Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Νέα μέτρα φέρνει η έκρηξη των κρουσμάτων - Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική

Κοροναϊός : Νέα μέτρα φέρνει η έκρηξη των κρουσμάτων – Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική

Ανησυχία και προβληματισμός προκαλεί στους ειδικούς αλλά και στις πολιτικές αρχές της χώρας η έκρηξη κρουσμάτων - Τι θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη

Νέα αυστηρά μέτρα εξετάζονται όσον αφορά τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους στην Αττική, μετά την έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού στο Λεκανοπέδιο.

Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους επιστήμονες έχει σημάνει συναγερμός μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων, που απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που φωνάζουν τόσον καιρό οι επιστήμονες: ότι η πανδημία είναι απρόβλεπτη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να «εκραγεί».

Ο απολογισμός των 372 νέων περιπτώσεων του φονικού ιού στη χώρα μας, έδειξε πόσο εύκολα μπορεί να εκτροχιαστεί η κατάσταση, εφόσον υπάρξουν 2-3 εστίες υπερμετάδοσης, όπως για παράδειγμα συνέβη στα Γιαννιτσά. Όμως δεν είναι μόνο το Γιαννιτσά, αφού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ακόμα 29 κρούσματα συνδέονται με βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική και 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών.

Ο κοροναϊός παρουσιάζει μεγάλη έξαρση στην Αττική και όλα δείχνουν έρχονται νέα έκτακτα μέτρα και στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με ένα πρώτο και βασικό την χρήση μάσκας παντού.

Σύσκεψη για νέα μέτρα

Έτσι, σήμερα το πρωί στη σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τους λοιμωξιολόγους, αναμένεται να κριθούν τα νέα, έκτακτα, μέτρα για την αντιμετώπιση και την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού.

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο αν θα αποφασιστεί τελικά η καθολική χρήση της μάσκας. Δηλαδή όλοι οι πολίτες να φορούν μάσκα, όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και στο δρόμο, ακόμη και για μια μικρή βόλτα.

Δεν αποκλείεται, και μάλιστα ίσως είναι πολύ κοντά, όλοι μας να κινούμαστε ακόμη και σε ανοικτούς χώρους με μάσκες στο πρόσωπο.

Το ιδιαίτερα σκληρό μέτρο, που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, ενδεχομένως να μην εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά στις περιοχές όπου η πανδημία χτυπάει κόκκινο.

Μία από αυτές τις περιοχές είναι η Αττική όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων αλλά και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις εντατικές. Αλλά και σε περιοχές όπως Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα οι οποίες κηρύχθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί ξεκάθαρα στην κυβέρνηση την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός αφού σταθμίσει μια σειρά από παράγοντες, με κυριότερο φυσικά το πώς αυτό το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το in.gr είχε αποκαλύψει τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει.

Ένα από αυτά είναι η καθολική χρήση της μάσκας παντού, αλλά και η αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων ώστε να ανοίγουν και να κλείνουν διαφορετικά προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μίνι lockdown σε Πιερία, Πέλλα, Ημαθία, Κιλκίς

Νέα μέτρα περιορισμού αποφασίστηκαν για τις περιφερειακές ενότητας Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς, λόγω των κρουσμάτων κοροναϊού.

Πλέον, στις συγκεκριμένες περιοχές μεταξύ άλλων θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας παντού- σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ αναστέλλονται κάθε είδους εκδηλώσεις και οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, για οποιοδήποτε λόγο.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 11-09-2020 και ώρα 06.00 έως και την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 06.00.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, μετά τα κρούσματα κοροναϊού σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Από Δευτέρα επιστροφή στα θρανία

Το ρεκόρ κρουσμάτων έχει σημειωθεί με τα σχολεία να είναι κλειστά και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσουν όταν οι μαθητές θα κληθούν να καθίσουν και πάλι στα θρανία για τη νέα σχολική χρονιά.

Την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς και κυβέρνηση και λοιμωξιωλόγοι περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί ο κοροναϊός τις επόμενες εβδομάδες.

Οι συστάσεις προς τους μαθητές είναι σαφείς όσον αφορά τη χρήση μάσκας και τους κανόνες υγιεινής ενώ οι παππούδες, οι γιαγιάδες και οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων

Ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η αύξηση των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και που αυξάνεται καθημερινά.

Χθες Πέμπτη 49 άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα με την διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 297 καθώς το τελευταίο 24ωρο είχαμε ακόμη 4 θανάτους. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024