Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ανήσυχοι οι ειδικοί για την Αττική – Θα χειροτερέψει η κατάσταση αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα

Κοροναϊός: Ανήσυχοι οι ειδικοί για την Αττική – Θα χειροτερέψει η κατάσταση αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα

Υπομονή, επιμονή και αυστηρή τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας προτείνουν οι ειδικοί την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα καλπάζει.

Υπομονή, επιμονή και αυστηρή τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας προτείνουν οι ειδικοί την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα καλπάζει.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως αυτή τη στιγμή έχουμε μία κατάσταση η οποία επιδεινώνεται, ωστόσο μέχρι στιγμής γίνεται σε ελεγχόμενο βαθμό.

Ο κ. Εξαδάχτυλος παρουσίασε μερικά στοιχεία σχετικά με την αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ιούλιο σημειώθηκαν συνολικά 12 θάνατοι, τον Αύγουστο 65 θάνατοι και το πρώτο 10ημερο του Σεπτεμβρίου 31 θάνατοι.

Έρχεται αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους τον Ιούλιο είχαμε μόλις 7, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 49 ασθενείς στις ΜΕΘ και μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στους 53.

O κ. Εξαδάχτυλος τόνισε στον ANT1 πως με το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί, ωστόσο αυτό που επιδιώκουν οι ειδικοί είναι να μην υπάρξει κατακόρυφη αύξηση που θα έχει ως συνέπεια των κλείσιμο τμημάτων σωρηδόν.

«Οι γονείς θα πρέπει να θερμομετρούν τα παιδιά τους από το σπίτι και να μην τα στέλνουν στο σχολείο αν εμφανιστεί πυρετός», ανέφερε ο Πρόεδρος προτρέποντας τους γονείς να μην περιμένουν την θερμομέτρηση στα σχολεία.

Μεγάλη προσοχή στους κατοίκους της Αττικής

Την ίδια ώρα στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, καθώς την Παρασκευή σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας φτάνοντας δηλαδή τις 158 μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα.

Μιλώντας στο MEGA  η Πνευμονολόγος – Συντονίστρια και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής «ΣΩΤΗΡΙΑ», Μίνα Γκάγκα, ανέφερε πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι τρομακτική, καθώς υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης και τετραπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η αύξηση επηρεάζει ακόμα το σύστημα υγείας, την οικονομία και την ψυχολογία.

Σύμφωνα με την ειδικό, στην Αττική, υπάρχουν ήδη κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, ωστόσο επειδή στο λεκανοπέδιο βρίσκεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, η καθημερινή επαφή πρέπει να είναι συνεχώς προσεχτική για τους επόμενους μήνες, υποστήριξε.

«Είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γκάγκα τόνισε επίσης πως σε  περίπτωση δραματικής αύξησης κρουσμάτων, η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο συγκεκριμένων lockdown.

Πιθανή χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους περιοχών της Αττικής

Σχετικά με την καθολική χρήση μάσκας στην Αττική εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικά εικόνας που παρουσιάζει η πρωτεύουσα είχε μιλήσει χτες η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Η γιατρός εξέφρασε την ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των ειδικών για τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού, σημειώνοντας πως «ευτυχώς ακόμα εντατικές και νοσοκομεία μπορούν να τα καταφέρουν στην πίεση που ασκείται».

Όπως είπε, λόγω της μικρής πίεσης που ασκείται στην Αττική, αποφασίστηκε η αύξηση των κρεβατιών εντατικής θεραπείας για περιπτώσεις Covid-19.

Στο ερώτημα ποιος πρέπει να είναι ο αριθμός των κρουσμάτων για να επιβληθεί η γενικευμένη χρήση μάσκας στη χώρα, απάντησε πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων για να πούμε ότι σε κάποιες περιοχές θα φοράνε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες. Θα αποφασιστεί ανάλογα με τις συνθήκες που θα βρεθούμε κάποια στιγμή, αν βρεθούμε .Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε τα πράγματα τώρα στο επίπεδο που βρίσκονται, υπάρχει πιθανότητα να μη χρειαστεί να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους».

Παράλληλα, έκανε λόγο, ότι υπάρχει πιθανότητα, να επιβληθεί το μέτρο χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, σε επιβαρημένες περιοχές της Αττικής και όχι σε όλο το νομό συλλήβδην.

Κικίλιας: Το ΕΣΥ θα αντέξει γιατί άντεξε και στην πρώτη φάση

Για το αν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια στις ΜΕΘ τώρα που παρατηρείται αύξηση των διασωληνωμένων αλλά και για το αν θα αντέξει το ΕΣΥ τους επόμενους μήνες που περιμένουμε μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη Real News πως το ΕΣΥ θα αντέξει, γιατί άντεξε στην πρώτη φάση και γιατί στο μεσοδιάστημα φροντίσαμε να το ενισχύσουμε αποφασιστικά.

«Όταν άλλες χώρες, ισχυρότερες και πλουσιότερες, κατέρρευσαν, εμείς αντέξαμε. Γιατί δεν επιβιώνουν οι δυνατότεροι, αλλά αυτοί που ανταποκρίνονται καλύτερα στις περιστάσεις. Οι δυσκολίες κάνουν κάποιους να λυγίζουν. Αντίθετα, στις δυσκολίες οι Έλληνες συνήθως σπάμε τα ρεκόρ.

Σήμερα έχουμε  915 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία, εκ των οποίων 217 ΜΕΘ COVID. Επίσης, ο αριθμός απλών κλινών νοσηλείας COVID ανέρχεται σε 2.805 και μόνο το 1/5 είναι καλυμμένο από ασθενείς με κορονοϊό.

Από τον Μάρτιο έως σήμερα προχωρήσαμε σε περισσότερες από 6.000 προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού επικουρικού προσωπικού, ενώ εντός Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα, τρέξαμε τις διαδικασίες  ώστε να υλοποιηθούν οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ:

  • 942 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τα Νοσοκομεία των επτά Υγειονομικών Περιφερειών
  • 81 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, σε νησιωτικές, παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές
  • 1209 ατόμων νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού για υγειονομικές δομές σε όλη την επικράτεια
  • Ειδικά αυτοί οι 1000 και πλέον μόνιμοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων θα καλύψουν άμεσα με τους μόνιμους διορισμούς τους τις επόμενες εβδομάδες τα Νοσοκομεία όλης της χώρας.
  • Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα εντάσσονται στο σύστημα Υγείας 1650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό που έδωσε και δίνει τη μάχη με τον κορονοϊό, θα παραμείνει στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, κατασκευάζουμε νέες, λειτουργικές ΜΕΘ με σύγχρονες προδιαγραφές και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για πρώτη φορά στη χώρα, τις 1200 κλίνες.

Δε μένουμε όμως μόνο εκεί, καθώς, όπως είπα και το περασμένο Σάββατο που επισκέφτηκα τα έργα στο «Σωτηρία», εκπαιδεύουμε και το προσωπικό μας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας εντατικής. Αυτό περιλαμβάνει και η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά.

Σε επιφυλακή οι ειδικοί από την ξαφνική έκρηξη της διασποράς

Την ίδια ώρα και ενώ η «κόκκινη περίοδος» του Δεκαπενταύγουστου αποτελεί πια  παρελθόν, η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων είναι πιο μεγάλη από ποτέ.

Όπως φαίνεται και από τα νούμερα του ΕΟΔΥ για τρίτο συνεχόμενο  24ωρο σημειώνεται σημαντική άνοδος στα κρούσματα αλλά και στους διασωληνωμένους, οι οποίοι έχουν φτάσει τους 53.

Μάλιστα οι συρροές κρουσμάτων σε Αττική, Πέλλα και Πιερία, δημιουργούν νέα ανησυχία.

Τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την τελευταία ενημέρωση -με 302 νέα κρούσματα- θέτουν σε εγρήγορση τις αρμόδιες αρχές, ενώ από αυτά, τα 133 καταγράφονται στην Αττική, 33 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 46 στην Πέλλα.

Αναλυτικότερα:
21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

2 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως

133 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 13 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αύξηση 70% των διασωληνώσεων τον Σεπτέμβριο

Εκτός όμως από τα κρούσματα κατακόρυφα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Ειδικότερα το προηγούμενο 24ωρο, 480 ασθενείς με κοροναϊό βρίσκονταν σε νοσοκομεία αναφοράς.

Από αυτούς, οι 52 ήταν διασωληνωμένοι, ενώ ακόμη ένας προστέθηκε το Σάββατο.

Σημειώνεται πως ο αντίστοιχος αριθμός στις 30 Αυγούστου δεν ξεπερνούσε τους 36.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024