Η Kaléko γεννήθηκε, το 1907, στο Χρζάνοβ, στη σημερινή νότια Πολωνία, αλλά με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή και η οικογένειά της εγκατέλειψαν τη χώρα για τη Γερμανία και τελικά έφτιαξαν ένα νέο σπίτι, στο Βερολίνο, το 1918.

Η Πολωνή ποιήτρια, Mascha Kaléko, είναι το κεντρικό πρόσωπο του Google Doodle της Τετάρτης, η οποία αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του ’30.

Η Kaléko γεννήθηκε, το 1907, στο Χρζάνοβ, στη σημερινή νότια Πολωνία, αλλά με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή και η οικογένειά της εγκατέλειψαν τη χώρα για τη Γερμανία και τελικά έφτιαξαν ένα νέο σπίτι, στο Βερολίνο, το 1918.

Ως έφηβη άρχισε να γράφει ποίηση και μέσα σε αρκετά χρόνια έγινε διάσημη, καθώς οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν το έργο της και, μάλιστα, στο ποίημά της, με τίτλο «Das Bißchen Ruhm» έγραψε μεταφορικά για τη φήμη της ως φυτά που πρέπει να διατηρούνται με καθημερινή φροντίδα, μια ιδέα που αντανακλάται στην απεικόνιση του Google Doodle.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Kaléko ήταν ήδη μια καθιερωμένη προσωπικότητα της λογοτεχνικής πρωτοπορίας (avant-garde) του Βερολίνου.

Η Kaléko, το 1933, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Das Lyrische Stenogrammheft» και, δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το «Kleine Lesebuch für Große».

Στο έργο του Kaléko συλλαμβάνεται έξυπνα η ουσία της καθημερινής αστικής ζωής, στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και μέσω σατιρικών στίχων εξερευνήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, η Kaléko εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ και συνέχισε να γράφει ποίηση για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η Kaléko άφησε την τελευταία της πνοή, στις 21 Ιανουαρίου 1975, στη Ζυρίχη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr