Εννέα κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν επιδοθεί στην κούρσα για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κοροναϊού δεσμεύθηκαν να τηρήσουν τα επιστημονικά πρωτόκολλα παρά τις πιέσεις για ευρεία κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά.

Οι εταιρείες σε κοινή δήλωσή τους κάνουν λόγο για «ιστορική δέσμευση… να διατηρήσουν την ακεραιότητα της επιστημονικής διαδικασίας κατά τη διαδικασία έγκρισης από τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές των πρώτων εμβολίων κατά του Covid-19». Επισημαίνουν, δε, πως συμφώνησαν να υποβάλουν προς έγκριση τα εμβόλια μόνο όταν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε κλινικές μελέτες ευρείας κλίμακας.

Τη δημόσια επιστολή υπογράφουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι εννέα φαρμακευτικών: ΑstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck & Co., Moderna, Novavax, Pfizer και Sanofi.

«Προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας, δεσμευόμαστε να έχουμε πάντα ως κορυφαία μας προτεραιότητα την ασφάλεια και ευημερία όσων εμβολιαστούν» επισημαίνεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Reuters.

Αντιδράσεις από δηλώσεις της FDA

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστήριξε τον προηγούμενο μήνα ότι ίσως να μην είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η Φάση Τρία της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, εφόσον οι αξιωματούχοι ήταν πεπεισμένοι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Μάλιστα, οι δηλώσεις του επικεφαλής της FDA προκάλεσε την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μέχρι στιγμής, καμία από τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλιο δεν έχουν δεδομένα κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας. Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία έδωσε τον προηγούμενο μήνα έγκριση σε εμβόλιο αντιμετώπισης του κοροναϊού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr