Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mascha Kaléko : Η Google τιμά την πολωνή ποιήτρια με ένα doodle

Mascha Kaléko : Η Google τιμά την πολωνή ποιήτρια με ένα doodle

Η Kaléko γεννήθηκε, το 1907, στο Χρζάνοβ, στη σημερινή νότια Πολωνία, αλλά με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή και η οικογένειά της εγκατέλειψαν τη χώρα για τη Γερμανία και τελικά έφτιαξαν ένα νέο σπίτι, στο Βερολίνο, το 1918.

Η Πολωνή ποιήτρια, Mascha Kaléko, είναι το κεντρικό πρόσωπο του Google Doodle της Τετάρτης, η οποία αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του ’30.

Η Kaléko γεννήθηκε, το 1907, στο Χρζάνοβ, στη σημερινή νότια Πολωνία, αλλά με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή και η οικογένειά της εγκατέλειψαν τη χώρα για τη Γερμανία και τελικά έφτιαξαν ένα νέο σπίτι, στο Βερολίνο, το 1918.

Ως έφηβη άρχισε να γράφει ποίηση και μέσα σε αρκετά χρόνια έγινε διάσημη, καθώς οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν το έργο της και, μάλιστα, στο ποίημά της, με τίτλο «Das Bißchen Ruhm» έγραψε μεταφορικά για τη φήμη της ως φυτά που πρέπει να διατηρούνται με καθημερινή φροντίδα, μια ιδέα που αντανακλάται στην απεικόνιση του Google Doodle.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Kaléko ήταν ήδη μια καθιερωμένη προσωπικότητα της λογοτεχνικής πρωτοπορίας (avant-garde) του Βερολίνου.

Η Kaléko, το 1933, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Das Lyrische Stenogrammheft» και, δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το «Kleine Lesebuch für Große».

Στο έργο του Kaléko συλλαμβάνεται έξυπνα η ουσία της καθημερινής αστικής ζωής, στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και μέσω σατιρικών στίχων εξερευνήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, η Kaléko εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ και συνέχισε να γράφει ποίηση για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η Kaléko άφησε την τελευταία της πνοή, στις 21 Ιανουαρίου 1975, στη Ζυρίχη.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024