Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες νεκροί στο Αφγανιστάν σε σφοδρές μάχες εν μέσω... ειρηνευτικών συνομιλιών

Δεκάδες νεκροί στο Αφγανιστάν σε σφοδρές μάχες εν μέσω… ειρηνευτικών συνομιλιών

Τουλάχιστον 57 στελέχη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μάχες με μέλη των Ταλιμπάν τη νύχτα προχθές Κυριακή προς χθες Δευτέρα απ’ άκρου σ’ άκρο του Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 57 στελέχη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μάχες με μέλη των Ταλιμπάν τη νύχτα προχθές Κυριακή προς χθες Δευτέρα απ’ άκρου σ’ άκρο του Αφγανιστάν, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι.

Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Πρόκειται για το πιο πολυαίμακτο 24ωρο αφότου η κυβέρνηση και οι ισλαμιστές αντάρτες άρχισαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Ντόχα του Κατάρ πριν μία εβδομάδα και πλέον.

Ταλιμπάν εξαπέλυσαν νυχτερινή έφοδο την Κυριακή εναντίον πολλών θέσεων των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στην κεντρική επαρχία Ουρουζγκάν, καταφέρνοντας βαριές απώλειες στα κυβερνητικά στρατεύματα.

Ομάδες διαπραγματευτών της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν συνομιλούν στην πρωτεύουσα του Κατάρ από τη 12η Σεπτεμβρίου.

Ομως ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί, ιδίως όσον αφορά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, που ζητούν πολλές ξένες κυβερνήσεις αλλά η οργάνωση των ισλαμιστών ανταρτών απορρίπτει.

Σφοδρές μάχες

Στις μάχες στην Ουρουζγκάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της επαρχίας Σάγεντ Μοχάμαντ Σαντάτ.

Μάχες και απώλειες αναφέρθηκαν επίσης στις επαρχίες Ταχάρ, Χελμάντ, Καπίσα, Μπαλχ, Μαϊντάν Ουάρντακ και Κουντούζ, δήλωσαν επαρχιακοί αξιωματούχοι.

Στην Μπαλχ, οι Ταλιμπάν πήραν ομήρους τρία στελέχη της υπηρεσίας αντικατασκοπίας του Αφγανιστάν, της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας, σύμφωνα με τον Μουνίρ Αχμαντ Φαρχάντ, εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας.

Οι Ταλιμπάν δεν επιβεβαίωσαν απώλειες στις τάξεις τους, πάντως σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατιωτικού σώματος Παμίρ, τον Αμπντουλ Χάντι Τζαμάλ, 54 αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες στην Κουντούζ, την Ταχάρ και την Μπαγλάν το βράδυ της Κυριακής.

Ο Μουχιμπουλά Σαριφζάι, εκπρόσωπος των αρχών στην επαρχία Μαϊντάν Ουάρντακ, είπε από την πλευρά του ότι 26 μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες στη συγκεκριμένη επαρχία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ο Ταρίκ Αριάν, δήλωσε ότι σε επιθέσεις των Ταλιμπάν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε 24 επαρχίες σκοτώθηκαν 98 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 230.

Τουλάχιστον 17 άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσης των Ταλιμπάν στη βορειοανατολική επαρχία Κουντούζ.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 40 μαχητές των Ταλιμπάν. Δεν επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Απορρίπτουν

Παρά τη διεθνή πίεση, ειδικά από τις ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να απορρίπτουν την κήρυξη εκεχειρίας προτού επιτευχθεί πολιτική συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη.

Ωστόσο, οι σχεδόν καθημερινές συναντήσεις στην Ντόχα δεν έχουν ξεπεράσει καν τους κανόνες της ειρηνευτικής διαδικασίας και τα μέρη απέχουν πολύ στα περισσότερα από τα υπό συζήτηση ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024