Η προσέγγιση της κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά και την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά και την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Προσέρχεται με υπογεγραμμένες δύο συμφωνίες για ΑΟΖ

Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές έχοντας ήδη υπογράψει διεθνώς νόμιμες συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και Αίγυπτο υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία όχι όμως υπό καθεστώς εκβιασμών και απειλών.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι μοναδικό αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι όπως τόνισε και χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια από Τουρκία στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Ενώ προσέθσε ότι παράλληλα υπάρχει έτοιμος κατάλογος κυρώσεων αν η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες.

Υπάρχει και ο κατάλογος των κυρώσεων

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας τόνισε:

«Όπως ήδη έχουμε πει, η Συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αποτελεί ένα θετικό βήμα. Χρειάζεται βέβαια -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ε.Λ.Κ.- συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά.

Η Συμφωνία αποδεικνύει ότι η προσέγγιση της Κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε. Γιατί: Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη για διάλογο, όχι, όμως, υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Διευκρίνισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές, ενώ έχει ήδη υπογράψει τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο Πρωθυπουργός σε όλες τις διεθνείς επαφές του ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος που αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει πλέον ένας έτοιμος κατάλογος κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες».

Δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία έναρξης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών και αν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τους όρους των ελληνοτουρκικών συνομιλιών σε σχέση με τις διερευνητικές που είχαν διακοπεί από το 2016 και απάντησε πως θα συνεχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016, λέγοντας ότι γι’ αυτό μιλάμε για 61ο γύρο διερευνητικών επαφώ.

«Δεν υπάρχει κάτι άλλο» ως προς το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνημένη ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Φυσικά…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης για το αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα τεθεί θέμα μείωσης των όπλων ή απόσυρσης δυνάμεων από τα νησιά του Αιγαίου, ουσιαστικά δηλαδή για το αν η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί να συζητήσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου που θέτει η Τουρκία και ο κ. Πέτσας απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο απαντώντας μονολεκτικά: «Φυσικά».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr