Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – ΗΠΑ : «Σκηνές Αποκάλυψης» προβλέπουν οι ειδικοί

Κοροναϊός – ΗΠΑ : «Σκηνές Αποκάλυψης» προβλέπουν οι ειδικοί

Ο κίνδυνος προκύπτει από το βιαστικό άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων, αλλά και τις αντικρουόμενες οδηγίες των επίσημων φορέων

Τη στιγμή που οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση στο ζήτημα της πανδημίας, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακάλεσαν καίριες πληροφορίες για τον τρόπο εξάπλωσης του κοροναϊού.

Οι ΗΠΑ προσεγγίζουν τους 200.000 θανάτους από κοροναϊό, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται σε 28 πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

«Ενδέχεται να ζήσουμε σκηνές Αποκάλυψης το Φθινόπωρο, λυπάμαι που το λέω», προειδοποιεί ο Δρ. Πίτερ Χότεθ, πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor.

«Και συμβαίνει γιατί πιέζουμε τα σχολεία να ανοίξουν σε περιοχές υψηλής μετάδοσης. Πιέζουμε τα πανεπιστήμια να ανοίξουν και δεν έχουμε την ηγεσία σε εθνικό επίπεδο που θα πει στους ανθρώπους να φορέσουν μάσκα και να τηρήσουν αποστάσεις και να κάνουν όσα πρέπει να γίνονται».

Η Δρ. Ζαν Μαράτσο, διευθύντρια του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, λέει ότι συμφωνεί πως το Φθινόπωρο «θα μπορούσε να θυμίζει Αποκάλυψη» μετά τις πρόσφατες αυξήσεις των λοιμώξεων.

«Γιατί αυξάνονται ξανά; Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι», δηλώνει η Μαράτσο στο CNN.

«Ένας από αυτούς είναι η γενικευμένη εξάντληση. Οι άνθρωποι πραγματικά έχουν κουραστεί από την κατάσταση», εξηγεί. «Και μετά το δεύτερο ζήτημα είναι… τα εντελώς αντικρουόμενα μηνύματα που λαμβάνουν. Όχι μόνο η παραπληροφόρηση, αλλά και η σύγχυση για το πώς μεταδίδεται ο ιός».

Η ίδια αναφέρεται σε μια πρόσφατη επικαιροποίηση των οδηγιών του CDC που ανέφεραν ότι μπορεί κανείς να κολλήσει κοροναϊό απλώς και μόνο αν εισπνεύσει τα μικροσκοπικά σωματίδια που ξεφεύγουν από την ανάσα των φορέων και στη συνέχεια παραμένουν στην ατμόσφαιρα ή ταξιδεύουν μέσω του αέρα.

«Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι τα σταγονίδια και τα αερολύματα μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και να τα εισπνεύσει κάποιος άλλος, αλλά και να διανύουν αποστάσεις που ξεπερνούν τα δύο μέτρα», ανέφερε η ιστοσελίδα του CDC την Παρασκευή. «Γενικώς, οι εσωτερικοί χώροι με κακό εξαερισμό αυξάνουν τον κίνδυνο».

Αυτό είναι κάτι που πολλοί γιατροί γνώριζαν εδώ και μήνες. Για αυτό και ζητούσαν από τους πολίτες να φορούν μάσκες.

«Η επικαιροποίηση των οδηγιών θα ήταν εξαιρετική – αν είχε γίνει τον Μάιο», τονίζει ο Χότεθ. «Είναι πράγματα που γνωρίζουμε εδώ και μήνες».

Όμως μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, οι σχετικές οδηγίες αποσύρθηκαν.

«Το γεγονός ότι αποφάσισαν να ανακαλέσουν τις οδηγίες, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κοινή επιστημονική παραδοχή αυτή τη στιγμή, μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τα κίνητρα πίσω από την κίνηση», επισημαίνει η Δρ. Λίνα Γουέν, ιατρική αναλύτρια του CNN και γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

«Υπήρξαν πολιτικές πιέσεις; Το καθοδήγησε πολιτική ανάμειξη αντί για την επιστήμη;»

Σύμφωνα με ομοσπονδιακό αξιωματούχο, πάντως, ο οποίος μίλησε στο CNN και ο οποίος γνωρίζει τα τεκταινόμενα, τα πολιτικά παιχνίδια δεν έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της υπηρεσίας.

«Ήταν απόφαση αποκλειστικά του CDC», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αναρτήθηκε από λάθος. Δεν ήταν έτοιμο να αναρτηθεί».

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η αλλαγή στις οδηγίες αναρτήθηκε πριν προλάβει να εξεταστεί διεξοδικά από ειδικούς του CDC.

«Κάποιος πάτησε το κουμπί, ενώ δεν έπρεπε να το κάνει», τόνισε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι οδηγίες βρίσκονται «σε διαδικασία αναθεώρησης», χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε αναμένεται και η ανάρτησή τους.

Οι επικεφαλής του CDC και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχουν οριστεί από τον πρόεδρο Τραμπ. Και μπορεί ο Τραμπ να βαθμολογεί τον εαυτό του με «10 με τόνο» για τη διαχείριση της πανδημίας, όμως έχει δηλώσει επίσης ότι επιχείρησε να υποτιμήσει τον ιό.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανέφερε ότι η ανάρτηση έγινε κατά λάθος.

«Ένα προσχέδιο των προτεινόμενων αλλαγών για τις οδηγίες αναρτήθηκε κατά λάθος στην επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος τύπου του CDC, Τζέισον Μακντόναλντ.

Πηγή: www.cnn.com

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024