορονοϊό. Παράλληλα, από τις 31/7 έως τις 11/8 είχαμε και 33 ακόμα άτομα θετικά εκτός Πάρου ιχνηλατημένα και συνδεδεμένα με διακοπές ή επίσκεψη στο νησί τις προηγούμενες ημέρες της εκδήλωσης της νόσου.

Άρα, είχαμε 17 άτομα-κατοίκους μέχρι τις 11/08 και 33 άτομα γενικά σε όλη τη χώρα, ιχνηλατημένα ως ταξιδιώτες.

Στις 12/8 είχαμε το πρώτο alert με μια εντυπωσιακή αύξηση των θετικών κρουσμάτων σε 23 εκτός Πάρου που ιχνηλατήθηκαν.  Δηλαδή από 31/7 έως 11/8, σε 12 ημέρες, είχαμε 33 άτομα και σε μια μέρα, 12/8, ιχνηλατήθηκαν ως θετικά 23.

Αμέσως η Πάρος και η Αντίπαρος μπήκαν σε επιδημιολογική παρατήρηση. Την επόμενη μάλιστα ημέρα, στις 13/8, είχαμε και δεύτερο alert με τα ιχνηλατημένα κρούσματα εκτός Πάρου, αλλά συνδεδεμένα με διακοπές σε αυτή, να ανέρχονται σε 29 και μάλιστα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα (στο Ναύπλιο, στη Φλώρινα, στην Ηλεία, στο Αργοστόλι, στην Ορεστιάδα, παντού!).

Το ίδιο βράδυ συνεδρίασε επειγόντως η ομάδα διαχείρισης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε συνεννόηση με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων μας και με δεδομένο τον ξεκάθαρο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή που είχε δημιουργηθεί, αποφασίστηκαν τα ειδικά μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την επόμενη, στις 14/8, και απεστάλη και μήνυμα 112.

Σε λιγότερο από 48 ώρες, ακαριαία, με τα μέτρα μας κόψαμε την εξέλιξη της πανδημίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία. 10 ημέρες μετά τη λήψη των μέτρων, δηλαδή στις 25 Αυγούστου, ο μέσος όρος των γηγενών κατοίκων που νόσησαν, μειώθηκε σε 1,2 άτομα και των εκτός Πάρου επισκεπτών σε 10,8,  που σταδιακά μειώθηκε σε 2,1 κρούσματα έως τις 10/9. Άρα σε μια περιοχή που έχει βγάλει μέχρι σήμερα 34 γηγενή κρούσματα και 241 εκτός Πάρου κρούσματα – επισκέπτες, την κατάλληλη στιγμή πήραμε τις κατάλληλες αποφάσεις.

Αλλά βλέπω ότι διακατέχεστε και από μια σύγχυση και επιμένετε σε αυτό κ. Ραγκούση. Από τη μία κατηγορείτε ότι δεν κάναμε έγκαιρη πληροφόρηση στους διαμένοντες στα δύο νησιά και από την άλλη μας κατηγορείτε για στοχοποίησή τους με τα έκτακτα μέτρα. Δηλαδή, ουσιαστικά μας εγκαλείτε γιατί δεν τα στοχοποιήσαμε νωρίτερα; Εμείς κ. Ραγκούση, με όλο τον σεβασμό που σας έχω και το ξέρετε,  μείναμε πιστοί και στωικά, υπομονετικά στη στρατηγική μας να μη στοχοποιούμε περιοχές και νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου και να αντιδρούμε μόνο όταν υπήρχε πραγματικά υγειονομικό ζήτημα. Και η στρατηγική μας αυτή απέδωσε. Η Πάρος και η Αντίπαρος ξεπέρασαν την κρίση και παραμένουν ασφαλείς προορισμοί για όλους μας.»

Άμεση η κινητοποίηση για τις Μυκήνες

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πυρκαγιάς στις Μυκήνες ως εξής:

«Πάμε τώρα στο θέμα των Μυκηνών. Προκλήθηκε μια μεγάλη ζημιά που δε θα μπορούσε  να είναι μεγαλύτερη λέτε εσείς! Μνημειώδης είναι η άγνοιά αυτών που το έχουν συντάξει για το πώς λειτουργούν στοιχειωδώς τα πρωτόκολλα ενεργοποίησης των πυροσβεστικών υπηρεσιών και μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας!

Γιατί και για ποιο λόγο ακριβώς μας κατηγορείτε; Θα σας πω εγώ! Για να καλύψετε τη γκάφα όποιου έκανε ανάρτηση στο προφίλ σας το βράδυ του συμβάντος.

Στις 6:00 το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε για ενίσχυση και κάποιοι νομίζανε -και κάνατε μια ανάρτηση- ότι υπάρχει αργοπορία σε σχέση με τα τμήματα τα οποία πήγαν να βοηθήσουν.  Η ενίσχυση που αναφέρεστε στις 18:00, αφορά μια φωτιά που είχε οριοθετηθεί παρά τους σφοδρούς ανέμους στο πρώτο δίωρο, με τα πρώτα οχήματα να φτάνουν στα 13 λεπτά και τα πρώτα εναέρια σε λιγότερο από 1 ώρα. Αφορούσε αποκλειστικά και μόνο πεζοπόρα τμήματα που θα παρέμεναν όλο το βράδυ για το φόβο των αναζωπυρώσεων και που θα πραγματοποιούσαν το λεγόμενο καμένο-άκαυτο, έτσι ώστε να κλείσει η φωτιά.

Στις Μυκήνες εστάλησαν 8 εναέρια μέσα, που πραγματοποίησαν 127 ρίψεις σε συνολική διάρκεια πτήσεων 20 ώρες και 33 λεπτά, ενώ κινητοποιήθηκαν πλέον των 75 οχημάτων της Πυροσβεστικής του Δήμου, της Περιφέρειας και των εθελοντικών ομάδων, σε μια φωτιά που θα μπορούσε να κάψει τα πάντα στον αρχαιολογικό χώρο. Η φωτιά, κ. Ραγκούση, έφυγε στην αρχή προς το λόφο, όταν έφτασαν τα πρώτα οχήματα, εντός 13-14 λεπτών, διότι επιλέξαμε να κάνουμε εγκατάσταση μπροστά στο μουσείο και στις εγκαταστάσεις και στις δομές του ίδιου του αρχαιολογικού χώρου. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και αποτελεσματική, αυτό είναι ξεκάθαρο.»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr