Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σχέδιο 15ετίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις - Η νέα δομή που ετοιμάζεται

Σχέδιο 15ετίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις – Η νέα δομή που ετοιμάζεται

Ποια λίστα κατέθεσε το «Πεντάγωνο» στη Βουλή για τα νέα οπλικά συστήματα

Αν θέλουμε οι Ενοπλες Δυνάμεις να είναι αξιόμαχες, ανταγωνιστικές και ικανές να αντιμετωπίσουν την πάγια εξ Ανατολών απειλή τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απαραίτητη ενίσχυσή τους με νέα οπλικά συστήματα και εκσυγχρονισμό των παλαιών – κόστους άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 15ετίας με αναγκαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών – να πάμε σε διακλαδικό μοντέλο λειτουργίας των Ειδικών Δυνάμεων με camp νατοϊκών προδιαγραφών και να εξοικονομήσουμε πόρους και προσωπικό καταργώντας αχρείαστες μονάδες.

Πρόκειται για τη «νέα δομή διοίκησης και δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020-2034» για την οποία ενημέρωσαν αναλυτικά και εκτενώς προχθές τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Επί δύο ώρες και 15 λεπτά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ενημέρωνε τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» για όλες τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις από τώρα μέχρι το 2034.

Η μελέτη που έχει γίνει από το ΓΕΕΘΑ είναι τόσο αναλυτική, ώστε παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία ακόμη για τα ποσά που θα πρέπει να δαπανηθούν ανά χρονιά ως το 2034. Εξυπακούεται ότι για όλα αυτά απαιτείται η αύξηση των αμυντικών δαπανών στον ετήσιο προϋπολογισμό.

Οι νέοι εξοπλισμοί

Η λίστα με τα οπλικά συστήματα που θα πρέπει να προμηθευτούν οι ΕΔ από εδώ και στο εξής περιλαμβάνει και αυτά τα οποία ανακοίνωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Τα νέα όπλα αλλά και αυτά που χρήζουν αναβάθμισης στα οποία έγινε εκτενής αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μεταξύ άλλων: – Νέες φρεγάτες. Το Ναυτικό χρειάζεται συνολικά 6 (οι δύο με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής).

Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εκκινούν οι διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων. – Ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα για το ΠΝ. Εχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων M60-R (Romeo). – Εκσυγχρονισμός των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. – Ενίσχυση με μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας προσανατολίζονται στην αγορά τουλάχιστον μίας μοίρας F-35 από το 2024 και μετά. – Αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. – Ενίσχυση με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης για τον Στρατό Ξηράς. – Ενίσχυση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) και για τους τρεις κλάδους.

Οι ειδικές δυνάμεις

Στην ενημέρωση έγινε ειδική αναφορά στο σχέδιο λειτουργίας των Ειδικών Δυνάμεων υπό ενιαία διοίκηση και πνεύμα, οι οποίες θα υπάγονται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Δημιουργείται camp νατοϊκών προδιαγραφών στη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Εκεί πρόκειται να ενταχθούν η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ), η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία «Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων».

Ο στρατηγός Φλώρος γνωρίζει καλά ότι οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος και σημαντικό εργαλείο που μπορεί να κρίνει τις σύγχρονες μορφές ένοπλων συγκρούσεων και στοχεύει στην καλύτερη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Στην ενημέρωση έγινε αναφορά και σε αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να μειωθεί το αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή σε καταργήσεις κάποιων μονάδων με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι και προσωπικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024