Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι έστειλε μέλη του στη Γερμανία, για να συνδράμουν τις γερμανικές έρευνες για τη φερόμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι με μια απαγορευμένη τοξική ουσία

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι έστειλε μέλη του στη Γερμανία, για να συνδράμουν τις γερμανικές έρευνες για τη φερόμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι με μια απαγορευμένη τοξική ουσία, ανταποκρινόμενος έτσι σε αίτημα του Βερολίνου.

Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι έχει αποδείξεις πως ο επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε στις 20 Αυγούστου με το νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, ο οποίος παρασκευάστηκε κατά τη σοβιετική περίοδο.

«Η Τεχνική Γραμματεία του ΟΑΧΟ δέχτηκε αίτημα από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για τεχνική βοήθεια» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, που εδρεύει στη Χάγη.

Ειδικοί από την υπηρεσία «συνέλεξαν βιοϊατρικά δείγματα από τον Ναβάλνι για ανάλυση σε καθορισμένα εργαστήρια του ΟΑΧΟ».

Τα αποτελέσματα από αυτές τις εξετάσεις θα δοθούν στη Γερμανία, η οποία μέχρι σήμερα είχε ζητήσει από τον ΟΑΧΟ να κρατήσει μυστικό το ρόλο του στην υπόθεση.

Το νόβιτσοκ χρησιμοποιήθηκε το 2018 στην υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στην αγγλική πόλη Σόλσμπερι.

Εξετάσεις που διενήργησε ο ΟΑΧΟ τότε επιβεβαίωσαν τη χρήση της εξαιρετικά τοξικής ουσίας.

Μέλη του ΟΑΧΟ συμφώνησαν το Νοέμβριο του 2019 να επεκτείνουν τον κατάλογο του Οργανισμού με τις απαγορευμένες χημικές ουσίες, ώστε να περιλαμβάνει και την οικογένεια των νευροτοξικών παραγόντων, στην οποία ανήκει το νόβιτσοκ.

Η απαγόρευση αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 7 Ιουνίου 2020.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό από την ομάδα του Ναβάλνι ότι ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριαστεί ο επικριτής του Κρεμλίνου ανιχνεύτηκε σε ένα άδειο μπουκάλι νερού από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε εκεί και όχι στο αεροδρόμιο, όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

Ο Ναβάλνι ασθένησε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ρωσίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε αεροπορικώς για θεραπεία στο Βερολίνο, όπου και παραμένει.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι δηλητηριάστηκε με νόβιτσοκ, αλλά η Μόσχα απαντά ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, τα συμπεράσματα της Γερμανίας επιβεβαιώθηκαν από εργαστήρια στη Γαλλία και στη Σουηδία.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Ναβάλνι στο Instagram δείχνει μέλη της ομάδας του να ερευνούν το δωμάτιό του στο ξενοδοχείο Xander στο Τομσκ, στις 20 Αυγούστου, μία ώρα μετά την είδηση ότι αρρώστησε κάτω από ύποπτες συνθήκες.

«Αποφασίστηκε να συγκεντρώσουμε ό,τι υποθετικά θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο και να το παραδώσουμε στους γιατρούς στη Γερμανία. Ήταν προφανές ότι η υπόθεση δεν επρόκειτο να διερευνηθεί στη Ρωσία» αναφέρεται στην ανάρτηση.

Στο βίντεο εμφανίζεται η ομάδα του να βάζει μέσα σε τσάντες άδεια μπουκάλια μεταλλικού νερού Holy Spring, μεταξύ άλλων αντικειμένων και φορώντας προστατευτικά γάντια.

«Δύο εβδομάδες μετά ένα γερμανικό εργαστήριο εντόπισε ίχνη του νόβιτσοκ ακριβώς μέσα στο μπουκάλι νερού από το δωμάτιο ξενοδοχείου στο Τομσκ. Και έπειτα περισσότερα εργαστήρια που έλαβαν τις αναλύσεις (από τις εξετάσεις) του Αλεξέι επιβεβαίωσαν ποια ήταν η ουσία που δηλητηρίασε τον Ναβάλνι. Τώρα αντιλαμβανόμαστε: έγινε πριν φύγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του για να πάει στο αεροδρόμιο».

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικούς ελέγχους, αλλά λέει ότι θέλει να δει περισσότερες ιατρικές αναλύσεις προτού ξεκινήσει μια επίσημη ποινική έρευνα για την υπόθεση.

Τεστ που διενεργήθηκαν στη Ρωσία δεν εντόπισαν ίχνη δηλητηρίου.

Η Μόσχα έχει ζητήσει από τη Γερμανία να μοιραστεί μαζί της τις πληροφορίες για την υπόθεση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση.

Χθες η Βρετανία δήλωσε σχεδόν βέβαιη ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι και τόνισε ότι η Μόσχα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, καθώς η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.

Ο ΟΑΧΟ ιδρύθηκε το 1997 ως ένα τεχνικό όργανο για να επιβάλλει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επιτήρηση της χρήσης των απαγορευμένων χημικών όπλων στον πόλεμο της Συρίας, κάτι το οποίο πολιτικοποίησε έντονα τη δράση του.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr