Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΝΦΙΑ : Σπριντ για τα εκκαθαριστικά του φόρου - Τι ισχύει για τα 28 νησιά

ΕΝΦΙΑ : Σπριντ για τα εκκαθαριστικά του φόρου – Τι ισχύει για τα 28 νησιά

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου

Τις μηχανές στο φουλ έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς 7,3 εκατομμύριων φορολογούμενων στο Taxisnet τις επόμενες ώρες.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει να φθάσουν εγκαίρως τα «μπιλιετάκια» του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μην αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου και η πρώτη δόση να καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερη «τρύπα» στα δημόσια έσοδα.

Ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ και ο φόρος πρέπει να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλλουν  τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2019, όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο θα έχουν  αυξομειώσεις στο ποσό του φόρου ενώ για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης.

Μικρότερο φόρο θα καταβάλλουν περισσότεροι από 260.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που με απώλειες στα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής κατά 40%  ή της προαιρετικής τουλάχιστον 30% μείωσής τους καθώς και όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος καθώς το ποσό θα συμψηφιστεί με το φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

Φέτος θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις φόρου που ίσχυαν το 2019 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Παράλληλα πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα πληρώσουν μισό φόρο ή και καθόλου.

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Τι ισχύει για τους κατοίκους των 28 νησιών

Η διάταξη κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για 10.000 φορολογούμενους που είναι μόνιμοι κάτοικοι 28 ακριτικών και μικρών νησιών με πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τους 1.200 κατοίκους.

Η απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές, δηλαδή στα συγκεκριμένα νησιά

Εξαιρείται η περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος έχει την κύρια κατοικία του στη Νίσυρο και παράλληλα έχει στην κατοχή του ένα ακόμη ακίνητο (π.χ. διαμέρισμα) στην Αθήνα θα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για την κύρια κατοικία του στην Νίσυρο αλλά θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ για το διαμέρισμα της Αθήνας. Εάν όμως έχει κι άλλο ακίνητο που βρίσκεται σε κάποιο από τα μικρά νησιά π.χ. στην Τήλο, δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο για την ακίνητη περιουσία του. Θα εξαιρεθεί πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα δεν εξαιρούνται από το φόρο οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητο σε κάποιο από τα 28 μικρά νησιά αλλά δεν έχουν στο νησί την κύρια κατοικία τους.

Λιαργκόβας στο MEGA: Προτείνει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και σε άλλα νησιά

Μιλώντας στην εκπομπή ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας σημείωσε ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 28 νησιά είναι ένα θετικό μέτρο, πρότεινε μάλιστα την επέκταση του και σε άλλα νησιά όπου οι κάτοικοι έχουν υποστεί τεράστια μείωση των εισοδημάτων τους λόγω της πτώσης του τουρισμού.

Στο μεταξύ βαρύ είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς στα στοιχεία Ιανουαρίου-Αυγούστου καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 6,6 δισ. € έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ

Η «τρύπα» στα έσοδα ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ και καταγράφεται αύξηση των δαπανών κατά 4,3 δισ. ευρώ.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024