Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ιανός» : Προειδοποίηση για κύματα ύψους 7 μέτρων και 200 τόνους βροχή ανά στρέμμα

«Ιανός» : Προειδοποίηση για κύματα ύψους 7 μέτρων και 200 τόνους βροχή ανά στρέμμα

Σε απόλυτο συναγερμό βρίσκονται τόσο οι αρχές, όσο και οι μετεωρολόγοι προκειμένου να γνωρίζουν λεπτό προς λεπτό ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του μεσογειακού κυκλώνα με το όνομα Ιανός που χτυπάει ήδη τα νησιά του Ιονίου

Σε απόλυτο συναγερμό βρίσκονται τόσο οι αρχές, όσο και οι μετεωρολόγοι προκειμένου να γνωρίζουν λεπτό προς λεπτό ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του μεσογειακού κυκλώνα με το όνομα Ιανός που χτυπάει ήδη τα νησιά του Ιονίου.

Στις τρομακτικές προβλέψεις των μετεωρολόγων ήρθε να προστεθεί και αυτή του meteo.gr, σύμφωνα με το οποίο, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής ο «Ιανός» θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί.

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»

Έως και 200 τόνους βροχή ανά στρέμμα

Την ίδια στιγμή, πολύ σοβαρός παραμένει ο κίνδυνος για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που θα «σαρώσει» ο μεσογειακός κυκλώνας.

Όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι είναι πιθανόν να ρίξει βροχή 200 τόνους ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν χώρο που είναι 1000 τμ. και δεν υπάρχει διαφυγή το ύψος του νερού μπορεί να φθάσει τα 20 εκατοστά ή όπως το μετρούν οι μετεωρολόγοι 200 χιλιοστά.

Αν, όμως το έδαφος είναι επικλινές, υπάρχει υπόγειο ή χείμαρροι τότε το ύψος του νερού μπορεί να φθάσει ή να ξεπεράσει το ένα μέτρο.

Εκτός από τη μορφολογία του εδάφους μεγάλη σημασία έχει και η ένταση της βροχής, δηλαδή αν τέτοιες μεγάλες ποσότητες νερού πέσουν σε διάστημα μιας ώρας ή πολλών ωρών. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, που πλημμύρισαν το 2017 ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε χρονικό διάστημα μόνο έξι ωρών.

Medicane Ianos approaching in Greece

Medicane #Ianos approaching in GreeceLIVE camera from Kefalonia , Ionian sea https://www.kefaloniapress.gr

Δημοσιεύτηκε από Cyclone Of Rhodes στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Οκτώ περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ήδη η Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει 8 περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – κυρίως στην δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός.

«Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας» συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως απηύθυνε έκκληση σε όσους μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν να μην μείνουν στα σπίτια τους αλλά να φιλοξενηθούν αλλού.

Το βράδυ θα έχουμε εικόνα για Κόρινθο και Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ πρόσθεσε πως το βράδυ θα υπάρχει εικόνα και για την Κόρινθο και την Αττική, περιοχές οι οποίες θα «χτυπηθούν» από την κακοκαιρία σε δεύτερο χρόνο.

Σημειώνεται πως στις 18:00 θα υπάρξει ανακοίνωση για το πώς ακριβώς θα ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός προς την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Τα μέτρα που συστήνονται

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει  στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Kalamata port of pylos

Δημοσιεύτηκε από Cyclone Of Rhodes στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Σύμφωνα με τα προγνωστικά ο «Ιανός» θα φέρει θυελλώδεις ανέμους με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο ακόμα και για 11 μποφόρ, τα οποία θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρές καταιγίδες.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024