Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η εναλλακτική πραγματικότητα του Τραμπ και των ψηφοφόρων του

Κοροναϊός : Η εναλλακτική πραγματικότητα του Τραμπ και των ψηφοφόρων του

Από την αντίσταση στις μάσκες και την περιφρόνηση της επιστήμης γύρω από τον κοροναϊό, μέχρι την πρόβλεψη της άμεσης έγκρισης εμβολίου και την υποβάθμιση του αριθμού των νεκρών, ο πρόεδρος Τραμπ και ένας σημαντικός αριθμός υποστηρικτών του έχουν συνασπιστεί εμφατικά πίσω από μια εναλλακτική πραγματικότητα

Η Τζόντι Μπάρτον, μια συνταξιούχος νηπιαγωγός που πλέον βοηθά τον σύζυγό της στην επιχείρηση υλοτομίας του, ζει σε μια απομονωμένη περιοχή της Βόρειας Χερσονήσου του Μίσιγκαν. Στην πολιτεία της μαίνεται διαμάχη μεταξύ των κομμάτων, για την κατάλληλη αντίδραση σε μια πανδημία που έχει κοστίσει της ζωή σε 7.000 κατοίκους της περιοχής και σχεδόν 200.000 σε όλη τη χώρα.

Η 63χρονη Μπάρτον, μητέρα τριών ενήλικων παιδιών, δεν είναι σίγουρη αν υπάρχει υγειονομική κρίση – και σίγουρα δεν είναι ικανοποιημένη από τις προσπάθειες της κυβερνήτη της πολιτείας, Γκρέτσεν Γουίτμερ, του κόμματος των Δημοκρατικών, που απαιτεί από ορισμένους να φορούν μάσκες ή περιορίζει τους τόπους όπου μπορούν να διασκεδάσουν ή να εργαστούν.

«Κανείς δεν κόλλησε»

«Υπήρξαν μόνο τρία κρούσματα στην κομητεία Λους και τους γνωρίζω και τους τρεις», λέει η Μπάρτον μιλώντας στους New York Times. Ο σκύλος της φορά μια μπαντάνα με τον Τραμπ αντί για κολάρο. «Έχουν συζύγους και κοιμούνται μαζί τους κάθε βράδυ, και κανείς δεν κόλλησε».

Από την αντίσταση στις μάσκες και την περιφρόνηση της επιστήμης γύρω από τον κοροναϊό, μέχρι την πρόβλεψη της άμεσης έγκρισης εμβολίου και την υποβάθμιση του αριθμού των νεκρών, ο πρόεδρος Τραμπ και ένας σημαντικός αριθμός υποστηρικτών του έχουν συνασπιστεί εμφατικά πίσω από μια εναλλακτική πραγματικότητα που επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει μια τραγωδία που έχει σκοτώσει τεράστιο αριθμό Αμερικανών και έχει καταρρακώσει την οικονομία.

Μια εναλλακτική πραγματικότητα

Μια μείξη άρνησης και αντίστασης έρχεται σε αντίθεση με τα αμέτρητα στοιχεία για την εξάπλωση και το τίμημα του κοροναϊού, και βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του Τραμπ να επανεκλεγεί, καθώς η ψηφοφορία ξεκινά στη Μινεσότα, τη Βιρτζίνια και άλλες πολιτείες. Είναι μια οπτική που μοιράζονται οι πιο πιστοί υποστηρικτές του, και που προωθείται από πολλούς συμμάχους του στο πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο.

Σε κάποιο βαθμό, αυτή η οπτική αντανακλά τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών που ζουν σε περιοχές της χώρας που έμειναν σχετικά αλώβητες από τον ιό, όμως αναγκάστηκαν να υποστούν τα δραστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις. Πολλοί από τους κατοίκους έχουν αναγκαστεί να μείνουν στο σπίτι χωρίς εργασία ή εισόδημα.

«Όποιος θέλει καταφύγιο, ας το βρει»

«Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από καταφύγιο, ας το βρουν, όμως εγώ δεν νιώθω ότι θα πρέπει αυτό να καταστρέψει την οικονομία», τονίζει η Κάρλα Μούλερ, Ρεπουμπλικάνα και εκκλησιαστική επίτροπος που ζει στο Ουσικόνσιν. «Πιστεύω ότι κατέστρεψε πολλές μικρές επιχειρήσεις. Απλώς δεν νιώθω ότι ήταν απαραίτητο».

Όμως είναι και άμεσο αποτέλεσμα του μηνύματος αδιαφορίας που αποστέλλει με όλο και μεγαλύτερη ένταση η κυβέρνηση Τραμπ, όπως λένε οι δημοσκόποι, καθώς ο πρόεδρος αντιμετωπίζει σημαντικό ανταγωνισμό από τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ έχει ζητήσει μέσω του Twitter οι πολίτες να «απελευθερώσουν» πολιτείες που έχουν επιβάλει εντολές παραμονής κατ’ οίκον, έχει απειλήσει να μην προσφέρει οικονομική ενίσχυση σε Δημοκρατικούς κυβερνήτες και έχει υπονομεύσει επαγγελματίες υγείας που προειδοποίησαν κατά της χρήσης αναπόδεικτων ιατρικών θεραπειών αλλά και κατά του πρόωρου ανοίγματος των σχολείων.

Έχει επιτεθεί σε κοινότητες που αντιστάθηκαν στο άνοιγμα σχολείων και επιχειρήσεων και έχει υπονοήσει ότι ο αριθμός των νεκρών είτε ήταν «φουσκωμένος», είτε ήταν πρόβλημα των Δημοκρατικών πολιτειών.

Οι επικριτές του τονίζουν ότι αυτή η αμφιλεγόμενη προσέγγιση έχει παρεμποδίσει τη δημιουργία ομοφωνίας στη χώρα για τον σωστό τρόπο καταπολέμησης της χειρότερης υγειονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια.

«Έχουν σκοτωθεί άνθρωποι για τις μάσκες»

«Το συναίσθημα, το πάθος – είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους New York Times η Ντέμπι Ντίνγκελ, από τους Δημοκρατικούς του Μίσιγκαν, αναφερόμενη και σε δύο βίαια επεισόδια στην πολιτεία της που προέκυψαν από διαφωνίες για τη χρήση μάσκας. «Άνθρωποι έχουν πεθάνει από σφαίρες. Είναι παράλογο».

«Ειλικρινά, είναι σίγουρο ότι αν ο πρόεδρος φορούσε μάσκα, θα έσωζε περισσότερες ζωές από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, γιατί είναι ηγέτης», συνεχίζει. «Και πολλοί άνθρωποι θα ακολουθούσαν το παράδειγμά του».

Είναι αρκετά προφανές ότι μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του Τραμπ συμφωνεί με τη στάση του και μοιράζεται την ίδια αισιόδοξη εκτίμηση με εκείνον σε σχέση με το δρόμο της χώρας προς την ανάκαμψη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι εγκρίνουν τη δράση του για την πανδημία σε τεράστια ποσοστά και – σε αντίθεση με πολλούς συμπολίτες τους – πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ άργησαν να ανοίξουν την οικονομία τους. Η πλειοψηφία τους υποστηρίζει και τη χρήση μάσκας, όχι όμως στα ίδια ποσοστά με τους Δημοκρατικούς ή τον γενικό μέσο όρο της χώρας.

«Τον κάνει να νιώθει ασφαλής»

Οι αποδείξεις αυτής της διάσπασης είναι εμφανείς, τη στιγμή που ο Τραμπ συνεχίζει κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία, κόντρα στους ίδιους του τους συμβούλους, ενώ κοροϊδεύει τον Μπάιντεν που τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στις μεγάλες συναθροίσεις. Στις συγκεντρώσεις του προέδρου, οι υποστηρικτές του συνωστίζονται χωρίς να φορούν μάσκα. Σε προεκλογική του συγκέντρωση αυτό το μήνα, ο Τραμπ κορόιδεψε τον Μπάιντεν που φορά τη δική του. «Τον κάνει να νιώθει ασφαλής», είπε. Το πλήθος γέλασε.

Οι εικόνες δείχνουν ένα έθνος σε διχασμό. Βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει μια διαδήλωση στη Γιούτα, στο πλαίσιο της οποίας οι συμμετέχοντες έλεγαν πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία παραβιάζει το Σύνταγμα και ισοδυναμεί με κακοποίηση ανηλίκων. Εκεί ήταν και ο Χέρμαν Κάιν, πρώην υποψήφιος για την προεδρία με τους Ρεπουμπλικάνους, ο οποίος είχε παρευρεθεί και σε συγκέντρωση του Τραμπ στην Οκλαχόμα, χωρίς μάσκα. Λίγες εβδομάδες αργότερα πέθανε, αφού βγήκε θετικός σε κοροναϊό.

«Ο Τραμπ είναι ένας νταής»

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι απαίσιο πρότυπο», δήλωσε στους New York Times ο πρώην κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Ρικ Σνάιντεν. Αν και Ρεπουμπλικάνος, σκοπεύει να ψηφίσει τον Μπάιντεν. Ελάχιστοι ήταν, όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι που αμφισβήτησαν τους χειρισμούς της πανδημίας από τον Τραμπ, αποδεικνύοντας την ύπαρξη αυτού που ο Σνάιντερ αποκαλεί «κουλτούρα σιωπής» σε μια εποχή που οι ηγέτες θα έπρεπε να έχουν ενωτική διάθεση.

«Είναι νταής, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει τους άλλους από το να μιλήσουν ανοιχτά», δήλωσε ο Σνάιντερ στους Times. «Σε μια δημοκρατία, υποτίθεται ότι μπορούμε να μιλήσουμε δημόσια, φτάνει να δείχνουμε σεβασμό».

Ακόμη και η μαύρη στιγμή των 200.000 θανάτων έχει γίνει αιτία πόλωσης και θεωριών συνωμοσίας.

«Δεν πέθαναν από κοροναϊό»

«Υπήρξαν ένα σωρό κρούσματα που κάποιος έπαθε τροχαίο με τη μηχανή και είπαν, ναι, πέθανε από κοροναϊό», δήλωσε στους Times ο Στίβεν Γκούντερτ, 52 ετών, καθηγητής μαθηματικών στο Μίσιγκαν που συμμετείχε στην προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ αυτή την εβδομάδα. «Όχι, δεν πέθανε από κοροναϊό. Πέθανε από τροχαίο. Ή κάποιος σκοτώθηκε με σφαίρα στο κεφάλι και τον κατέγραψαν σαν νεκρό κοροναϊού. Οπότε αν εξετάσεις μόνο τους θανάτους που προήλθαν αυστηρά από κοροναϊό, δεν είναι και τόσο πολλοί. Οπότε δεν τον φοβάμαι».

Δεν είναι μόνο ο πρόεδρος. Ο Γενικός Εισαγγελέας του, Γουίλιαμ Μπαρ, παρομοίασε τα lockdown των πολιτειών με τη… δουλειά την περασμένη εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση της πανδημίας κατηγόρησε επιστήμονες για ανταρσία.

«Υπονομεύει την επιστήμη από την πρώτη μέρα»

Η Κριστίν Τοντ Γουίτμαν, άλλη μια πρώην Ρεπουμπλικάνα κυβερνήτης από το Νιου Τζέρσεϊ που έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τον Μπάιντεν, τονίζει στους Times ότι οι πολιτικές του Τραμπ προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να αποτραπούν.

«Το μήνυμα που στέλνει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, είναι να μην δίνουν σημασία», εξηγεί. «Υπονομεύει τους επιστήμονες και την επιστήμη από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Αυτό έχει δημιουργήσει μια βάση εύπιστη σε θεωρίες συνωμοσίας».

Το μήνυμα ενισχύεται και από ΜΜΕ, φίλα κείμενα προς τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά»

Αυτές οι διαφωνίες φέρνουν στο φως και τα παλιά, αντικρουόμενα «πιστεύω» των Αμερικανών για το ρόλο του κράτους. Η δυσπιστία απέναντι σε ένα παρεμβατικό ομοσπονδιακό κράτος και η επιθυμία για ελαχιστοποίησή του έχει ριζώσει στη Δύση. Τώρα, αυτού του είδους οι απόψεις συγκρούονται με τη λοιμώδη ασθένεια, στις πλέον αμφίρροπες εκλογές εδώ και πολύ καιρό.

«Δεν πιστεύω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα», υποστηρίζει η Λίντα Τζάκσον, μιλώντας στους Times. Η 60χρονη υποστηρίζει τον Τραμπ και ζει στην Πενσιλβάνια. «Ο πρόεδρος, κατά τη γνώμη μου, σκέφτεται δημιουργικά, και επιστράτευσε τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να βρει τον εξοπλισμό, τους αναπνευστήρες, τα μέσα ατομικής προστασίας, ό,τι χρειαζόταν σε τοπικό επίπεδο για να νικήσει τον ιό. Και πραγματικά έχει επιταχύνει τις δοκιμές για τα εμβόλια».

«Πιστεύω ότι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά», καταλήγει.

Πηγή: www.nytimes.com

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024