Με εγκύκλιο ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας απευθύνεται στους εισαγγελείς ζητώντας τους να ενταθεί η εφαρμογή των μέτρων κατά του κοροναϊού και να περιοριστεί το κίνημα των συνωμοσιολόγων που αντιδρούν στη χρήση της μάσκας

Ποινική δίωξη όσων τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας, και μάλιστα,  με την ενεργοποίηση του αυτόφωρου σε βάρος τους ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας.

Με εγκύκλιο ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας απευθύνεται στους εισαγγελείς ζητώντας τους να ενταθεί η εφαρμογή των μέτρων κατά του κοροναϊού και να περιοριστεί το κίνημα των συνωμοσιολόγων που αντιδρούν στη χρήση της μάσκας.

Γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί κυρίως δρουν μέσω διαδικτύο, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το πως θα δρουν οι αρχές, προκειμένου να μην παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Μιλώντας για το θέμα στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, εξήγησε πώς η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα διερευνά τους λογαριασμούς ή τα μηνύματα των χρηστών των κοινωνικών δικτύων για να δει ποιοι φορούν μάσκα.

«Δεν είναι εφικτό η ΕΛΑΣ να διερευνά λογαριασμούς και μέσεντζερ για να δει ποιοι φοράνε μάσκα. Είναι αδιανόητο. Οι κανόνες είναι απλοί. Η Αστυνομία κάνει έρευνα σε ότι γίνεται σε δημόσια θέα. Για να ερευνηθούν κλειστοί λογαριασμοί χρειάζεται άρση απορρήτου» ανέφερε.

Συνέχισε δε, πως οτιδήποτε γίνεται σε δημόσια διαδικτυακή θέα, δηλαδή η υποκίνηση ενάντια στη χρήση μάσκας, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, η Αστυνομία θα πρέπει να δρα άμεσα.

Στο ερώτημα, πώς θα δρα η Αστυνομία, εάν γίνεται υποκίνηση για τη μη χρήση μάσκας σε κλειστές αλλά μεγάλες διαδικτυακές ομάδες, απάντησε ότι «εάν υπάρξει καταγγελία από κάποιον πολίτη (σ.σ. για τα όσα λέγονται στην ομάδα), η ΕΛΑΣ θα κάνει δικογραφία με το υλικό που θα υπάρχει, θα ενημερώσει τον εισαγγελέα και οι διαδικασίες θα γίνουν νόμιμα».

Τέλος, υπογράμμισε πως οι ανήλικοι αρνητές μάσκες δεν πάνε αυτόφωρο, μια και οι ανήλικοι έχουν ειδική προστασία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr