Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόρια : Σύμμαχο στο ΚΙΝΑΛ βρίσκει η κυβέρνηση για κλειστές προσφυγικές δομές

Μόρια : Σύμμαχο στο ΚΙΝΑΛ βρίσκει η κυβέρνηση για κλειστές προσφυγικές δομές

Οι συνεχόμενες φωτιές στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια συνεχίζουν να πυροδοτούν και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Τη δημιουργία κλειστών δομών επαναφέρει η κυβέρνηση κάνοντας και αυτοκριτική για καθυστερήσεις. Στηρίζει το ΚΙΝΑΛ. Αντιδρούν τα άλλα κόμματα. Τι ζητάνε για τα νησιά του Αιγαίου

Οι συνεχόμενες φωτιές στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια συνεχίζουν να πυροδοτούν και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Αυτοκριτική» επειδή δεν έχει φτιάξει ακόμα κλειστές δομές

Από την πλευρά της κυβέρνησης μάλιστα έγινε και «αυτοκριτική» επειδή δεν επέδειξε προ μηνών μεγαλύτερη πυγμή για να υλοποιήσει τα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά για τους αιτούντες άσυλο.

Είναι χαρακτηριστικές οι σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου που επανέλαβε τη γραμμή που χαράχτηκε από χθες μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου περί κινδύνων για την εθνική ασφάλεια αλλά και την έννομη τάξη της χώρας.

Μάλιστα ο κ. Πέτσας κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να συμπράξει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης υποδεικνύοντας χώρους για τη δημιουργία κλειστών δομών.

«Όσον αφορά την κλειστή δομή, αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου. Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της», τόνισε ο κ. Πέτσας επαναλαμβάνοντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αυτό το κάλεσμα.

«Υπάρχει μερίδιο ευθύνης, φυσικά και στην Κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν επέδειξε την αποφασιστικότητα που απαιτούνταν εκείνη τη στιγμή. Από κει και πέρα, όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη το Φεβρουάριο και ποιοι υποκινούσαν τις αντιδράσεις. Πιστεύουμε ότι τώρα, υπό το φως των γεγονότων και επειδή είμαστε όλοι σοφότεροι, πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερος βαθμός συνεργασίας και γι’ αυτό καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να βρούμε μια μεσοπρόθεσμη μόνιμη λύση, η οποία περιλαμβάνει απαρεγκλίτως τη δημιουργία κλειστής ελεγχόμενης δομής».

Εθνική ασφάλεια και φύλαξη συνόρων

Από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται προβάλλεται επίσης το ζήτημα της «αποφασιστικότητας της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων» στο πλαίσιο της ρητορικής περί εθνικής ασφάλειας ενώ ο Στέλιος Πέτσας επέμεινε δείχνοντας εκ νέου ότι πίσω από τις φωτιές στη Μόρια είναι «αιτούντες άσυλο» που αντιδρούσαν στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων κοροναϊού στην συγκεκριμένη προσφυγική δομή.

«Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ερωτηθείς σχετικά για το αν θα υπάρχουν απελάσεις για τη Μόρια, επεσήμανε ότι «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και συλλήψεις. Θα σας ενημερώσω όταν θα έχουμε προχωρήσει σε αυτό το στάδιο».

Δήλωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και για τις υπόλοιπες δομές.

«Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες.

Μετατροπή των νησιών σε φυλακές

Από πλευράς αντιπολίτευσης έντονες είναι οι αντιδράσεις στην προώθηση του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές, ενώ ζητείται και το κλείσιμο της Μόριας το οποίο χαρακτηρίζεται ως ντροπή ολόκληρης της Ευρώπης.

Για «εγκληματική ανευθυνότητα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη που «έχει καταδικάσει ένα ολόκληρο νησί στην ανασφάλεια και την αθλιότητα» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, απαιτώντας «τώρα άμεσα μέτρα στήριξης των νησιών, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και αποσυμφόρηση».

«Ο σχεδιασμός, δε, για τη δημιουργία κλειστών δομών κλειστών δομών, δομών που δεν χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση -παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο- και θα χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, θα μετατρέψει τα νησιά σε φυλακές».

Ο Ν. Ηλιόπουλος απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «να σταματήσει να σχεδιάζει με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη της ακροδεξιάς προεκλογικής της ρητορικής. Απαιτούμε τώρα άμεσα μέτρα στήριξης των νησιών, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και αποσυμφόρηση». «Η μοναδική λύση είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», καταλήγει.

Ν. Ηλιόπουλος: Εγκληματική η ανευθυνότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Μοναδική λύση η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Νάσος Ηλιόπουλος: Εγκληματική η ανευθυνότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Μοναδική λύση η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη[Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για τις εξελίξεις στη Μόρια]

Δημοσιεύτηκε από ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Συνυπεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Μόρια

Από την πλευρά τους τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επισημαίνουν όχι μόνο τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και εκείνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία της «ντροπής της Μόριας» και ειδικότερα το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 εξαπολύουν μύδρους για την πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Αμυγδαλέζα – Στηρίζει τις κλειστές δομές

Το ΚΙΝΑΛ, πάντως σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζει τις κλειστές δομές -τις οποίες τα άλλα κόμματα χαρακτηρίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές.

Ο διευθυντής του γραφείου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Όθωνας, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, άσκησαν δριμεία κριτική για τις δυσμενείς εξελίξεις στη Μόρια, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ πως επί 16 μήνες δεν έκανε τίποτα κι αντιθέτως παγίωσε τη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε το πρόβλημα.

«Η εικόνα, οικογένειες και παιδιά να κοιμούνται στο δρόμο είναι φρικώδης και συνιστά προσβολή στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης και τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει εξ αρχής υποστηρίξει την δημιουργία κλειστών δομών, θυμίζοντας την Αμυγδαλέζα για την οποία δέχθηκε σφοδρή επίθεση.

«Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις απροετοίμαστη όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ όπου επί των ημερών του δεν παραιτήθηκε κανείς όταν είχαμε και νεκρούς στη Μόρια».

Ο Μανώλης Όθωνας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το Μεταναστευτικό, ούτε για να θέσει προ των ευθυνών τους τις ευρωπαϊκές χώρες, ούτε για τη διαχείριση του προβλήματος στο εσωτερικό.

Να κλείσουν οι φυλακές τύπου Μόρια στα νησιά του Αιγαίου

«Το κολαστήριο της Μόριας είναι το εμβληματικό αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ, του Κανονισμού του Δουβλίνου και των Συμφωνιών με την Τουρκία για τον εγκλωβισμό των προσφύγων, που συνδιαμόρφωσαν και υπηρέτησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτό που συνέβη δεν ήταν παρά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος» αναφέρει το ΚΚΕ και τονίζει:

«Το έγκλημα αυτό βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ, που αξιοποιεί τα πρόσφατα γεγονότα για να φτιάξει νέες φυλακές στα νησιά, με βάση και την κυνική δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δεν θα φύγει κανένας». Βαραίνει, όμως, και τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε σ’ αυτή την αθλιότητα και σήμερα παριστάνει τον ευαίσθητο, επικαλούμενος τους μειωμένους αριθμούς επί ημερών του, λες και ο χαρακτήρας ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης κρίνεται βασικά από το πόσοι διαμένουν σε αυτό».

«Λύση, σε αυτή τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λέσβο, αποτελεί μόνο ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων, η προσωρινή μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα κι από εκεί η χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να κλείσει οριστικά η Μόρια και να μη φτιαχτεί άλλη φυλακή της ΕΕ, κλειστή ή «ανοικτή», στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου» καταλήγει το ΚΚΕ.

Αποκαΐδια της πολιτικής των στρατοπέδων συγκέντρωσης

«Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στη Μόρια φωτίζει τα αποκαϊδια της πολιτικής των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αυτού του φριχτού χαλιού κάτω από το οποίο διαδοχικές κυβερνήσεις και η ίδια η Ε.Ε. προσπαθούν να κρύψουν το ακανθώδες ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού» επισημαίνει το ΜέΡΑ25.

«Οι πολιτικές αυτές έχουν όμως ονόματα και αυτουργούς. Τόσο η προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Μουζάλα που δημιούργησαν τη Μόρια και τον κ. Τσίπρα που συμφώνησε και στην επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ενώ σήμερα χαιρετίζουν και τους φράχτες της ντροπής του Έβρου του κ. Μητσοτάκη, όσο και η σημερινή με τον κ. Μηταράκη που μετέτρεψε τη Μόρια σε κλειστή δομή-φυλακή ψυχών στοιβάζοντας ακόμα περισσότερους κατατρεγμένους, ενώ πρόσφατα επισκέφτηκε και την Ουγγαρία για να ευχαριστήσει τον κ. Όρμπαν για την «αλληλεγγύη» του στο προσφυγικό.

Σ’ αυτή την απεχθή διελκυνστίνδα συνενοχής, αυτοί που την πληρώνουν όπως πάντα, είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Αφημένοι στην τύχη τους χωρίς τα στοιχειώδη, και παγιδευμένοι ανάμεσα σε πογκρόμ ακροδεξιών ομάδων, μπλόκα δημάρχων που απλώς θέλουν να εξαφανιστούν όλοι οι ικέτες δια μαγείας, και μια πολιτική ηγεσία που επιστρατεύει ΜΑΤ, στρατό, και σκληρίσματα των πιο προσφυγοφάγων στελεχών του για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο.

Είναι ενδεικτικό ότι η γερμανική ηγεσία αντέδρασε πιο σπλαχνικά από τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση του – στα λόγια τουλάχιστον. Ας σταματήσουν όμως αμφότεροι τα κροκοδείλια δάκρυα για τη δυστυχία που δημιούργησαν, όπως και τη θεατρική μέριμνα για τα ασυνόδευτα, τα οποία μέχρι τα χθεσινά γεγονότα ήταν τόσο αόρατα όσο και οι πολυδιαφημισμένοι διορισμένοι συντονιστές τους.

Το ΜέΡΑ 25 έχοντας κάνει επι τόπου έρευνα στη Μόρια από το 2018 είχε προειδοποιήσει για το διαρκές αυτό έγκλημα, που ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκεύασε και ο κ. Χρυσοχοϊδης εν συνεχεία βρήκε υπέροχο. Όταν όμως τον Οκτώβρη του 2019 ρωτούσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τον Πρωθυπουργό πότε θα δώσει ένα τέλος στο αίσχος της Μόρια, εκείνος ένιπτε τα χείρας του.

Σε αντίθεση με αυτόν λοιπόν τον απαράδεκτο μισανθρωπισμό και την αποδοχή της χώρας μας ως ασπίδας της ΕΕ έναντι απελπισμένων συνανθρώπων μας, πρέπει να απαιτήσουμε ως Ευρωπαίοι – όπως μαζικά έκαναν χθες χιλιάδες Γερμανοί πολίτες – να μην υπάρξει κανένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης, καμία φυλακή ψυχών και κανένας νέος φράχτης της ντροπής ποτέ ξανά στην Ευρώπη και να υπάρξει επιτέλους ελεύθερη μετακίνηση και αξιοπρεπής εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα» καταλήγει το ΜέΡΑ25 στην ανακοίνωσή του.

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024