Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη δηλωθείσα πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέναρξης νέας πρωτοβουλίας διαλόγου στο Κυπριακό από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά.

Τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε το βράδυ της Τετάρτης Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πρωτοβουλία διαλόγου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη δηλωθείσα πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ επανέναρξης νέας πρωτοβουλίας διαλόγου στο Κυπριακό από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανάδειξη νέου τουρκοκύπριου ηγέτη.

Κατά τη συζήτησή του με τον Γενικό Γραμματέα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης την ειλικρινή του ετοιμότητα και προσήλωση στην επανέναρξη απευθείας συνομιλιών στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση του Βερολίνου στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Ο κ. Αναστασιάδης, κατά τη τηλεδιάσκεψη, ανέφερε προς τον Γενικό Γραμματέα ότι παρά την καλή βούληση και την αποφασιστικότητα της πλευράς μας για επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, μέσα από τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Το κατάλληλο κλίμα

Ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε προς τον Γενικό Γραμματέα ότι για να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για το οποίο είναι αναγκαίος ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη τη βούλησή του για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα προβεί σε παραστάσεις προς την Τουρκία ώστε να τερματιστούν οι απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου αλλά και οι έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: philenews

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr