Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχολεία : Αγώνας δρόμου για το πρώτο κουδούνι - Θα υπάρχουν μάσκες για όλους τους μαθητές;

Σχολεία : Αγώνας δρόμου για το πρώτο κουδούνι – Θα υπάρχουν μάσκες για όλους τους μαθητές;

Ανήσυχοι παραμένουν ακόμα πολλοί γονείς τόσο για την χρήση μάσκας από τους μαθητές των μικρών τάξεων, όσο και για το τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε κάποιο σχολείο.

Λίγα μόνο 24ωρα έμειναν για το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δίνει στην κυριολεξία μεγάλο αγώνα για να είναι όλα έτοιμα τη Δευτέρα.

Ανήσυχοι παραμένουν ακόμα πολλοί γονείς τόσο για την χρήση μάσκας από τους μαθητές των μικρών τάξεων, όσο και για το τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε κάποιο σχολείο.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθησυχάζει τους μαθητές και τις οικογένειες τους και διαβεβαιώνει ότι τη Δευτέρα θα είναι σε κάθε σχολείο οι απαραίτητες μάσκες.

Όπως επεσήμανε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως από την Κεντρική Μακεδονία όπου έκανε σήμερα περιοδεία το υπουργείο θα είναι δίπλα στους εκπαιδευτικούς και θα τους στηρίξει σε αυτό το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει.

Ζαχαράκη: Υπάρχει επαρκής αριθμός μασκών

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, η Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Παιδείας, τόνισε ότι όλα θα είναι έτοιμα τη Δευτέρα για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.

«Είμαι σίγουρη ότι θα γίνουν όλες οι κινήσεις ώστε τα παιδιά μας τη Δευτέρα να είναι όλα στη θέση τους».

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι τα σχολεία έχουν επαρκή αριθμό μασκών για να προμηθεύσουν τους μαθητές τους, ωστόσο τα παιδιά θα πρέπει να έχουν και δική τους μάσκα στο σχολείο για παν ενδεχόμενο.

«Μπορούν τα παιδιά να έχουν από το σπίτι μια μάσκα, από την άλλη όμως και τα σχολεία θα έχουν ικανό αριθμό αν κάποιο παιδί δεν έχει να δώσουν».

Η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι μια μαζική διενέργεια τεστ κοροναϊού δε θα έχει αξία για τους εκπαιδευτικούς, καθώς «έχουμε δει ότι το τεστ έχει αξία όταν επαναλαμβάνεται. Τα μέτρα τα οποία ορίστηκαν από την επιτροπή θα προσπαθήσουμε με προσήλωση να τα εφαρμόσουμε».

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος

Αναφερόμενη στην περίπτωση που βρεθεί κρούσμα κοροναϊού στις σχολικές αίθουσες, η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι θα κλείνει το τμήμα που βρέθηκε το κρούσμα και όχι ολόκληρο το σχολείο.

«Αν μια περιοχή βρίσκεται σε μια περίοδο που είναι έντονες οι περιπτώσεις των κρουσμάτων, εκεί πιθανότατα να κλείνει το σχολείο».

Όσον αφορά τους αρνητές της μάσκας και τους γονείς που δηλώνουν ότι θα στείλουν τα παιδιά τους χωρίς μάσκα στο σχολείο, η υφυπουργός είπε ότι οι δύσκολοι μήνες της πανδημίας που περάσαμε τον χειμώνα θα πρέπει να γίνουν παρακαταθήκη για το μέλλον και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε τους επιστήμονες.

«Οι κανόνες που ορίζονται δεν είναι ιδανικοί για να ξεκινήσουν τα παιδιά το σχολείο, είναι όμως το απαραίτητο».

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τι μάσκες

Η ΚΥΑ μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του.

Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων, ωστόσο ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, όπως λέει το υπουργείο Παιδείας δίνοντας τον τόνο για πιο ευέλικτες συμπεριφορές στους μικρούς μαθητές.

Την πρώτη ημέρα του διδακτικού έτους και ειδικά για φέτος λόγω των αναγκαίων μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού COVID-19, o καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και μαθητών. Επίσης, θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, στην ορθή χρήση της μάσκας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ,στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν. Το πρώτο τρίμηνο στις σχολικές μονάδες αρχίζει στις 14 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου.

Αγώνας δρόμου για να είναι οι μάσκες στη θέση τους

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες αρχές επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την έγκαιρη προμήθεια μασκών στα σχολεία.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους για εκπαιδευτικούς και μαθητές εκτός από συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων με προβλήματα υγείας.

Οι ετοιμασίες στα σχολεία είναι πυρετώδεις, πάντως μάσκες, αντισηπτικά και επιπλέον προσωπικό καθαριότητας λείπουν από τα περισσότερα σχολεία και πρέπει να είναι όλα στη θέση τους για την Δευτέρα.

Λειτουργία κυλικείων και χώρων σίτισης

1. Τα κυλικεία λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες της από 3.9.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19, οι οποίες επικαιροποιούνται και εξειδικεύονται με οδηγίες του ΕΟΔΥ που κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση:

α) Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής (π.χ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών).

β) Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 (π.χ. αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός).

γ) Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

δ) Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

ε) Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).

στ) Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων σε κυλικεία εξωτερικών χώρων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.

ζ) Συνιστάται οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές.

2. Η σίτιση μαθητών, όπου αυτή προβλέπεται, γίνεται σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους και τις συστάσεις της από 3.9.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19, όπως επικαιροποιείται και εξειδικεύεται με οδηγίες του ΕΟΔΥ που κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε κάθε περίπτωση με μέριμνα για την αποφυγή ανάμειξης και αλληλεπίδρασης μαθητών διαφορετικών τμημάτων κατά τη χρήση τραπεζαρίας, εάν υπάρχει. Εναλλακτικά, προκρίνεται η σίτιση των μαθητών σε άλλο χώρο (π.χ. στο θρανίο των μαθητών στην τάξη τους, στο προαύλιο τηρώντας την ενδεδειγμένη απόσταση κλπ.).

3. Οι μαθητές φέρουν ατομικό μπουκάλι ή παγούρι.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024