Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστασιάδης : Αξιοποίηση όλων των μέσων της ΕΕ για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Αναστασιάδης : Αξιοποίηση όλων των μέσων της ΕΕ για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε «την ομόφωνη θέση, αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των Ευρωπαίων ηγετών, όπως αποτυπώνονται στη σημερινή κοινή διακήρυξη για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδα», ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε «την ομόφωνη θέση, αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των Ευρωπαίων ηγετών, όπως αποτυπώνονται στη σημερινή κοινή διακήρυξη για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδα», ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Στη δήλωσή του μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «με την κοινή διακήρυξη συμφωνήσαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων κυρώσεων έναντι όλων όσοι έχουν εμπλοκή στις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο, καθώς και ότι το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι «κάλεσε επανειλημμένως την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών ή και την υποβολή, αν αρνούνται, της όλης υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ενόψει της επερχόμενης συζήτησης για την Τουρκία στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας, συνεπούς και ισχυρής αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα, εφόσον δεν υπάρξει σεβασμός προς τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων ηγετών και συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο.

7Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Το τελευταίο διάστημα όλοι γινόμαστε μάρτυρες των κλιμακούμενων και διεθνώς καταδικαστέων ενεργειών της Τουρκίας.Ενέργειες, όπως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλές εναντίον της Ελλάδας και των πλείστων γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και νέες εισβολές στη Λιβύη και τη Συρία.Ενέργειες οι οποίες, αντιβαίνοντας του διεθνούς δικαίου, αναντίλεκτα εντείνουν το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή υπονομεύοντας παράλληλα τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια.Είναι καλά γνωστές οι εκκλήσεις της δικής μας πλευράς προς την Άγκυρα, όπως σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας άμεσα τέλος στη σωρεία περιστατικών επιθετικής ρητορικής και έκνομων προκλήσεων εις βάρος της πατρίδας μας.Προκλήσεις που αφορούν τόσο τις παράνομες παραβιάσεις εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και τις απειλές για τον εποικισμό είτε την όποια επί μέρους αξιοποίηση ή σφετερισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.Ενόψει της επερχόμενης συζήτησης για την Τουρκία στην Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου, επανέλαβα τις θέσεις μας αναφορικά με την ανάγκη συγκεκριμένης και ισχυρής αντίδρασης ως προς την τουρκική προκλητικότητα.

Δημοσιεύτηκε από Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) στις Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Σε δύο σημεία της Κοινής Διακήρυξης των MED7 αναφορά στην Κύπρο

Δύο είναι τα σημεία της Κοινής Διακήρυξης των 7 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ στα οποία γίνεται αναφορά στην Κύπρο. Το ένα αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ το άλλο σχετίζεται με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Πιο συγκεκριμένα, η Κοινή Διακήρυξη αναφέρει στο σημείο 6 ότι «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα υπό το φως των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων όπως επίσης και των ενεργειών αντιπαράθεσης από την Τουρκία. Καλούμε όλες τις χώρες στην περιοχή να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης. Προς αυτό τον σκοπό, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Ύπατου Εκπρόσωπου/Αντιπροέδρου (της Κομισιόν) και της Γερμανίας ώστε να επιτύχουν την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για το θέμα της θαλάσσιας ζώνης. Επιπρόσθετα, χαιρετίζουμε την πρόσκληση από την Κυπριακή Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να τύχει χειρισμού μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Συμφώνως με τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, εκφράζουμε λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα επαρκή μέσα στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση σε αυτές τις πράξεις αντιπαράθεσης. Συμφώνως με την τελευταία ‘Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), συμφωνούμε να επιταχύνουμε την εργασία επί των επιπρόσθετων λιστών στη βάση των προτάσεων που έχουν τεθεί μέχρι τώρα, με στόχο την ταχεία υιοθέτηση τους. Είναι θέση μας ότι η απουσία προόδου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε διάλογο και αν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να δημιουργήσει σειρά περαιτέρω απαγορευτικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Σε ό,τι αφορά το σημείο 10, η Κοινή Διακήρυξη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στην Κύπρο, αναγνωρίζοντας ότι το στάτους κβο δεν είναι μια βιώσιμη εναλλακτική για τη χώρα, στηρίζουμε πλήρως τη δεδηλωμένη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ να συνεχίσει τις προσπάθειες του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από όπου είχαν μείνει στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017, που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως έχει τεθεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με το κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Καλούμε όλα τα μέρη να δεσμευτούν και να συμβάλουν σε μια τέτοια διευθέτηση περιλαμβανομένων και των εξωτερικών της πτυχών».

Κόντε: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο «απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας»

Την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Έλληνες και τους Κύπριους οι οποίοι «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία» εξέφρασε απόψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική.

«Οι εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου «μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε», τόνισε ο Κόντε, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία θέλει να υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες για να προωθηθεί ο διάλογος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε «να αντιμετωπιστεί η πραγματική ρίζα των συγκρούσεων», όπως είπε, αλλά και για να εξευρεθούν «πραγματιστικές λύσεις».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κόντε είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να καταπολεμήσει τους διακινητές ανθρώπων αλλά και να θεσμοθετήσει μηχανισμούς τέτοιους που θα επιτρέπουν τον γρήγορο επαναπατρισμό των μεταναστών.

Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο από Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα

Την αλληλεγγύη της Ισπανίας και του ισπανικού λαού στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τη Μόρια, εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ξεκινώντας τη δήλωσή του μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

Μιλώντας για την Τουρκία, είπε πως πρέπει να παίξουμε το χαρτί της αποκλιμάκωσης και σημείωσε: «Εδώ υπάρχει η ενέργεια έναντι δύο κρατών της ΕΕ, ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, στην ΕΕ, αλλά υπάρχει και κάτι πέρα απ’ αυτό, έχουμε κοινές δυσκολίες, υπάρχει πίεση, υπάρχουν δυσκολίες από την τουρκική πλευρά».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Ισπανός πρωθυπουργός προσυπέγραψε όσα είπαν νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κόστα και τόνισε πως πρέπει να υπάρχει η διττή πτυχή της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης της ευρωμεσογειακής ατζέντας με όλα τα σημεία σύγκλισης με όλα τα κράτη της Μεσογείου και στις δύο όχθες.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του ύπατου εκπροσώπου Ζ. Μπορέλ . Ο Αντόνιο Κόστα ανέφερε πως στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα πρέπει «να λάβουμε αποφάσεις ώστε η αλληλεγγύη να μην είναι ευχολόγια αλλά να είναι κάτι αποτελεσματικό».

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα εξέφρασε και αυτός την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Αναστασιάδη. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με μεγάλη ανησυχία» ανέφερε.

Σημείωσε ότι «η Μάλτα σύμφωνα με το Σύνταγμά της έχει μια ρήτρα ουδετερότητας και, υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύουμε ότι η εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο διάλογος είναι ο μόνος διάλογος προς τα εμπρός και θα πρέπει να επικρατήσει», τόνισε ο κ. Αμπέλα ενώ για το μεταναστευτικό ανέφερε πως «είμαστε τρομοκρατημένοι με ότι συμβαίνει στη Λέσβο και πως το ζήτημα αξίζει μια σοβαρής δράσης» .

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024