Επικρίσεις από τον τομεάρχη ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλου - Απάντηση από Σ. Νικολάου: ««Δικαιωματιστές» στα λόγια, αλλά με μηδενικό έργο επί 5,5 χρόνια»

Σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, που είναι αρμόδια για τις φυλακές και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος είναι ότι ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Θ. Ξανθόπουλος, έβγαλε επικριτική ανακοίνωση για τη σωφρονιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε κατ΄ αρχάς την αφετηριακή διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την αφαίρεση της σωφρονιστικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την υπαγωγή της στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο ενός γενικευμένου δόγματος «ασφάλειας».

Όπως είπε, στο θέμα της ασφάλειας υπάρχει η εξής αντίφαση: Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, γιατί βρίσκονται τα όπλα στις φυλακές και δεν σκέπτεται πως μπήκαν τα όπλα στις φυλακές.

Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο κρίσιμο θέμα της προστασίας της υγείας των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα εν μέσω πανδημίας και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά στην αποσυμφόρηση των φυλακών για καθαρά λόγους δικής ιδεοληψίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής, την κοινωφελή εργασία, που έχει άμεση σχέση με την αποσυμφόρηση των φυλακών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ανέστειλε πέρσι την εφαρμογή του μέτρου το οποίο έκτοτε παραμένει «παγωμένο».

«Οι εναλλακτικές μορφές έκτισης της ποινής, όπως η κοινωφελής εργασία, δεν έχουν επανέλθει επί ένα χρόνο τώρα και αποτελούν αιτία συσσώρευσης κρατουμένων σε φυλακές και, μάλιστα, για αδικήματα ήσσονος σημασίας. Άρα και εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και φαίνεται πόσο στενά συνδέεται το κομμάτι της σωφρονιστικής πολιτικής με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί, πρωτίστως, ο σωφρονισμός δεν είναι ζήτημα καταστολής, είναι ζήτημα εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Απάντηση

Η απάντηση ήταν άμεση από την γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου η οποία έγραψε στο facebook:

Η θρασύτητα του ΣΥΡΙΖΑ και του αρμόδιου τομεάρχη Δικαιοσύνης, Θ. Ξανθόπουλου δεν έχει όρια.

Να θυμίσουμε ότι η σωφρονιστική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης είχε μετατρέψει τα καταστήματα κράτησης σε… κέντρα διερχομένων των φυλακισμένων τρομοκρατών.

Και το μοναδικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση στα σωφρονιστικά καταστήματα αφορούσε στους «ψευτοεπαναστάτες» με το βαρύ ποινικό μητρώο.

«Δικαιωματιστές» στα λόγια, αλλά με μηδενικό έργο επί 5,5 χρόνια.

Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν ακόμη να παραδώσουμε την σωφρονιστική πολιτική της χώρας σε κάποια δική τους… ΜΚΟ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr